Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ένταση του δεύτερου κύματος οφείλεται στο ότι δεν τηρήθηκε αυστηρά η καραντίνα από όλους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ένταση του δεύτερου κύματος οφείλεται στο ότι δεν τηρήθηκε αυστηρά η καραντίνα από όλους

«Θα είμαι από τους πρώτος που θα κάνουν το εμβόλιο»

Στην μη τήρηση των απαγορευτικών μέτρων από τους πολίτες με την απαιτούμενη αυστηρότητα, απέδωσε την ένταση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που έδωσε το βράδυ στην τηλεόραση του ALPHA, ενώ αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες όσον αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού ή με τον συνωστισμό στα ΜΜΜ ή με την πλημμελή προετοιμασία του συστήματος Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε δίχως την “έπαρση του Μωυσή”, όπως στις παλαιότερες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, αλλά και δίχως να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για την ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας ή για την δευτερογενή οικονομική κρίση. Ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει εξηγήσεις και να δημιουργήσει προσδοκίες και ελπίδες. Πολιτικά, θέλησε να συγκρατήσει την φθορά που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μειώσει την ζημιά όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί και αρχίσει να επανέρχεται η οικονομική και κοινωνική ζωή”.

Η καραντίνα δεν ήταν αρκετά αυστηρή

“Τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την αυστηρότητα που θα έπρεπε από όλους…Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όπως το πρώτο lockdown ενώ ο κόσμος είναι κουρασμένος”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπεριέλαβε και τον εαυτό του. Αναφέρθηκε στο περιστατικό της Πάρνηθας λέγοντας “ήταν λάθος ότι δέχθηκα να φωτογραφηθώ δίχως μάσκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα για ποδήλατο. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου, το ατομικό παράδειγμα είναι σημαντικό. Ενοχλήθηκα που μία μικρή στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε”.

Το μόνο που θα έκανε διαφορετικά όπως είπε ήτα ότι “τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει”. Για τον τουρισμό είπε ότι “δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα όπως εξελίσσεται στη Ελλάδα”. Αρνήθηκε ότι έγιναν λιγότερα τεστ από όσα θα έπρεπε ή ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Όσο για την παράταση της καραντίνας είπε: “Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα πτώσης των κρουσμάτων…Ελπίζω ότι κάτι θα σώσουμε από την σεζόν των Χριστουγέννων. Είναι μεγάλη η πίεση στο σύστημα Υγείας, που κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα, δοκιμάστηκε και συνεχίζει να δοκιμάζεται. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μία αποσυμφόρηση και αποσυμπίεση. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα του κορονοϊού”. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα κέντρα διασκέδασης δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να φθάσουμε σε ένα επίπεδο γενικής ανοσίας του πληθυσμού.

Στο ερώτημα για το αν άργησε η λήψη των μέτρων είπε “με την εκ των υστέρων γνώση μπορεί να έκλεινα την Βόρειο Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά τότε κανείς δεν μας συνιστούσε να το κάνουμε”. Αρνήθηκε ότι υπάρχουν διπλά βιβλία όσον αφορά την καταγραφή των κρουσμάτων και πρόσθεσε ότι είναι λάθος να αμφισβητούνται τα δεδομένα. “Είναι ψέμα να λέγεται ότι υπάρχουν δύο καταγραφές κρουσμάτων”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκανε έκκληση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και πρόσθεσε ότι για τα Χριστούγεννα θα επιτρέπεται μέχρι δύο οικογένειες.

Αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο

Το εμβόλιο είναι η αχτίδα αισιοδοξίας και σημείωσε ότι είναι θαύμα της επιστήμης ότι τα έχουμε τόσο νωρίς. Είπε ότι το εμβόλιο υπάρχει, είναι έτοιμο, στις 30 Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Pfizer θα πάρει την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό. Θα είμαι από τους πρώτους που θα κάνω το εμβόλιο μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανέλαβε την έκκλησή του προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν μαζί. Είπε ακόμη ότι θα το κάνει και η οικογένειά του. Διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και κάλεσε τους πολίτες να μην είναι επιφυλακτικοί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξαναπάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας από το να εμβολιαστεί το 70% του εγχώριου και του παγκόσμιου πληθυσμού.

Προανήγγειλε ότι θα υπάρξει καμπάνια για να πεισθεί ο πληθυσμός να κάνει το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι “είναι μία τεράστια η επιχείρηση που στήνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύω ότι θα είμαστε και εμείς έτοιμοι και καλώ όλους να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια…Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις αρχές Ιανουαρίου και οι πρώτη δόση θα είναι διπλή”. Σημείωσε ότι θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί.

Για την οικονομία είπε ότι η ζημιά και η ύφεση θα είναι μεγάλη, όπως θα είναι και στην Ευρώπη και παγκοσμίως. “Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη, η δυναμική της οικονομίας ήταν σημαντική πριν χτυπήσει η πανδημία”. Απευθύνθηκε προς τους πολίτες λέγοντας: “Το κράτος στάθηκε δίπλα σας και σας στήριξε”.

Αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης λέγοντας ότι “είναι τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα αργήσει παρά τα εμπόδια που βάζουν οι δύο χώρες που το συνδέουν με ζητήματα του κράτους δικαίου. Εκταμιεύσεις θα έχουμε από το 2021 και θα κάνουν πραγματική διαφορά στην ζωή των πολιτών…Έχουμε καταθέσει στην ΕΕ το σχέδιο αξιοποίησης. Η κυβέρνηση έχει κάνει ότι χρειάζεται ώστε τα χρήματα να έλθουν και να αξιοποιηθούν”. Για την έκθεση Πισσαρίδη είπε ότι “είναι ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι σημείο αναφοράς για την κυβέρνηση αν και δεν είναι μανιφέστο”.

Χωρίς βέτο στην Σύνοδο Κορυφής

Για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το θέμα της Τουρκίας είπε: “Αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές… Εξ ου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο έδωσε την δυνατότητα στην Τουρκία να αγκαλιάσει μία θετική ατζέντα ή να υποστεί τις κυρώσεις. Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε την θετική ατζέντα…Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τα μέτρα, πιστεύω ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. Αναφέρομαι στην τήρηση του δικού της χρονοδιαγράμματος”.

Σε ερώτηση για το αν είναι το βέτο στο τραπέζι απάντησε “Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Το βέτο είναι για μία χώρα που είναι μόνη της.

Υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης με την Τουρκία τους προηγούμενους μήνες αλλά δεν φθάσαμε στα πρόθυρα πολέμου”.

Δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με την Τουρκία την “μόνη διαφορά που έχουμε την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”. Σημείωσε ότι και μόνο με αυτό “αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αντικείμενο προς συζήτηση. Έχουμε διαφωνία για την ΑΟΖ, αν δεν βρούμε λύση να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θα χρειαστούμε όμως μία περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης. Η απόσυρση του Orus Reis δέκα μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής ήταν προσχηματική”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter