Κύπρος: Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι – Στέλνουν το Barbaros στη Μόρφου

Κύπρος: Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι – Στέλνουν το Barbaros στη Μόρφου

Στο πλαίσιο των αντιποίνων για την απόφαση να ξεκινήσουν γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ  η Κύπρος με τους εταίρους της η Τουρκία στέλνει στον κόλπο της Μόρφου το ερευνητικό-σεισμογραφικό πλοίο Barbaros. Τα Τουρκικά ΜΜΕ μιλάνε για “απόβαση” όπου συμμετέχουν πολεμικά σκάφη, ενδεχομένως και υποβρύχιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», το Barbaros ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης με πορεία προς τον κόλπο της Μόργου, λίγες ώρες μετά τις απειλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνες ως αντίδραση στην γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυλωμένους (Navtex) σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα “εγγυητικά δικαιώματα” της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.«Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική». Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε. 

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών -μεταξύ άλλων- είχε προειδοποιήσει πως η Άγκυρα θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την απόφαση γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς όπως διατυμπάνισε η Τουρκία έχει δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber7, αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Η εφημερίδα Milliyet κάνει λόγο για «απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει «όμορφη μογγολική σκηνή»), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας συνέχεια στις προειδοποιήσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε ανακοίνωση για αποστολή φρεγάδας στην περιοχή των ενεργειακών ερευνών. Συγκεκριμένα, η φρεγάδα Γκιοκτσέαντα θα πλεύσει στην περιοχή των ερευνών και θα παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου «Γουέστ Καπέλα», που διεξάγει γεώτρηση στο οικόπεδο 11.

Δύο πλοία και ένα υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού παρακολουθούν τις γεωτρήσεις

Δύο πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα ενός γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, μια εξέλιξη που είναι πιθανό να σημάνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει το Reuters.

Οι έρευνες και οι ενδεχόμενες γεωτρήσεις – συμβατική υποχρέωση της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με τη Λευκωσία – θα γίνουν από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella, το οποίο έλαβε θέση χθες Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.

Ψυχραιμία συνιστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Ψυχραιμία, λίγα λόγια – δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία» συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο, και αυτοί που τα διαδίδουν αυτά, ίσως έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας».

Απηύθυνε έκκληση για υπευθυνότητα σημειώνοντας πως «όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ποια εικόνα δίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κάποιες αναφορές και ανταποκρίσεις δίνουν λανθασμένη εικόνα και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Συμπλήρωσε επίσης πως «η επόμενη φορά που θα πρέπει να ασχοληθούμε όλοι με αυτό το θέμα πρέπει να είναι όταν θα έχουμε αποτελέσματα από τις έρευνες». Ξεκαθάρισε πως «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά». Τόνισε πως «θα πράττουμε περισσότερα και θα μιλάμε λιγότερο, καθώς μέσα από αυτή την προσέγγιση εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εξάλλου, κατέληξε, για τα οικονομικά αποτελέσματα θα περάσει μεγάλος χρόνος καθώς τώρα «βρισκόμαστε στην αρχή των ερευνών».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter