Κύπρος: Σάλος, παραιτήσεις και τέλος τα «χρυσά» διαβατήρια μετά τις αποκαλύψεις (Video)

Κύπρος: Σάλος, παραιτήσεις και τέλος τα «χρυσά» διαβατήρια μετά τις αποκαλύψεις (Video)

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τη δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του Al Jazeera το οποίο βάζει στον «πάγο» το πρόγραμμα παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων ανακοίνωσε λίγο πριν από το μεσημέρι η κυπριακή κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου. Η απόφαση για «πάγωμα» του προγράμματος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση έρχεται ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ που προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις και στο οποίο καταγράφεται η πορεία δύο υπό κάλυψη δημοσιογράφων του δικτύου, που φτάνουν στην Κύπρο. Οι δυο τους παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι εύπορου Κινέζου ο οποίος έχει καταδικαστεί για αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος. Ο σκοπός των δύο είναι η προώθηση επένδυσης του συγκεκριμένου ατόμου για να εξασφαλίσει κυπριακό διαβατήριο.

Πώς το κατέγραψαν

Οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν κρυφές κάμερες προκειμένου να καταγράψουν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη στο σπίτι του του επιχειρηματία ανάπτυξης γης και βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη.

Ωστόσο, κατά τη συνάντηση οι δύο φερόμενοι εκπρόσωποι του Κινέζου δέχονται διαβεβαιώσεις πως οι ίδιοι θα μεσολαβήσουν ώστε ο επενδυτής να λάβει τελικά κυπριακό διαβατήριο, παρά τις σχέσεις του πελάτη τους με παράνομες δραστηριότητες.

Παραιτήσεις

Όπως ήταν φυσιολογικό, η προβολή του ντοκιμαντέρ προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας δημόσια συγνώμη για την εικόνα του ενώ ανακοίνωσε πως θα απέχει από τα καθήκοντα του μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών για την υπόθεση σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνης υπέβαλε την παραίτησή του από το ΑΚΕΛ αλλά και από τη θέση του στο πολιτικό γραφείο του κόμματος. 

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή για να διερευνηθεί η υπόθεση.

Πηγή: Al Jazeera, DW

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter