Κύπρος: Εκδόθηκε στη Ρουμανία ο μεγιστάνας των εξορύξεων Μπένι Στάινμετζ

Κύπρος: Εκδόθηκε στη Ρουμανία ο μεγιστάνας των εξορύξεων Μπένι Στάινμετζ

Την έκδοση του γαλλοϊσραηλινού μεγιστάνα εξορύξεων διαμαντιών Μπένι Στάινμετζ, στη Ρουμανία, αποφάσισε κυπριακό δικαστήριο σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

O Στάινμετζ είχε καταδικαστεί σε πενταετή κράτηση στη Ρουμανία κατηγορούμενος για συνομωσία με τον εγγονό του πρώην βασιλιά της χώρας, και με άλλα πρόσωπα, ώστε να αποκτήσει παράνομα εκτάσεις που ανήκαν παλαιότερα στη βασιλική οικογένεια, αξίας 100 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το OCCRP οι εκπρόσωποι του Στάινμετζ ξεκαθάρισαν ότι θα ασκήσει έφεση, ενώ σύμφωνα με την απόφαση, ο μεγιστάνας θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και σε δεύτερο βαθμό, καθώς το δικαστήριο εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, έφτασε από την Ελλάδα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πάντως, το ευρωπαϊκό ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθη ο Στάινμετζ στην Κύπρο, έχει ήδη ακυρωθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η απόφαση ελήφθη παρά τις προηγούμενες δικαστικές νίκες του Στάινμετζ Τον Νοέμβριο του 2021 συνελήφθη στην Αθήνα βάσει του ίδιου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, αλλά του επετράπη να φύγει τον επόμενο Μάρτιο, όταν το Εφετείο Αθηνών αποφάνθηκε κατά της έκδοσής του. Το δικαστήριο της Αθήνας αποδέχθηκε ότι οι συνθήκες φυλάκισης στη Ρουμανία ήταν απάνθρωπες και ότι μία από τις τρεις δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου της Ρουμανίας – η Florentina Dragomir – δεν είχε ορκιστεί σωστά ως δικαστής, σύμφωνα με μετάφραση της απόφασης που είδε το OCCRP.

Επίσης, η Ιντερπόλ ακύρωσε την «κόκκινη αναφορά» σε βάρος του τον Οκτώβριο του 2021, όταν επιτροπή διαπίστωσε πως υπήρχαν αμφιβολίες για τη νομιμότητα των υποκλοπών των τηλεφωνικών του επικοινωνιών από τις αρχές της Ρουμανίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter