Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ευκαιρία για επικοινωνιακό follow up στην φιλοξενία που παρείχε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην οικογενειακή κατοικία στα Χανιά, βρήκε με την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εξαιρετικά επιτυχημένες» και την επίσκεψη «πολύ σημαντική» καθώς όπως είπε «παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια και νομίζω ότι η Ελλάδα, συνολικά, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από αυτή την επίσκεψη».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα οφέλη από την επίσκεψη, έμεινε στο καλό κλίμα και στην σημειολογία ενώ υποστήριξε ότι “νομίζω ότι το θετικό αποτύπωμα για την χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία”.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να εμφανίσει την φιλοξενία που παρήχε και την προσωπική σχέδη που οικοδομεί ως «θετική εξέλιξη στα εθνικά θέματα, από την οποία δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα».

Σημείωσε επιφανειακά ότι «στις συζητήσεις που είχαμε στην Κρήτη προφανώς κυριάρχησαν τα θέματα ασφάλειας. Υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο, αλλά και συμφωνία στην υποχρέωση που πρέπει να έχουν όλα τα μέλη να σέβονται, να σεβόμαστε όλοι μας, το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρήλθε ότι στις δηλώσεις Πομπέο δεν υπήρξε καμία αποδοκιμασία έστω της τουρκικής επιθετικότητας αλλά προέβαλε τα συμφέροντα των ΗΠΑ: «Πιστεύω ότι υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν».

Αναφέρθηκε και στο αυριανό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ χωρίς να μιλήσει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας: «Εκεί θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, το είπα και χθες, ότι έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter