Κυπριακό: Αδιέξοδο στην πενταμερή – Νέο ραντεβού σε 2-3 μήνες δίνει ο Γκουτέρες

Κυπριακό: Αδιέξοδο στην πενταμερή – Νέο ραντεβού σε 2-3 μήνες δίνει ο Γκουτέρες

Χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δεν υπάρχει αρκετά κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη την οποία συγκάλεσε ο ίδιος ο Γ.Γ.

«Η αλήθεια είναι πως στο τέλος των προσπαθειών μας, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την επανάληψη των επίσημων συνομιλιών» σε σχέση με μια διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ωστόσο, συμφωνήθηκε πως στο μέλλον θα γίνει ακόμη μία συνάντηση σε μια προσπάθεια. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο Γκουτέρες, θα υπάρξει μία ακόμη συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλιστεί ένα κοινό έδαφος για συνομιλίες. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε μετά το πέρας των διαβουλεύσεων επισημαίνοντας πως η επόμενη συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες. 

Αναστασιάδης: Καμία ανοχή στη δημιουργία νέων τετελεσμένων

«Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας θα είναι λόγος μη συμμετοχής μου σε μελλοντικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε από την πλευρά του ο Κύπριο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να εργαζόμαστε ώστε να βρεθεί λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η τουρκική πρόταση για λύση δύο κρατών αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι δεν θα κάνει πίσω στην πρόταση για λύση δύο κρατών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν κατέθεσαν κάποια πρόταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι δεν βρέθηκε κοινό έδαφος λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Στάνο: Η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στις προσπάθειες του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Την ικανοποίησή της ΕΕ για τη συμφωνία να πραγματοποιηθεί ακόμη μία συνάντηση για το Κυπριακό εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά. Η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη να δημιουργηθούν οι καλύτερες το δυνατόν συνθήκες για την επόμενη συνάντηση» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο αναφέροντας: «Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για μία ακόμη 5+1 συνάντηση, και όπως είπα η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στον ΟΗΕ και όλες τις προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter