Κύπρος, Ελλάδα και ελληνισμός ενόψει της νέας πενταμερούς

Κύπρος, Ελλάδα και ελληνισμός ενόψει της νέας πενταμερούς

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει και να συνδράμει τον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη λύση του κυπριακού και τη μετατροπή της μεγαλονήσου σε ένα κανονικό κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος οφείλει η Ελλάδα να προωθεί και να στηρίζει ανάλογες ιδέες και σχέδια. Να σταματήσει, επίσης, η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το κυπριακό, δηλαδή τον ευρύτερο ελληνισμό, ως ένα βάρος. Αντίληψη που είχε και η ΕΡΕ στη δεκαετία του ’50 και οδήγησε στη γνωστή Ζυρίχη. Μάλιστα, η Συνθήκη Εγγυήσεων που τόσο κακό έκανε στη Δημοκρατία της Κύπρου είναι πρόταση και «έργο» του τότε υπουργού της ΕΡΕ Ευάγγελου Αβέρωφ. Ταυτόχρονα, απαιτείται η πλήρης συμπαράστασή μας στους σκληρά δοκιμαζόμενους Τουρκοκυπρίους που ζουν υπό την μπότα της τουρκικής κατοχής. Στρατοκρατία και δημοκρατία δεν συμβαδίζουν.

Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο πρέπει να αποτρέψουν τα σχέδια της Τουρκίας που με εκβιασμούς για δήθεν «δημιουργία δύο κρατών» επιδιώκει να επιβάλει ένα καθεστώς συνομοσπονδίας, με το οποίο θα διατηρήσει τα κατοχικά ερείσματά της στη βόρεια Κύπρο και θα αποκτήσει άμεσες προσβάσεις στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της Κύπρου, τη διαχείριση του πλούτου της, θαλάσσιου και μη. Η Τουρκία επιδιώκει να προβάλει ως λύση του κυπριακού τη δυνατότητά της να ελέγχει ολόκληρη τη μεγαλόνησο, κάτι που πρέπει να αποτραπεί.

Η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν διεθνή εκστρατεία διαφώτισης των κοινωνιών και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών του ΟΗΕ και του ίδιου του ΟΗΕ, πριν από όλα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τους σε βάρος του κυπριακού λαού εκβιασμούς προκειμένου να αποδεχτεί η Κύπρος συμφωνία που θα συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Οι δύο κυβερνήσεις οφείλουν να βάλουν φραγμό στις προσπάθειες που καταβάλλει τμήμα της βρετανικής διπλωματίας να εκβιαστεί και να «παραδοθεί» η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτά τα σχέδια.

Ο Nίκος Κοτζιάς είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter