Κρίσιμες συνομιλίες

Κυπριακό: Τετ-α-τετ Κοτζιά-Γκουτέρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διμερής συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό μετά και τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Κοτζιάς θα εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις, την αναγκαιότητα της κατάργησης των συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας, καθώς και της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Παράλληλα, θα αναφερθεί και στην αναγκαιότητα θέσπισης ενός μηχανισμού παρακολούθησης της λύσης που θα προβλέπει την εφαρμογή των ανωτέρω.

Η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Γκουτέρες εντάσσεται στο πλαίσιο των διμερών επαφών που θα έχει ο γ.γ του ΟΗΕ σήμερα, προκειμένου να αποκομίσει, όπως είπε στην εισαγωγική του δήλωση, την εικόνα των προσεγγίσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να συνοψίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα.

Παράλληλα, ο κ. Γκουτέρες αποσαφήνισε ότι δεν διεδικεί κανένα ρόλο, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει σημαντική πρόοδος στα σημεία, ανοίγει δρόμος λύσης με περαιτέρω διαπραγμάτευση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.