Κύπρος: Διευθυντής λυκείου έδιωξε από το σχολείο Σύρια πρόσφυγα

Κύπρος: Διευθυντής λυκείου έδιωξε από το σχολείο Σύρια πρόσφυγα

Μαθήτρια του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα στο Στρόβολο, διώχθηκε από τον Διευθυντή του σχολείου επειδή προσήλθε με την παραδοσιακή μαντήλα όπως μαρτυρούν συμμαθητές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dialogos.com.cy, η μαθήτρια είναι μουσουλμάνα, διαμένει μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι πρόσφυγας από τη Συρία.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής επικοινώνησε με τον πατέρα της μαθήτριας για να την μεταφέρει στο ΥΠΠ και να εξασφαλίσει άδεια ώστε να δικαιούται να προσέλθει στο σχολείο φορώντας τη μαντήλα.

Πληροφορίες από μαθητές του σχολείου αναφέρουν ότι η μαθήτρια που είναι τελειόφοιτη, δεν προκάλεσε ούτε σήμερα, ούτε τα προηγούμενα χρόνια φοίτησής της στο σχολείο κι αυτός ήταν και ο λόγος αντίδρασής τους.

Παράλληλα οι μαθητές μιλούν για ρατσιστικό λόγο στην ομιλία του Διευθυντή κατά τη πρωινή συγκέντρωση των μαθητών.

Μιλώντας στο “OMEGA” ο διευθυντής Μέσης εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, επισήμανε πως θα διερευνήσει άμεσα τα όσα έγιναν.

Όπως είπε, μέσα στο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει διάταξη που να διακρίνει τα παιδιά με βάση τον ενδυματολογικό κώδικα. Τα σχολεία μας είπε είναι πολυπολιτισμικά.

Το ΑΚΕΛ δια του Μέλους του Πολιτικού Γραφείου Χρήστου Χριστοφίδη καταδικάζει το γεγονός τονίζοντας ότι πρόκειται για συμπεριφορές επικίνδυνες για το εκπαιδευτικό σύστημα.

Μιλώντας στον Άστρα ο Χρήστος Χριστοφίδης υπέδειξε την ανάγκη παρέμβασης της Επιτρόπου για την προστασία των Δικαιωμάτων του παιδιού και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν ένας διευθυντής σχολείου να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο.

Είναι ηθική ευθύνη του Υπουργού και του Υπουργείου Παιδείας η διερεύνηση της υπόθεσης, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

Επέκρινε τους χειρισμούς του Διευθυντή του Σχολείου, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη είναι γνωστό πρόσωπο με πλούσιο βιογραφικό παρόμοιων συμπεριφορών, τις οποίες αναπτύσσει εδώ και χρόνια λόγω του ότι έχει πλάτες Υπουργών και του Υπουργείου.

Εν τω μεταξύ η δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κορίνα Δημητρίου προτίθεται να υποβάλει καταγγελία για το περιστατικό και ζητά τη θέση των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Σε ανάρτησή της μάλιστα στο facebook, σημειώνει: 

«Κύριε Διευθυντή του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα στο Στρόβολο,

Σε κάποιες χώρες όντως απαγορεύεται η μαντήλα. Είναι όμως οι χώρες που καλώς ή κακώς απαγορεύονται ΟΛΑ τα θρησκευτικά σύμβολα. Σε μια χώρα που όχι μόνο επιτρέπει αλλά επιβάλλει τα θρησκευτικά σύμβολα της θρησκείας της πλειοψηφίας σε όλους τους υπόλοιπους, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να απαγορεύσετε τα θρησκευτικά σύμβολα κανενός. Όλες οι θρησκείες είναι ίσες ενώπιον του νόμου. Διάβασε το Σύνταγμα. Διαφορετικά παραχώρησε τη θέση σου σε κάποιον που γνωρίζει και συμμορφώνεται με τους νόμους.»

Πηγή: https://dialogos.com.cy

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter