Κυπριακό: Συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κυπριακό: Συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Φωτογραφία αρχείου / AP Images

Σημαντική αναμένεται να είναι η αυριανή ημέρα για το Κυπριακό και κατ’ επέκταση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο περιθώριο των σημερινών ανακοινώσεων Ερντογάν από τα κατεχόμενα για τον εποικισμό του 3,5% της Αμμοχώστου. 

Αφενός λόγω της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφετέρου της αναμενόμενης αντίδρασης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τόσο για την παραβίαση των ψηφισμάτων Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό από την Τουρκία όσο και για την είδηση ότι η γειτονική χώρα σχεδιάζει να παραλάβει και δεύτερη συστοιχία του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και γι αυτό βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη Ρωσία. 

Την είδηση για τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ γνωστοποίησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως είπε «η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τα Βαρώσια, οι οποίες πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν θα πρέπει να αναληφθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα εν λόγω ψηφίσματα. Εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια». 

Την ίδια βέβαια ώρα  ο γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας και εξαγωγών οπλικών συστημάτων Αλεξάντρ Μιχέγεφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία και η Τουρκία ολοκληρώνουν τις συνομιλίες πάνω στο νέο συμβόλαιο για την πώληση (δεύτερης συστοιχίας S400) έχει ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη.  

Διαβάστε επίσης:

Νέα πρόκληση από τον Ερντογάν: Ανοίγει το 3,5% της Αμμοχώστου – Βλέπει εχθρούς των Τουρκοκυπρίων που παρασύρονται από τον Μητσοτάκη

Σαμαράς κατά Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter