Κυριάκος Μητσοτάκης για 2021: Ευκαιρία απολογισμού και αναστοχασμού – Έπλεψε το εγκώμιο της Γιάννας

Κυριάκος Μητσοτάκης για 2021: Ευκαιρία απολογισμού και αναστοχασμού – Έπλεψε το εγκώμιο της Γιάννας

“Το 2021 προσφέρεται για μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης, αναστοχασμού και μιας νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν, τελικά, σε εθνική αυτογνωσία”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Δίνοντας τον στόχο της φιέστας που έχει αρχίσει να ετοιμάζεται υπό την Γιάννα Αγγελοπούλου και 31 μέλη που αποτελούν την Επιτροπή, ανέφερε ότι “πρόκειται για μια επαναγνωριμία, με τον συλλογικό μας εαυτό, που θα δώσει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία, να ανασυνταχθεί εσωτερικά. Αλλά και να επανασυστηθεί με την σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

Έπλεξε το εγκώμιο της Γιάννας

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού: “…Σήμερα, έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό «Ιερό Λόχο». Από τους Έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν. Αλλά και από όσους ζουν και προκόβουν σε «δεύτερες» πατρίδες χωρίς να ξεχνούν την πρώτη. Είναι αυτοί που έρχονται, τώρα, ακόμη ένα βήμα πιο κοντά της με τη δυνατότητα που αποκτούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Ανέφερε ακόμη: “Ο ξεσηκωμός του ’21 υπήρξε κοίτη αναγέννησης του εθνικού κορμού…Ένα Έθνος, όμως, που -τελικά- μεγάλωσε γεωγραφικά, διευρύνθηκε πληθυσμιακά, προόδευσε οικονομικά. Και τούτο πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου.

Το δημοκρατικό πνεύμα των Συνταγμάτων της Επανάστασης διαπότισε την πολιτική ζωή του τόπου. Τόσο, που η καθολική ψήφος ήταν γεγονός ήδη από το 1844. Ενώ η αρχή της δεδηλωμένης έλαβε συνταγματική κατοχύρωση το 1875. Πιστή, λοιπόν, στην φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η Ελλάδα υπήρξε και πολιτικά πρωτοπόρα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών…”.

Για τα 200 χρόνια είπε: “Μια παλιά μικρή οθωμανική επαρχία είναι, τώρα, μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Που αφήνει πίσω της την κρίση και ανανεώνει την πίστη της στο μέλλον.

Είναι, πλέον, «σαν πρώτα ανδρειωμένη», όπως αναφέρεται και πάλι στον εθνικό μας ύμνο. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το πνεύμα διαπνέει και την συγκρότηση της αποστολή της Επιτροπής των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας. Ένα πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας και δημιουργικού σεβασμού. Που θα διατυπώνεται με γλώσσα, ύφος και ήθος που θα αναδεικνύουν τη σημασία και το μέγεθος του γεγονότος στo σήμερα”.

Τέλος έπλεξε το εγκώμιο της Γιάννας Αγγελοπούλου και της οργανωτικής επιτροπής: “η οργανωτική διάταξη καλείται να υπηρετήσει αυτόν τον εορτασμό και ανταποκρίνεται, πιστεύω, σε αυτόν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του…Η επικεφαλής της Επιτροπής έχει αποδείξει την διοικητική της ικανότητα και τον ζήλο με τον οποίο την επενδύει. Τα μέλη της από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους σε πολλά διαφορετικά πεδία στα οποία έχουν διαπρέψει. Και οι εκπρόσωποι της Βουλής, το Ίδρυμα της Βουλής, της Κυβέρνησης και του Κράτους θα εισφέρουν τα δικά τους εφόδια στο εγχείρημα”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter