Κυριάκος Βελόπουλος: Ο χρήσιμος «ψεκασμένος» του συστήματος

Κυριάκος Βελόπουλος: Ο χρήσιμος «ψεκασμένος» του συστήματος

Γνήσιο τέκνο του Καρατζαφέρη και συνδιοργανωτής εκδηλώσεων με τη Χρυσή Αυγή, προσπαθεί να ξεπλυθεί στην κολυμπήθρα των εκλογών.

236.365. Τόσοι ήταν οι εκλογείς που ψήφισαν την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, «το μόνο κόμμα που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το κώμα». Τον άνθρωπο που για χρόνια αγόραζε τηλεοπτικό χρόνο σε περιφερειακά κανάλια, γινόμενος έτσι γνωστός στο πανελλήνιο, πουλώντας από μαντζούνια που εμποδίζουν την εξάπλωση του αλτσχάιμερ έως επιστολές που έγραψε «ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός». Ο ίδιος που στοχοποιούσε πρόσφυγες, μετανάστες και ομοφυλόφιλους, ονειρευόταν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, ήταν υπέρ της θανατικής ποινής, του Πούτιν που «είναι μάγκας» και του Αγιου Παΐσιου. 

Ο Βελόπουλος κατόρθωσε να γίνει αναγνωρίσιμος λόγω της συνεχούς προβολής του σε εκπομπές τηλεμάρκετινγκ και της υιοθέτησης ακροδεξιάς ρητορικής, συνδυαζόμενης με ορθόδοξη θρησκοληψία, συνωμοσιολογία και τόνωση του εθνικιστικού φρονήματος των τηλεθεατών του. Η αναγνωρισιμότητα αυτή τον οδήγησε στην αγκαλιά του Γιώργου Καρατζαφέρη, στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και πλέον… ένα βήμα από την ελληνική Βουλή.

Πρόκειται για κάτι που αποτελεί όχι μόνο επιθυμία των ψηφοφόρων του αλλά και… θέλημα Θεού, αφού όπως είχε δηλώσει λίγο μετά την ίδρυση του «κινήματός» του, «χρειάστηκαν νύχτες προσευχών από τη μεριά μου για να καταλάβω ότι είναι αναγκαιότητα για την Ελλάδα να δημιουργηθεί. Θα κουβαλήσω τον σταυρό του μαρτυρίου», ενώ το πρόγραμμά του αποτελεί «ένα συμβόλαιο ηθικής. Είναι ένα συμβόλαιο –και το λέω ευθέως γιατί το πιστεύω– με παρουσία του Θεού. Γιατί όταν θέλεις το καλό, ο Θεός είναι μαζί σου».

Ο πρότερος «ακτιβιστικός» βίος

Παρότι φαντάζει απίθανο αν αναλογιστεί κανείς πως ο Βελόπουλος έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα ότι απαιτείται «άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών», είναι γιος αγροτών προσφυγικής καταγωγής από την Καππαδοκία. Το 1990 αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, ενώ υπήρξε μέλος της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, από όπου αποχώρησε λόγω ιδεολογικών διαφορών.

Το 1991 ξεκίνησε την εκπομπή «Η Βουλή των πολιτών» στο τοπικό κανάλι Θεσσαλονίκη TV, από το οποίο απολύθηκε κατηγορούμενος για χρηματισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιδιοκτησίας του τηλεοπτικού σταθμού την οποία επικαλούνται δημοσιεύματα της εποχής. Τον Οκτώβριο του 1997 διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν Ελληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες. Το γενικό πρόσταγμα για την αντισυγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, όπου εκδηλώθηκαν επεισόδια, είχε δώσει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ιού», ο Κυρ. Βελόπουλος.

Ο Βελόπουλος υπήρξε παράλληλα πρόεδρος του συλλόγου Δίαυλος Ελλήνων που, όπως είχε παραδεχτεί, διατηρούσε σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2000 η ΧΑ και η ακροδεξιά εφημερίδα «Στόχος» ξεκίνησαν τη διοργάνωση εκδήλωσης στην παραλία της Θεσσαλονίκης για την «επέτειο του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Από το 2002 και έπειτα την εκδήλωση ανέλαβαν ο Δίαυλος Ελλήνων και άλλες εθνικιστικές ομάδες.

Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Βελόπουλος μαζί με 200 ακροδεξιούς κατευθύνθηκε στο βαλκανικό περίπτερο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου από όπου ζήτησε να αποσυρθούν «ύποπτες» εκδόσεις από τη Βόρεια Μακεδονία. Ακόμη, είχε διακόψει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα», ενώ κατέθεσε αγωγή σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Αυγή» επειδή τον αποκάλεσαν «εθνικοπαράφρονα». Οι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν να καταβάλουν αποζημίωση, αλλά δικαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγαν.

Πρωτοπαλίκαρο του Καρατζαφέρη

Αυτές οι «ακτιβιστικές» εθνικιστικές δράσεις τον έφεραν στο προσκήνιο, όπου κατόρθωσε να παραμείνει και μέσω της συγγραφής 25 βιβλίων τα οποία ο ίδιος πιστεύει ότι θα αποτελέσουν «θησαυρό για τον ιστορικό του μέλλοντος». Οι τίτλοι από μόνοι τους δηλώνουν το περιεχόμενο των εκδόσεων αυτών:

«Μακεδονία και ύβρεις», «Αυτοί είναι οι Τούρκοι», «Η Ελλάδα αιμορραγεί», «Η Ρωσία του Πούτιν» και «Το 4ο Ράιχ είναι εδώ». Παράλληλα, πρόβαλλε θέματα όπως η ομάδα «Ε», πελασγικές ελληνικές φυλές, απόκρυφα χειρόγραφα, μυσταγωγικές τελετουργίες, απόρρητα μυστικά, ανεξήγητα συμπαντικά και ελευσίνια μυστήρια και άλλα παρόμοια βιβλία.

Αρχαιοελληνική λατρεία, εθνικισμός, λαϊκισμός, θρησκοληψία και ρητορική περί ανωτερότητας της ελληνικής φυλής έκαναν τον Βελόπουλο γνωστό, με αποτέλεσμα να γίνει πρωτοπαλίκαρο του Γ. Καρατζαφέρη στον ΛΑΟΣ, συμμετέχοντας για πρώτη φορά ως υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2004. Το 2006 ήταν υποψήφιος νομάρχης Πέλλας, όπου και έλαβε το 7,3%, και το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης.

Το 2012 και ενώ το κόμμα του Καρατζαφέρη βρισκόταν στο όριο της πολιτικής επιβίωσης ο Βελόπουλος διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αρχηγό: «Και μόνο για τον πόλεμο που κάνουν στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη εγώ θα μείνω δίπλα του κι ας μην είμαι βουλευτής αύριο το πρωί. Θα φύγω τελευταίος από το κόμμα… Κρατήστε αυτό το βίντεο για να με κάνετε ρόμπα αν φύγω από το κόμμα». Λίγες ημέρες μετά προσχώρησε στους κόλπους της ΝΔ…

Πολιτικό βαρίδι στη ΝΔ

Ο Κυρ. Βελόπουλος, σε αντίθεση με τους «συναγωνιστές» του στον ΛΑΟΣ Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη που επίσης προσχώρησαν στη ΝΔ, αποδείχτηκε σύντομα πολιτικό βαρίδι. Κύρια αιτία ήταν το γεγονός ότι εκκρεμούσε τότε σε βάρος του δίωξη για το πόθεν έσχες, αφού συγκαταλεγόταν στη λίστα των δέκα πολιτικών προσώπων που το 2011, την περίοδο που είχε τεθεί ανοιχτά από πολλές πλευρές η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ: συγκεκριμένα, εξήγαγε 400.000 ευρώ από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς μεταφέροντάς τα σε ευρωπαϊκή τράπεζα. Το ποσό αυτό ήταν υψηλότερο από τις καταθέσεις που είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες.

Σκιές υπήρξαν τότε και λόγω της σύλληψης του Μάρκου Καραμπέρη, φερόμενου ως αρχηγού δικτύου τοκογλυφίας και εκβιασμών στη βόρεια Ελλάδα. Ο Καραμπέρης, επιστήθιος φίλος του Βελόπουλου, είχε μπει στο ψηφοδέλτιό του το 2010 ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμό Καθαρά χέρια – Καθαρές ιδέες – Καθαρές λύσεις. Λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία που απεικόνιζε τον Βελόπουλο χαμογελαστό μαζί με τον Δημήτρη

Λαμπάκη, επίσης τότε κατηγορούμενο, από μια άλλη ομάδα τοκογλύφων της μαφίας Θεσσαλονίκης. Τα σύννεφα πλέον είχαν πυκνώσει τόσο πολύ για τον Βελόπουλο στη ΝΔ, ώστε το όνομά του δεν εμφανίστηκε σε ψηφοδέλτιό της στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Το 2015 αποχώρησε οριστικά από το κόμμα. Κι όμως παρότι μέλος της ΝΔ –πλέον τη θεωρεί σχεδόν… αριστερή– και έχοντας ψηφίσει μνημόνιο ως βουλευτής, σήμερα θεωρείται… αντισυστημικός.

Οι επιστολές του Χριστού

Η τηλεοπτική παρουσία του σε πλήθος τηλεοπτικών καναλιών, όπως Ερμής TV, Εγνατία, Μακεδονία TV, Extra, Kontra, Zoom και Alert, δεν σταμάτησε ποτέ. Σε όλες αυτές τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του κατόρθωνε να συνδυάζει την ικανότητά του να πωλεί και να εκφράζει εθνικιστικό λόγο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα επικεντρώθηκε στο μακεδονικό. Αλλωστε, το σήμα της Ελληνικής Λύσης είναι μια πυξίδα με το αστέρι της Βεργίνας στο κέντρο της, γεγονός που εξηγεί γιατί το κόμμα του Βελόπουλου σε περιοχές όπως Δράμα, Ημαθία, Εβρος, Β΄ Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Κιλκίς, Πέλλα και Σέρρες έλαβε πάνω από 6%.

Το… σημείο αναφοράς στις τηλεπωλήσεις του Κυρ. Βελόπουλου ήταν αναμφισβήτητα η προώθηση του βιβλίου «Χειρόγραφα αποκαλύπτουν τις άγνωστες στιγμές του Χριστού». Μια προώθηση ιδιαίτερα ευφάνταστη: «Ορίστε, επιστολή του Ιησού Χριστού. Εδώ είναι, την έγραψε ο ίδιος. Να τη, ρε παιδιά! Επιστολή του Χριστού μας. Ο ίδιος το έγραψε και είναι εδώ μέσα. Νιώθω δέος και μόνο που κρατάω τις επιστολές του Ιησού, ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο… Μόνο 18 ευρώ». Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο

Γιάννης Παπαζήσης, που σύμφωνα με τον Βελόπουλο είναι ειδικός αποκρυφολόγος. Ο ίδιος ο Γ. Παπαζήσης –στο βιογραφικό του οποίου αναγράφεται ότι έχει μόνο απολυτήριο λυκείου– είχε δηλώσει ότι «σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αποδεδειγμένα από γερμανικά δημοσιεύματα πολύ σοβαρά, υπάρχει μούμια του Αγαμέμνονος». Μολονότι το βίντεο από την επίμαχη εκπομπή υπάρχει, ο Βελόπουλος σήμερα δηλώνει ότι υπέπεσε σε λεκτικό ατόπημα και πως δεν ισχυρίστηκε ότι πωλούσε ιδιόχειρα χειρόγραφα του Ιησού αλλά απλώς χειρόγραφα. Αυτό το λεκτικό ατόπημα βέβαια το είχε επαναλάβει πολλές φορές σε εκείνη την εκπομπή…

Φίλια πυρά Παναγιώταρου

Παρά την προσπάθεια του Βελόπουλου να πείσει πως αντιμάχεται τα όσα εκφράζει η Χρυσή Αυγή, φαίνεται πως μέχρι και πρόσφατα διατηρούσε σχέσεις με τη φασιστική οργάνωση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατο tweet του υπόδικου Ηλία Παναγιώταρου: «…Για πες μας βρε Κυριάκο ποιος τηλεκομπογιαννίτης μου ζητούσε (παρακαλούσε) να κατέβει μαζί με τους Ναζί στις εκλογές του Γεννάρη του 2015; Θες να σου θυμίσω μέρος και τι παραγγείλαμε;»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter