Κυπριακό: «Εκ περιτροπής προεδρία» ζητούν οι Τουρκοκύπριοι – Αναστασιάδης & Ακιντζί θα συζητήσουν το εδαφικό

Κυπριακό: «Εκ περιτροπής προεδρία» ζητούν οι Τουρκοκύπριοι – Αναστασιάδης & Ακιντζί θα συζητήσουν το εδαφικό

Την «εκ περιτροπής προεδρία» ζητά ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους με επιστολή του προς τον Μουσταφά Ακιντζί.

Επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία τον καλεί να μην παραδώσει χάρτη εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία, απέστειλε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Οζγκιουργκιούν καλεί, επίσης, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εξασφαλίσει ότι η λύση του Κυπριακού θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, ζητεί να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων με το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να αρχίσει, αφού τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν ότι η λύση θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο. Ο κ. Ακιντζί δεν απάντησε στο ερώτημα κατά πόσον θα καταθέσει το απόγευμα χάρτη.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με σύντομη δήλωσή του είχε εκφράσει την ποποίθησή του ότι θα παρουσιαστούν χάρτες κατά τη διάρκεια της σημερινής, τρίτης μέρας των συνομιλιών στη Γενεύη.

Σε ερώτηση κατά την άφιξή του, αν θα έχουμε όντως χάρτες σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Aυτό λέει η συμφωνία, πιστεύω ναι».

Το εδαφικό και η παρουσίαση χάρτη από την κάθε πλευρά βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα αρχίσουν σε λίγο στη Γενεύη, ενώ αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην ελβετική πόλη, η διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Το εδαφικό στην απογευματινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

«Υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, λίγο πριν τις 15.00 στη Γενεύη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πληροφόρησε ότι στις 17.45 σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούν εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και θα συνεχίσουν τη συνομιλία τους για το εδαφικό και αν συμφωνήσουν, τότε κάθε πλευρά θα υποβάλλει το δικό της χάρτη και θα εξεταστούν από τους εμπειρογνόμωνες αν ανταποκρίνονται σε ότι έχει συμφωνηθεί.

Παράλληλα, ανάφερε ότι σήμερα συζειτείται επίσης και το θέμα της διακυβέρνησης και έχει σημειωθεί πρόοοδος στον τρόπο που θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου χαρακτήρισε ανεύθυνες τις διαρροές που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και ζήτησε να υπάρξει λογική και προσοχή ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα αυτή την κρίσιμη ώρα. «Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιες ενέργειες έχουν ώς στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχει λογική σε αυτές τις ενέργειες παρακαλώ να είστε προσεχτικοί ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter