Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Γεωργιάδης: Ολέθρια σχέση

Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Γεωργιάδης: Ολέθρια σχέση

Η πολυδιάστατη σχέση μεταξύ του αρχηγού της ΝΔ και του Νίκου Γεωργιάδη έχει αποκτήσει πλέον για την κοινή γνώμη μία και μοναδική διάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλύπτει έναν καταδικασμένο για ασέλγεια σε ανηλίκους ή, για να ξεφύγουμε από τη νομική ορολογία, τον φίλο του που χρησιμοποιούσε κύκλωμα διακίνησης παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση με σκοπό να ικανοποιήσει τις ορέξεις του ρίχνοντας μερικά ψωροδολάρια για να χορτάσουν την πείνα τους. 

Το έκανε μάλιστα χρησιμοποιώντας τη διπλωματική του θέση, την οποία κατείχε για να σώσει αυτά τα παιδιά από τη φτώχεια. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης υλοποιεί απλώς το δόγμα «όλα είναι ένα ψέμα» που συνηθίζει να προτάσσει για όποιον από τον κομματικό κύκλο αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του εισαγγελέα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχει κάτι πιο βαθύ που τους ενώνει, που ενώνει τον Ν. Γεωργιάδη με τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη. Το να στηρίζει ο Μητσοτάκης έναν καταδικασμένο για ένα τόσο ατιμωτικό αδίκημα ξεφεύγει από τα συνήθη έστω και γι’ αυτόν και δημιουργεί ερωτήματα που δεν αφορούν μόνο το ήθος του αρχηγού της ΝΔ. 

Στο εσωτερικό της ΝΔ πολλοί μιλούν απαξιωτικά για τις εμφανείς ενδείξεις ενός διαρκούς εκβιασμού μεταξύ τους που ως πρώτο αποτέλεσμα είχε την κάλυψη του Ν. Γεωργιάδη από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης τον Ιανουάριο του 2016 και έφτασε μέχρι τη στήριξη στο δικαστήριο αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις συγκεκριμένων στελεχών του μητσοτακικού κύκλου. Η πιο θλιβερή ήταν η επίσημη δήλωση του κόμματος, με εντολή Μητσοτάκη φυσικά, που χαρακτήριζε την καταδίκη Γεωργιάδη «αυστηρά προσωπικό θέμα». Και ενώ γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποσυνδεθεί ο Ν. Γεωργιάδης από τον Μητσοτάκη (τον εμφανίζουν μάλιστα ως εθελοντή μερικών ημερών στο πλευρό του), ο ίδιος ο Νίκος Γεωργιάδης, μέσα στη δίκη θύμισε πόσο ταυτισμένος είναι με τον Μητσοτάκη, ενώ επέμενε ότι έως και σήμερα αποτελεί τον σύμβουλό του.

Προτού δούμε την ολέθρια σχέση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Γεωργιάδη, έχει σημασία να δούμε πώς την παρουσίασε ο ίδιος ο καταδικασμένος στο δικαστήριο. Στην απολογία του ο Ν. Γεωργιάδης με αλαζονικό ύφος καυχήθηκε για την επί 40 χρόνια φιλία του με τον Μητσοτάκη, για να καταλήξει ότι ήταν σύμβουλός του όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και υπεύθυνος (πάλι ως σύμβουλος) για την επιτυχή έκβαση της εσωκομματικής προεκλογικής καμπάνιας που τον ανέδειξε πρόεδρο της ΝΔ. Εχει ιδιαίτερη σημασία πως όταν αναφέρθηκε στην «απομάκρυνσή» του από το πλευρό του Μηστοτάκη μετά τις αποκαλύψεις του Hot Doc, αποκάλυψε ότι ήταν μια εικονική απομάκρυνση αφού ο Μητσοτάκης του είπε: «Φύγε από το προσκήνιο για δυο τρεις μήνες, μέχρι να κάτσει το θέμα, δεν πρόκειται να δικαστείς, θα είσαι πίσω κανονικά».

Τη σχέση του Μητσοτάκη με τον Γεωργιάδη επιβεβαίωσε με την ένορκη κατάθεσή της η βουλευτής της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία αποκάλεσε τον Γεωργιάδη υπερόπλο του Μητσοτάκη το οποίο χτυπάνε για να χτυπηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η προσπάθεια να εμφανιστεί στο δικαστήριο ο Γεωργιάδης ως «αντ’ αυτού» μπορεί να υποθέσει κάποιος πως ήταν προσπάθεια να εμφανιστεί ισχυρός ώστε να προκαλέσει τρόμο στους δικαστές. Χωρίς να αποκλείεται αυτό το σενάριο (που πάλι φέρει τη ΝΔ μπροστά σε ευθύνες για τον ρόλο της στη Δικαιοσύνη), το θέμα είναι ότι η ενεργή σχέση του Γεωργιάδη με τη ΝΔ πιστοποιείται και εκτός δικαστηρίου. Ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Σπύρος Σπύρου, με δηλώσεις του στο documentonews, υποστήριξε ότι ο Ν. Γεωργιάδης έχει και τώρα ενεργό ρόλο στη ΝΔ, ο οποίος φτάνει έως την κατάρτιση ψηφοδελτίων του κόμματος. Στη ΝΔ είναι άλλωστε κρυφό μυστικό ότι η επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος συνεδρίαζε υπό την εποπτεία του Γεωργιάδη εκτός Πειραιώς, σε γραφείο της οδού Ευφρονίου στο Παγκράτι.

Η ΝΔ συνεχώς παρούσα στη δίκη

Η ενεργή σχέση του Ν. Γεωργιάδη με τη ΝΔ και η προσπάθεια κάλυψής του από τον κύκλο Μητσοτάκη εκφράστηκαν με τις παρουσίες στη δίκη. Εκτός από τη Μισέλ Ασημακοπούλου που συνόδευε τον Γεωργιάδη ακόμη και την εποχή που η δίκη έπαιρνε αναβολές, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης παραβρέθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, στέλνοντας μάλιστα συνεχώς μηνύματα μέσα από την αίθουσα. Επίσης πάντα παρών ήταν και ο δημοσιογράφος Αργύρης Παπαστάθης, ο οποίος ανήκει στη στενή ομάδα του Μητσοτάκη και έχει την ευθύνη επαφών του με τον ξένο Τύπο. Στο ακροατήριο του δικαστηρίου βρέθηκε και ο Νίκος Σοφιανός. Πρόκειται για έναν ακόμη άνθρωπο του προέδρου, για τον οποίο τα ΜΜΕ είχαν γράψει αμέσως μετά την εκλογή του Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος ότι αναλαμβάνει ιδιαίτερο ρόλο. Ο Σοφιανός είναι στέλεχος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και υποψήφιος με τον Γιώργο Πατούλη. Αμέσως μετά τη δίκη έκανε αναρτήσεις για «σκευωρία».

Η κάλυψη και η «αυστηρά προσωπική υπόθεση»

Εκτός ακροατηρίου οι άνθρωποι του Μητσοτάκη ανέλαβαν αμέσως μετά τη δίκη τη στήριξη του Ν. Γεωργιάδη. Ο νούμερο δύο στη ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε πως πρόκειται για σκευωρία. Λίγα λεπτά πριν ο Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι πρόκειται για δικαστική πλάνη και μεθόδευση σκοτεινών κύκλων. Αυγενάκης και Γεωργιάδης ταυτίζονται. Και ναι μεν ο Γεωργιάδης έχει δικαίωμα ως κατηγορούμενος σε όσα λέει, αλλά ο Αυγενάκης εκπροσωπεί το κόμμα.

Την ημέρα της απόφασης, στελέχη του Μητσοτάκη τηλεφωνούν στα φιλικά συγκροτήματα Τύπου (στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι) και ζητάνε να μην παίξουν την είδηση της απόφασης. Τα στελέχη που βγαίνουν στα τηλεοπτικά πάνελ έχουν οδηγίες να λένε ότι «ο Γεωργιάδης δεν έχει σχέση με τη ΝΔ και πως σε ό,τι αφορά τη σχέση με τον Μητσοτάκη απλώς ήταν εθελοντής μερικών ημερών στην εκστρατεία εκλογής του».

Εφημερίδες, κανάλια και σάιτ γράφουν για τον παιδόφιλο καρδινάλιο στην Αυστραλία που καταδικάστηκε την ίδια μέρα, αλλά όχι για τον Νίκο Γεωργιάδη στην Ελλάδα.

Ανθρωπος του Μητσοτάκη τηλεφώνησε στη δεξιά εφημερίδα «Δημοκρατία» και μετέφερε μήνυμα να μην παίξει το θέμα στην εφημερίδα. Η εφημερίδα όμως το κάνει πρωτοσέλιδο την άλλη μέρα και ο Σκάι στην ανασκόπηση του Τύπου δείχνει τη «Δημοκρατία» άλλης χρονιάς αντί το πρωτοσέλιδο της ημέρας με τον Γεωργιάδη.

Η ΝΔ φτάνει στο σημείο να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αποκαλεί την καταδίκη και το θέμα Γεωργιάδη ως «αυστηρά προσωπική υπόθεση». Δηλαδή προσπαθεί να εμφυσήσει στον κόσμο ότι πρόκειται για σεξουαλική επιλογή του Γεωργιάδη και όχι για ένα έγκλημα. Η συμμετοχή σε trafficking με ανήλικα είναι μια επιλογή για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης τα ήξερε όλα

Προσπάθεια να καλύψει τον Γεωργιάδη κάνει και ακόμη ένας άνθρωπος του Μητσοτάκη, ο πρώην πρόεδρος της Δράσης Αντύπας Καρίπογλου. Μεταφέρει στο Facebook όλη την υπερασπιστική γραμμή που χρησιμοποίησε στο δικαστήριο, ότι δήθεν η υπόθεσή του κρίθηκε στη Μολδαβία και αθωώθηκε. Το επιχείρημα αυτό καταρρίφθηκε από τους δικαστές αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Ο Καρίπογλου αποκαλύπτει ότι το 2012 ο Γεωργιάδης ζήτησε να ενταχθεί στη Δράση, στέλεχος της οποίας ήταν και η ξαδέρφη του Μητσοτάκη Αντιγόνη Λυμπεράκη. Οπως γράφει ο Καρίπογλου, επειδή ήταν «του χώρου», γνώριζε για τις περιπέτειες του Γεωργιάδη στη Μολδαβία. Παρότι πίστεψε πως ήταν αθώος, δεν τον δέχτηκε στη Δράση γιατί δεν είχε ξεκαθαρίσει η υπόθεση δικαστικά. Ομολογεί δηλαδή ο Καρίπογλου ότι «ο χώρος», στον οποίο αναμφίβολα συμπεριλαμβάνονται και η ξαδέλφη Μητσοτάκη και φυσικά ο ίδιος ο Κυριάκος ως φίλος, γνώριζε για τον Γεωργιάδη. Η Δράση λοιπόν τον διώχνει αλλά ο Μητσοτάκης τον παίρνει σύμβουλο στο υπουργείο του.

Ο Κυριάκος βάζει το κόμμα σε ρόλο συνενόχου

Με τις επιλογές του Μητσοτάκη η ΝΔ πρακτικά δεν μετατράπηκε σε συνήγορο του Γεωργιάδη αλλά σε συνένοχο. Η συντηρητική βάση ενός κόμματος που θέλει να προτάσσει την ηθική της οικογένειας βρέθηκε να υπερασπίζεται έναν καταδικασμένο για ατιμωτικά εγκλήματα. Το κόμμα που δεν ψήφισε για το δικαίωμα στην επιλογή φύλου στα 15, δέχτηκε ότι στην ίδια ηλικία ένα δημόσιο πρόσωπο μπορεί να ικανοποιεί τις ορέξεις του μέσα από κύκλωμα trafficking που του προμηθεύει παιδιά.

O Μητσοτάκης βάζει την υπόληψη και την ηθική της παράταξης, αλλά και τη δική του ηθική υπόσταση κάτω από την ανάγκη εξυπηρέτησης και κάλυψης του Γεωργιάδη. Δίνει πολιτική χροιά σε ένα έγκλημα του κοινού Ποινικού Κώδικα και το πολιτικοποιεί ως συνωμοσία των αντιπάλων για να καλύψει κάποιον στον οποίο κανένας στη ΝΔ δεν θα άφηνε τα παιδιά του να περάσουν μαζί του το Σαββατοκύριακο. Η ΝΔ βρίσκεται σε ομηρία για χάρη κάποιου που θα έπρεπε να αφεθεί μόνος να ξεκαθαρίσει τα πράγματα με τη Δικαιοσύνη. 

Ο Μητσοτάκης σέρνει το κόμμα στον δρόμο της συνενοχής για να τον κάνει ευκολότερο για τον Γεωργιάδη επειδή γνωρίζει πως τα στοιχεία είναι συντριπτικά γι’ αυτόν. Του δίνει κουράγιο, του δηλώνει ότι δεν είναι μόνος και αναμφίβολα κατασκευάζει προκαταβολικά το επιχείρημα (ακόμη μίας) πολιτικής δίωξης μπροστά στην επόμενη καταδίκη του. Προφανώς δεν πρόκειται για κάποια αστοχία. Ο Μητσοτάκης δεν είναι τόσο βλάκας ώστε να μην καταλαβαίνει πως ο εναγκαλισμός με τον Γεωργιάδη σοκάρει την κοινωνία και πρωτίστως τους ψηφοφόρους του. Συνεχίζει όμως να φορτώνει στο κόμμα ένα βάρος που δεν μπορεί να αντέξει. Το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί παίρνει αυτό το τεράστιο κόστος αντί να αφήσει τον Γεωργιάδη να «καθαρίσει», όπως άλλωστε πρέπει; Ποια και τι είδους είναι η σχέση του με τον Γεωργιάδη ώστε να θεωρεί κάποιο άλλο κόστος μεγαλύτερο από αυτό που ήδη αναλαμβάνει; Ή, για να το διατυπώσω όπως πλέον το φωνάζουν στη ΝΔ, ποιος κρατά ποιον και με τι;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter