Κύπρος: Υπαξιωματικός καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση στην Εθνική Φρουρά

Κύπρος: Υπαξιωματικός καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση στην Εθνική Φρουρά

Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε εδώ και βδομάδες σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά το θάρρος που βρήκε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου να καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίησή της.

Νέα καταγγελία που βλέπει το φως της δημοσιότητας στο Europe 1, αφορά Κύπρια εν αποστρατεία υπαξιωματικό η οποία υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην Εθνική Φρουρά.

Η δικηγόρος της κ. Παπασωκράτους ανέφερε πως, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η τέως λοχίας Πυροβολικού μίλησε στο κανάλι παρουσία της δικηγόρου της και εξιστόρησε τα όσα έζησε. Το πρώτο περιστατικό κατά τον ισχυρισμό της, σημειώθηκε το 1999. Η δεύτερη περίπτωση και πάλι κατά τον ισχυρισμό της σημειώθηκε το 2010.

Η ίδια καταγγέλλει ότι όλες οι προσπάθειες της για καταγγελία έπεσαν στο κενό ενώ παράλληλα προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δεχόταν απειλές ενώ συχνές ήταν και οι μεταθέσεις της.

Αναλυτικά το περιστατικό

Η απόστρατη υπαξιωματικός μόνιμη λοχίας πυροβολικού της Κύπρου Μυριανθούλα Παπασωκράτους παρουσία της δικηγόρου της, καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη το 1999 αρχικά στο Πυροβολικό Στρατόπεδο Μοίρα 198 Πεδινού Πυροβολικού στην πόλη Χρυσοχούς, όπου λοχαγός πυροβολικού την προειδοποίησε πως άμα θέλει να περάσει καλά στο στρατόπεδο θα πρέπει να έχει σεξουαλική σχέση μαζί του. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά «Του είπα πως θα το σκεφτώ για να τον αποφύγω αργότερα του αρνήθηκα και προχώρησα σε καταγγελία, αλλά δυστυχώς πηγαίνοντας στον τότε διοικητή μου με ρώτησε εάν έχω στοιχεία. Δεν υπήρχαν ωστόσο στοιχεία». 

Από τότε η κ. Παπασωκράτους άρχισε να δέχεται κάποιο πόλεμο ψυχολογικό και bullying. «Αναγκάστηκα να μεταφερθώ λόγω αυτών των καταστάσεων και κατέληξα στην τότε 8η Ταξιαρχία Πεζικού στην Πάφο. Όπου στις 15 Νοεμβρίου το 2010 είχα δεχθεί (ξανά) σεξουαλική παρενόχληση με επίθεση μέσα στο γραφείο που εργαζόμουν με άρπαξε ο Ταγματάρχης Πεζικού από την κοιλιά, με έτριβε και άρχισε να με φιλάει λέγοντας μου ότι έκανες κοιλίτσα. Αντέδρασα (και) κατήγγειλα το περιστατικό στον πρώτο ανακριτή που φυσικά τον είχε υποστηρίξει». Ωστόσο, ο κύριος αυτός παραδέχτηκε τι είχε συμβεί και ζήτησε συγγνώμη ενώ συνέχισε να ζητάει να εργαστεί η κ. Παπασωκράτους μαζί του, η ίδια αρνήθηκε και ζήτησε να μετατεθεί. 

«Έκτοτε προχώρησα σε καταγγελία στην Επίτροπο διοικήσεως όμως από την δεύτερη μέρα είχε αρχίσει ο ψυχολογικός πόλεμος, οι απειλές, οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί και όλων των μορφών bullying προκειμένου να κλείσω το στόμα μου. Μάλιστα ρωτήθηκα στο γραφείο του ανακριτή τι ζητώ για να σωπάσω». 

Η κ. Παπασωκράτους έχει εξαντλήσει όλες τις προσφυγές στην κυπριακή δικαιοσύνη χωρίς να δικαιωθεί και έχει κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μάλιστα να σημειωθεί πως η Επίτροπος διοικήσεως και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επ’ αφορμή των καταγγελιών της κ. Παπασωκράτους, είχε ζητήσει τα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορεί το θύμα να καταγγείλει περιστατικά παρενόχλησης και εκφοβισμού στο εργασιακό περιβάλλον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter