Αγνοείται το σπίτι του Βολταίρου!

Αγνοείται το σπίτι του Βολταίρου!

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του Documento για τον σκιώδη τρόπο αγοράς του σπιτιού του Βολταίρου, η σύζυγος του πρωθυπουργού μεταβίβασε δωρεάν το 2017 την εταιρία μέσω της οποίας εξαγόρασε το ακίνητο, αποτινάσσοντας με αυτόν τον τρόπο την οικεία που μετατράπηκε σε περιουσιακό βαρίδι.

Στη δήλωση πόθεν έσχες του 2017 (χρήση 2016) αναγράφεται ότι η γαλλική εταιρεία Personal Ventures μέσω της οποίας αγοράστηκε το 2006 το σπίτι του Βολταίρου, μεταβιβάστηκε (σ.σ. δωρεάν μεταβίβαση). Πράξη που δεν θεωρείται τυχαία, αφού η εν λόγω εταιρία με έδρα στη Γαλλία έχει υπό την κυριότητά της το σπίτι του Βολτέρου, όπως αποτυπώνεται στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2016. Στην Personal Ventures η σύζυγος του πρωθυπουργού συμμετείχε κατά 95%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον αδερφό της. Λόγω της δωρεάν μεταβίβασης, στη δήλωση πόθεν εσχες του 2018 (χρήση 2017) η συμμετοχή της συζύγου του πρωθυπουργού στην επίμαχη εταιρεία δεν εμφανίζεται πλέον.

Η ιστορία της αγοράς του σπιτιού και τα «ορφανά» 725.000 ευρώ

Στις 16 Ιουνίου του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής και υπόχρεος δήλωσης πόθεν έσχες καταθέτει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επιστολή με την οποία ενημερώνει πως ο έγγαμος βίος του έχει διαταραχτεί και είναι σε διαδικασία διαζυγίου με τη σύζυγό του.

Στις 30 Ιουνίου ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης χωρίς να συμπεριλαμβάνει σε αυτή την σύζυγό του. Την ίδια μέρα που καταθέτει το πόθεν έσχες ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του όλως διαβολικώς δημιουργεί στο Παρίσι την εταιρεία SCI Personal Ventures. Η εταιρεία ανήκει κατά 95% σε αυτήν και κατά 5% στον ετεροθαλή αδελφό της Γιώργο Παπαζήση. Το μετοχικό κεφάλαιο με το οποίο δημιουργείται η εταιρεία είναι 10.000 ευρώ.


Μερικές μέρες μετά, στις 11 Ιουλίου, η εταιρεία αυτή αγοράζει από το ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας του Pierre Cardin το γνωστό σπίτι στις όχθες του Σηκουάνα που υπήρξε τόπος διαμονής του Βολταίρου.

Οπως προκύπτει από το συμβόλαιο αγοραπωλησίας, η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε υπογράψει προσύμφωνο αγοράς του σπιτιού από τις 5 Μαΐου του 2006, αλλά προχωρά στην κανονική εμφανή αγορά μόνο αφότου ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει τη δήλωση πόθεν έσχες που δεν τη συμπεριλαμβάνει.

Από τα έγγραφα τα έχει στη διάθεσή του το Documento, αλλά κυρίως από αυτά που κατέθεσε η σύζυγος του πρωθυπουργού διά του δικηγόρου της σε δίκη εναντίον του Documento, φαίνεται ότι ποσό 900.000 ευρώ δίνεται για την αγορά του σπιτιού από δάνειο ενώ οι υπόλοιπες 725.000 δίνονται μετρητά και αφορούν το υπόλοιπο του τιμήματος του σπιτιού μαζί με φόρους και μεσιτείες (επίσημο συμβόλαιο μεταφρασμένο από την πλευρά της Γκραμπόφσκι):

Επίσης, η εταιρεία καταβάλλει μετρητά και πλέον του ποσού που έχει πάρει απ’ το δάνειο, 74.823 ευρώ για φόρους και 80.000 για μεσιτεία. Δηλαδή 724.823 ευρώ καταβάλλονται μετρητά από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Αυτά προκύπτουν από τα έγγραφα της συζύγου του πρωθυπουργού. Η εταιρεία της έντεκα μέρες αφού έχει συσταθεί καταβάλλει αυτό το μεγάλο ποσό σε μετρητά από τα κεφάλαιά της. Από τα αρχεία εταιρειών στη Γαλλία προκύπτει πως η εταιρεία SCI Personal Ventures έχει μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Αυτό το παραδέχεται και η ίδια η σύζυγος του πρωθυπουργού στη δήλωση πόθεν έσχες που κάνει το 2016, όπου καταθέτει ότι το μετοχικό κεφάλαιο είναι 10.000 ευρώ.

Ενώ λοιπόν η εταιρεία έχει μόλις 10.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο, καταβάλλει ποσό σχεδόν 725.000 ευρώ, τα οποία προφανώς δεν υπάρχουν στα ίδια κεφάλαια από τα οποία καταβάλλεται το υπόλοιπο σε μετρητά για την αγορά του σπιτιού.

Πλέον η τυχή της επίμαχης εταιρείας και του σπιτιού του Βολταίρου αγνοείται…

Οι «χρυσές» μετοχές

Το 2017 (χρήση 2016) τα συνολικά εισοδήματα του πρωθυπουργικού ζεύγους ανέρχονται συνολικά σε 430.656, 61 ευρώ, εκ των οποίων εντύπωση προκαλούν τα έσοδα ύψους 275.116,21 από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου». Σύμφωνα με λογιστικές πηγές, πρόκειται για έσοδα που προήλθαν από αξιοποίηση μετοχών. 

Διαβάστε ακόμη: Πόθεν έσχες Κυριάκου-Μαρέβας: Οι καταθέσεις, τα 33 ακίνητα και οι χρυσές μετοχές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter