Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραβάει το σχοινί της εκτροπής

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραβάει το σχοινί της εκτροπής

Τη μοναξιά του σχοινοβάτη θυμίζει πλέον η κατάσταση του πρωθυπουργού. Από τη μία η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια των συμφερόντων που προστατεύει, η σωρεία σκανδάλων από αυλικούς του και η κατάρρευση του «επιτελικού κράτους». Από την άλλη το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και η συγκάλυψή του με επίμονη διασάλευση των θεσμών και της συνταγματικής τάξης, που ήρθε να πλαισιωθεί από τη διπλή αστοχία στο ζήτημα του θανόντος έκπτωτου Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Στο μέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τη φθορά του να καταγράφεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και προστρέχει πλέον στην αγκαλιά της ακροδεξιάς, με συνοικέσιο του Μάνφρεντ Βέμπερ και προίκα τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Περνά περνά η μέλισσα

Μπορεί με τις δημόσιες δηλώσεις του και την απουσία από το πλευρό της κυβέρνησης για το «πραξικόπημα» της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στην ΑΔΑΕ να πήρε τις αποστάσεις του, όμως άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι η στάση του Κυρ. Βελόπουλου αποτελεί μέσο διαπραγμάτευσης. Το απέδειξε άλλωστε η ιστορία των μεταγραφών των παλιών του συνοδοιπόρων στον ΛΑΟΣ υπουργών.

Τη διαπραγμάτευση αυτή ανέλαβε ο φίλος και σύμμαχος του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Μάνφρεντ Βέμπερ. Οπως αναδεικνύει ο διεθνής Τύπος, ο Γερμανός πασχίζει να κάμψει τις αντιστάσεις των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τη Νέα Δημοκρατία στη σύμπραξη με τους «συγγενείς» της Τζόρτζια Μελόνι. Μια τέτοια εξέλιξη μόνο ως έκπληξη δεν πρέπει να θεωρηθεί μετά την καταφανή προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων διά της αντισυνταγματικής γνωμάτευσης του Ισίδωρου Ντογιάκου. Με τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ κομμένες η Νέα Δημοκρατία σύρεται στα βήματα των ακραίων, προκαλώντας επιπλέον δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος. Κάπως έτσι ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε σε περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα στο κλείσιμο της εβδομάδας, αποδεχόμενος να φωτογραφηθεί ακόμη και με πρώην βουλευτές του που μέχρι χτες τον… στόλιζαν κανονικά. Είναι γνωστό ότι ειδικά στις βόρειες περιφέρειες της χώρας το κόμμα του Βελόπουλου καταγράφει ποσοστά-ρεκόρ καθώς καρπώνεται τη δυσαρέσκεια των «γαλάζιων» ψηφοφόρων – κυρίως για την ακρίβεια και τα εθνικά θέματα. Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά και οι γύρω περιοχές «πονάνε», ενώ ήδη τα βαριά προβλήματα έχουν περάσει ακόμη και στον κάμπο, με τις υψηλές θερμοκρασίες να μην απαιτούν καν ζέσταμα των τρακτέρ.

Γαλαζοαίματα ανεμομαζώματα

Η συνταγή «μας χωρίζει άβυσσος» που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στον Βελόπουλο δεν έφερε αποτέλεσμα, εξού και πέρασε πλέον στο «μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν». Καθόλου τυχαία, το ίδιο επιχείρημα επιστρατεύτηκε και απέναντι στο φιλοβασιλικό κοινό του κόμματος, που ενοχλήθηκε επειδή ο Γλύξμπουργκ δεν κηδεύεται ως εν ενεργεία ανώτατος άρχων. Η αντιμετώπιση της υπόθεσης είναι ενδεικτική του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο Κυρ. Μητσοτάκης ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Την ώρα που κατηγορείται ευθέως για συνταγματική εκτροπή για τις υποκλοπές επιχείρησε να εμφανιστεί με τον μανδύα του «θεσμικού», ανακοινώνοντας «κηδεία ιδιώτη» και εκπροσώπηση της κυβέρνησης στο χαμηλό επίπεδο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Πριν αλέκτορα φωνήσαι λάλησε ο Αντώνης Σαμαράς στον τόνο του Μάκη Βορίδη. Ο Μεσσήνιος και ο μουσαφίρης του ΛΑΟΣ έσυραν και πάλι τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έσπευσε να αναβαθμίσει την κυβερνητική παρουσία στο πρόσωπο του αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου. Ταυτόχρονα, για την αποφυγή του εξευτελισμού ενός προσκυνήματος της λαϊκής Δεξιάς επέτρεψε επί της ουσίας ένα καλυμμένο λαϊκό προσκύνημα.

Ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά στην προεκλογική περίοδο που ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ευχόταν να είναι ιδιώτης ώστε να παραστεί χωρίς επικοινωνιακά προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μέχρι την ώρα της κηδείας δεν θα οδηγηθεί ακόμη και στο παρών του στη νεκρώσιμο ακολουθία. Στο διά ταύτα, η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος έδειξε και σε αυτό το ζήτημα τα δόντια της, με τις απειλές πια να είναι ανοιχτές, όπως διατυπώνονται στη δήλωση του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού.

Η αφωνία του έτερου Μακεδόνα και των ακολούθων του για μια ακόμη φορά πλασάρεται ως «δυσαρέσκεια». Ομως είναι τέτοια η κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή που –όπως ψιθυρίζουν ακόμη και «γαλάζιοι»– δεν τιμάται διά της σιωπής.

Πήρε την ταχεία αλλά δεν έχει το πιλοτήριο

Παρά τις ακρότητες και τις σθεναρές κυβερνητικές προσπάθειες, το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» αποτελεί πια παρελθόν, με ένα νέο μέτωπο, το «αντιμητσοτακικό», να εκδηλώνεται σε διάφορες εκφάνσεις της πολιτικής ζωής του τόπου. Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του πολιτικού και νομικού κόσμου ταυτίστηκαν στην επιχειρούμενη εκτροπή διά χειρός Ντογιάκου και οι παρενέργειες αναμένονται σφοδρότερες από τις πρώτες αντιδράσεις. Αλλωστε ημέρα με την ημέρα έρχονται όλο και περισσότερες θεσμικές αντιδράσεις, ενώ ήδη χτυπούν και οι ευρωπαϊκές καμπάνες.

Εχουμε ξαναγράψει πως άμα πάρεις λάθος τρένο, όπου κι αν κατέβεις λάθος θα είναι. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πάρει την υπερταχεία και βρίσκεται πλέον πολύ μακριά από το πιλοτήριο. Είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να σύρεται πίσω τους, να άγεται και να φέρεται με βάση τις υποδείξεις των αυλικών. Ομως στο τέλος θα είναι μόνος του, σε λάθος προορισμό και με τις αποσκευές του βαριές και ασήκωτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter