Κύπρος: Αντίδραση Αναστασιάδη μετά το άνοιγμα από την Άγκυρα του παραλιακού μετώπου των κατεχόμενων Βαρωσίων – Αμμοχώστου

Κύπρος: Αντίδραση Αναστασιάδη μετά το άνοιγμα από την Άγκυρα του παραλιακού μετώπου των κατεχόμενων Βαρωσίων – Αμμοχώστου

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι άνοιξε τελικά το σημείο διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων, όπως γράφει ο κυπριακός τύπος. Άμεση αντίδραση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. 

Άνδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, που ήταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει. Κανείς δεν ζήτησε έγγραφα ή επίδειξη ταυτοτήτων και ο κόσμος άρχισε να προχωρά από τον συγκεκριμένο δρόμο προς την παραλία, όπως γράφει το politis.com.cy.

Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και την σημαία του ψευδοκράτους.

12:10 μ.μ. – Ο κατοχικός στρατός μόλις έχει σηκώσει την μπάρα και έχει επιτρέψει την είσοδο κόσμου στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων – 46 χρόνια μετά. Μεταδίδονται εικόνες μέσα από τα Βαρώσια, είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο τμήμα της παραλίας που η Άγκυρα έχει αποφασίσει να ανοίξει για το κοινό.

Αναστασιάδης: Έκνομη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ το άνοιγμα της Αμμοχώστου

«Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ως έκνομη και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992)», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής. Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον ΓΓ των ΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».

Καταλήγοντας ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι

«Την ίδια ώρα, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και των όσων περιλαμβάνονται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τερματίζοντας τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των ΗΕ και αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Η Λευκωσία καταφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η κυβέρνηση της Κύπρου προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας ανάκληση της απόφασης. Το αίτημα της Κύπρου αναμένεται να συζητηθεί αύριο στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων.

Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να εκδοθεί μια «ισχυρή δήλωση», η οποία να καταδικάζει τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, παράλληλα, όμως, να στέλνει και μήνυμα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής στο ψευδοκράτος.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη κινητοποίηση στην Αμμόχωστο – Τουρκικές κινήσεις για άνοιγμα των Βαρωσίων

Στη διπλωματική μάχη για αναχαίτιση των τουρκικών κινήσεων η κυβέρνηση έχει στραφεί και στα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα αναζητεί στήριξη και από την Ε.Ε. Τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει τους ομολόγους του, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Την Πέμπτη οι ηγέτες των 27 θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη – Μισέλ για τα Βαρώσια

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βαρώσι

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές κινήσεις σε σχέση με το Βαρώσι, ο κ. Σιντίκ είπε πως «η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, παραμένει σε επαφή με τις δυο πλευρές, ενώ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βαρώσι».

«Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι παραμένει αναλλοίωτη και καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο κ. Σιντίκ.

Μήνυμα Μητσοτάκη προς την Τουρκία

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο έστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων τονίζοντας ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα, τόνισε, θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου, αμφισβητείται, είπε, όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε σχέση με την Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους, που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές, όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα.

Η Ρωσία αποδοκιμάζει την απόφαση Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων

Ως «απαράδεκτη» χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περιοχής των Βαρωσίων στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου.

Οι Ρώσοι εκφράζουν τη «σοβαρή ανησυχία» τους μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας την τουρκική απόφαση ως απαράδεκτη, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι οι μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δημιουργούν «πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

Περισσότερα ΕΔΩ

Κύπρος: Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στα κατεχόμενα 

Την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στα κατεχόμενα προκάλεσε η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υποψηφίου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία) να ανακοινώσουν από κοινού την επέκταση του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων αύριο Πέμπτη.

Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων και επίσης υποψήφιος για τις εκλογές Κουντρέτ Οζερσάι αποχώρησε από την λεγόμενη Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για την απόφαση. Το Κόμμα του Λαού αποφάσισε την απόσυρσή του, με 36 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, μετά την ανακοίνωση για άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου. Νωρίτερα ο ίδιος ο Οζερσάι είχε προβεί σε έντονες δηλώσεις εναντίον του Τατάρ, λέγοντας ότι αυτό που ανακοινώθηκε «δεν είναι άνοιγμα του Βαρωσιού αλλά δηλώσεις για το Βαρώσι» και υπέδειξε ότι δεν υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πληροφορίες: politis.com.cy, sigmalive.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter