Επιστροφή στην κανονικότητα – Ο Κυριάκος κατονόμασε τη Βόρεια Μακεδονία πρώτη φορά με το όνομά της

Επιστροφή στην κανονικότητα – Ο Κυριάκος κατονόμασε τη Βόρεια Μακεδονία πρώτη φορά με το όνομά της

Αν προκύπτει μια είδηση από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ιστοσελίδα “Politico”, με την οποία πλαισιώνει την διήμερη παρουσία του στις Βρυξέλλες είναι ότι κατονομάζει την μέχρι τώρα ακατανόμαστη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα τάσσεται υπέρ της ενταξιακής της προοπτικής στην ΕΕ.

Υπό την προϋπόθεση όμως, προσθέτει, ότι “Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας (με την Αθήνα)». Μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός απέφευγε να την αποκαλέσει με το συνταγματικό της όνομα προφανώς για να μην δυσαρεστήσει τους “νέους μακεδονομάχους” που τον ψήφισαν και έμειναν με την περικεφαλαία στο χέρι.

«Θέλω να συστήσω την Ελλάδα ως μία χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση, που συμμετέχει ενεργά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η οποία κοιτά προς τα εμπρός- και μία χώρα που θα αναπτύσσεται όπως πιστεύουμε με ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε την δυσφήμιση της χώρας: “στο πρόσφατο παρελθόν, οποτεδήποτε η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων συνήθως δεν ήταν για καλό. Η ελπίδα είναι πως έχουμε αφήσει αυτές τις ημέρες πίσω μας. Πιστεύω πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη, συνολικά, να αναγνωρίσει πως ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα κατάφερε να νικήσει τον λαϊκισμό”.

Τοποθετήσεις που αδικούν τις θυσίες των Ελλήνων

Τόσο στην συνέντευξη όσο και στις δύο επίσημες δηλώσεις του πριν την συνεδρίαση του ΕΛΚ και πριν την Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι “αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό, η νίκη μας είναι νίκη για την δημοκρατία στην Ευρώπη…πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επαναφέρουμε την ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε πως βγαίνουμε από τον φαύλο κύκλο που έχει κρατήσει πίσω την χώρα μου επί μία και πλέον δεκαετία”. Μπορεί να συστήνει τον εαυτό του στο διθενές κοινό ως τον αρχηγό μία δημοκρατική νίκης, ωστόσο η εικόνα της Ελλάδας που παρουσιάζει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός δεν είναι η καλύτερη: είναι η εικόνα μίας χώρας που βρισκόταν στον αστερισμό του λαϊκισμού επί πολλά χρόνια και που τώρα θα επανέλθει στην ανάπτυξη. 

Μόνο που τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Έλληνες πολίτες κυριολεκτικά μάτωσαν για να εφαρμοστεί στην χώρα ένα μνημόνιο, που μόνο λαϊκισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί, και η χώρα γράφει έστω και χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης ήδη από το 2017, ενώ για το 2019 προβλέπεται ότι θα κλείσει γύρω στο 2%. Είναι μία αδικία για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών η εικόνα που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός για να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που το διεθνές κοινό δεν βλέπει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την χώρα όπως του την παρουσιάζει ο πρωθυπουργός της.

Οι δηλώσεις αυτές για τα εσωτερικά μας είναι σε μία συγκυρία που η Ευρώπη συζητά παγκόσμια ζητήματα όπως η επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία και η στάση της στην Κύπρο, το Brexit και ο προϋπολογισμός της ΕΕ.

Επ’ αυτών ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του πριν από την Σύνοδο δεν αναφέρει τίποτε. Το διορθώνει στο Politico όπου συντάσσεται με τις ευρωπαϊκές θέσεις: “Ήμασταν μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ)…Οι ηγέτες να πάρουν καθαρή θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την ανακοίνωση που έκανε στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για ένα πλαίσιο στοχευμένων κυρώσεων εναντίον αυτών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου”.

Δεν υπάρχει όμως θέση για το Brexit ή για τον προυπολογισό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συζητείται. Προφανώς αυτά είναι ήσσονος σημασίας θέματα προέχει να μάθει ο κόσμος ότι νικήθηκαν οι λαϊκιστές και ότι μετά από δέκα και πλέον χρόνια υπό την δική του εμπνευσμένη ηγεσία η Ελλάδα θα απογειωθεί. Αυτά όμως δεν είναι λαϊκισμός, είναι επιστροφή στην κανονικότητα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter