Κυριάκος Μητσοτάκης: Χειρότερα δεν γίνεται…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χειρότερα δεν γίνεται…

Οσο και να θέλει ο μιντιακός βραχίονας της κυβέρνησης να συντηρεί το προφίλ ενός σκεπτόμενου τακτικιστή ηγέτη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκείνος βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο και τα χαρτιά του ανοιχτά. Κι αν μέχρι πρότινος τα χαρτιά αυτά παρουσιάζονταν ως μέρος ενός σκληρού παιχνιδιού πόκερ, σήμερα μοιάζει περισσότερο με έναν αγχωμένο δανειολήπτη που αγωνιά για να ξεπληρώσει τα απαιτούμενα γραμμάτια, μήπως και αποφύγει την… έξωση.

Οι διαπραγματεύσεις και τα αλισβερίσια πίσω από τις κλειστές κυβερνητικές και κομματικές πόρτες είναι πλέον τόσο έντονα που… ακούγονται και έξω απ’ αυτές και φτάνουν έως τα αυτιά των πολιτών. Από τα «μπαϊράκια» που σηκώνουν μέχρι να τα υποστείλουν κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Κώστας Τζαβάρας και η Ολγα Κεφαλογιάννη, μέχρι τις ανακοινώσεις υποψηφίων και την τελική διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εκπέμψει «εκλογική ετοιμότητα» για να καλύψει πρωτίστως τη δική του κομματική ανασφάλεια, καθώς δεν γνωρίζει πότε θα βρεθεί σε κενό αέρος και θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Προεκλογικές «μαγειρικές»

Η ατάκα του «το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές» την περασμένη εβδομάδα στην Καλλιθέα, που πυροδότησε νέα παραφιλολογία πρόωρων εκλογών, ήρθε ως επιστέγασμα ενός πολυήμερου κύκλου προεκλογικών εμφανίσεων με έμφαση στο κομματικό ακροατήριο. Αλλωστε πριν από την επίμαχη φράση του είχε μιλήσει απολύτως προεκλογικά στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, στη φιέστα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, σε λάιφσταϊλ εκπομπή, στην Πάτρα και σε άλλες επαρχίες. Μετά δε την Καλλιθέα βρέθηκε σε «γαλάζια» εκδήλωση αποδήμων στη Βρετανία, ενώ ακόμη και η συνάντησή του

Ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει η ανακωχή που έχουν κάνει πολλά στελέχη με τον πρωθυπουργό στο όνομα της παραμονής στην εξουσία με επενδυτές έμοιαζε περισσότερο με κατάθεση διαπιστευτηρίων σε χρηματοδότες της παράταξής του.

Χάρη στην… κρίση ειλικρίνειας που παθαίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν συναντά χρηματοδότες, στο Λονδίνο φανερώθηκε και ο τρόπος που προσεγγίζει το επιτελείο του τις εκλογές. Οι –διπλές, κατά το προτιμητέο του σενάριο– κάλπες αποτελούν απλώς ένα «ζήτημα που θα επιλυθεί», πράγμα όμως που, όπως λέει ο σοφός λαός, «η ψυχούλα του το ξέρει». Κι αυτό γιατί εάν πράγματι οι κυλιόμενες μετρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωναν πως πρόκειται για ένα απλό ζήτημα προς επίλυση, τίποτε δεν θα τον εμπόδιζε να προσφύγει στις κάλπες εδώ και τώρα.

Αντί γι’ αυτό, αφού ο ίδιος έριξε λάδι στη φωτιά των προεκλογικών σεναρίων κατά την προσφιλή του παραθεσμική τακτική, ήρθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τα «μαζέψει», βάζοντας όμως αυτήν τη φορά το πιο καθαρό περίγραμμα του χρόνου διεξαγωγής τους. Η δε «ευρωκομματική» φιέστα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα με κλειστές πόρτες και στενά προεκλογικό περιεχόμενο επιβεβαιώνει πως η ζοφερή μυρωδιά των υποκλοπών της πρωθυπουργίας του «ζέχνει» πλέον και εκτός συνόρων, καθιστώντας απαραίτητους και ξένους συμμάχους στην πορεία για εκλογές.

Νταραβέρια και δοσοληψίες Την ίδια ώρα κορυφώνονται και οι διαπραγματεύσεις εντός συνόρων. Αφενός πληροφορίες θέλουν μεγάλα «γαλάζια» στελέχη να έχουν έρθει σε πρόσκαιρη «ανακωχή» με τον πρωθυπουργό στο όνομα της παραμονής στην εξουσία. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει, ενώ οι πρώην πρωθυπουργοί αποτελούν εξαίρεση. Ο ένας, ο Κώστας Καραμανλής, δεν έχει ήδη μιλήσει και τρομάζει ακόμη και σιωπηλός. Ο έτερος, Αντώνης Σαμαράς, την ερχόμενη Τετάρτη θα… ανοίξει το στόμα του και προκαλεί εξίσου εφιάλτες. Αφετέρου υπάρχουν και το εσωκομματικό αλισβερίσι κατά τη διαμόρφωση ψηφοδελτίων αλλά και η νομή της εξουσίας σε περίπτωση επανεκλογής.

Ενδεικτικά, το «μπαϊράκι» του Κ. Τζαβάρα μετατράπηκε σε «διευκόλυνση του κόμματος», με τα σενάρια διεκδίκησης από τον ίδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ανάβουν. Παρομοίως οι απειλές της Ολ. Κεφαλογιάννη έμειναν στα λόγια, τα οποία όμως επιμένει να επαναλαμβάνει και μετά τη σιωπηρή υποστήριξη Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η προηγούμενη ρωγμή μεταξύ της ιδίας και του πρωθυπουργού ήρθε από την επιθυμία της για το «υπερυπουργείο» Τουρισμού – Πολιτισμού, εύλογα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ τους είναι σκληρή.

«Κούφιες» εξελίχθηκαν και οι διαρροές για τη στάση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ προωθούνται πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης βάσει καλής διαγωγής, δίνοντας έτσι στους υπόλοιπους «γαλάζιους» το καλό παράδειγμα, καθώς οι σκοτεινοί εκβιασμοί δίνουν και παίρνουν.

Τα τελευταία ιδεολογικά γραμμάτια

Την Παρασκευή η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε να βάλει «ταφόπλακα» στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Αυτό ήταν το τελευταίο από μακρά σειρά χτυπημάτων κατά προοδευτικών κοινωνικών κεκτημένων, σε ένα ρεσιτάλ ρεβανσισμού απέναντι στις κατακτήσεις της πρώτης δεκαετίας του ΠΑΣΟΚ. Η αποδόμηση της υγείας ήρθε ύστερα από της παιδείας με τα κολέγια και την πανεπιστημιακή αστυνομία, τους νόμους περιορισμού απεργιών και διαδηλώσεων στο πλαίσιο μιας συνολικής αποδόμησης του εργασιακού δικαίου αλλά κι αυτό της απόλυτης διασάλευσης του οικογενειακού δικαίου. Την ώρα που ξεπληρώνει τα ιδεολογικά γραμμάτια στο πιο αντιδραστικό ακροατήριό της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπληρώνει και τους χορηγούς. Κλείνει με την υγεία τους λογαριασμούς με τις ιδιωτικές κλινικές, αφού έχει εξοφλήσει τους σχολάρχες, τακτοποιεί τους εφοπλιστές με νέες μειώσεις φόρων, ενώ έχει εξασφαλίσει την κερδοσκοπική ασυλία των εταιρειών ενέργειας και οδεύει σε μια ακόμη παράδοση στους τραπεζίτες. Οι παραπάνω είναι –μαζί με τον αντικοινωνικό προϋπολογισμό του 2023– οι τελευταίες οφειλές της κυβέρνησης στους υποστηρικτές της, ανοίγοντας πια έναν «καθαρό διάδρομο» σε εκλογές με τη στήριξή τους όποτε εκείνος το επιλέξει. Οπως και να το παρουσιάσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο χρόνος του Κυριάκου Μητσοτάκη τελειώνει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter