Κυριάκος, ο αυτοφωράκιας του Σαμαρά

Κυριάκος, ο αυτοφωράκιας του Σαμαρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξω πάει καλά, που θα έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής του οποίου κληρονόμησε το κόμμα. Στις συναντήσεις του στο εξωτερικό ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται φιλελεύθερος με ευρωπαϊκό αέρα, έτοιμος για όσα απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό τον οποίο περιγράφει θαρραλέο και επιθετικό. 

Κάτι συμβαίνει, όμως, μόλις ο Κυριάκος επιστρέφει στα πάτρια εδάφη. Αίφνης μεταλλάσσεται. Σκίζει τα πτυχία του Χάρβαρντ και γίνεται μαθητής της άριας Ελληνικής Αγωγής του Αδωνη. Είναι έτοιμος να κάνει γιούρια στις ορδές των μεταναστών που κατακτούν τη χώρα και, εν αντιθέσει με τις παλιές φωτογραφίσεις με το εσπρεσάκι στο σαλονάκι του σπιτιού, να φωτογραφηθεί ως Παύλος Μελάς και πολύ φοβάμαι ακόμη και ως Βουκεφάλας. Ως Κυριάκος Εξωτερικού, ο Μητσοτάκης είναι Κουταλιανός ο οποίος χτυπάει τη διαπλοκή και τον λαϊκισμό, αλλά ως Κυριάκος Εσωτερικού, τρέμει σαν το ψάρι μπρος στην ακροδεξιά κυρά του, με την οποία έχει συνάψει στενή σχέση παίρνοντας προίκα τον Αδωνη, τον Βορίδη και τα άλλα παιδιά.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2018, σε μια συνέντευξή του στους «Financial Times» ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε ότι θα βάλει «τέλος στη “διαπλοκή” πολιτικών παραγόντων με πλούσιους επιχειρηματίες που αγοράζουν μιντιακούς ομίλους και ποδοσφαιρικά σωματεία και τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία για να τύχουν πολιτικής εύνοιας». Ετσι ακριβώς το είπε, αλλά το γραφείο Τύπου του κόμματος που αναπαρήγαγε τη συνέντευξη εντός Ελλάδας παρέλειψε αυτό το κομμάτι όπου ο Κυριάκος υπόσχεται πόλεμο με τη διαπλοκή των πλουσίων μαστίζει το ποδόσφαιρο και οι οποίοι το χρησιμοποιούν για αλλότριους σκοπούς. Οι κακές οι γλώσσες είπαν ότι το έκανε για να μην τον πιάσει στη γλώσσα του ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αλλά σε κάθε περίπτωση άλλα είπε στο εξωτερικό, άλλα λέει και πολύ περισσότερο κάνει στο εσωτερικό.

Φυσικά εκεί όπου ο Κυριάκος δίνει ρέστα πολιτικού διπολισμού είναι το μακεδονικό. Οπως αποκάλυψαν δύο επιφανή στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει τους πολιτικούς του εταίρους στο εξωτερικό ότι δεν πρόκειται να απειλήσει τη συμφωνία των Πρεσπών μετά την ψήφισή της. Το δήλωσε έμμεσα ο επιστήθιος φίλος του Μάνφρεντ Βέμπερ, του οποίο μάλιστα την υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν στηρίζει ο Μητσοτάκης και άμεσα ο συνεργάτης της Μέρκελ Ελμαρ Μπροκ. Ούτε θέμα ιθαγένειας θα βάλει ούτε γλώσσας, όπως άφηνε να εννοηθεί, ούτε ονομασίας της γείτονος χώρας. Θα καταπιεί και τις συμφωνίες και τις δηλώσεις και θα αφήσει τη γοργόνα την αδερφή του Μεγαλέξανδρου στον αέναο προβληματισμό της για τον εάν ζει τελικώς ο αδερφός της, έστω στην καρδιά του Κυριάκου.

Μήπως οι δηλώσεις ήταν κάποια προβοκάτσια εναντίον του αρχηγού της ΝΔ; Ο ίδιος δεν τόλμησε να το διαψεύσει. Προς επιβεβαίωση όσων είπαν οι ξένοι πολιτικοί πρέπει μάλιστα να θυμηθούμε τις αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας «FAZ» η οποία είχε γράψει για μυστικές συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο φαίνεται να διαβεβαίωνε ότι οι αντιδράσεις του Μητσοτάκη απέναντι στη συμφωνία θα είναι προσχηματικές και για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.

Στην ελληνική Βουλή ο Κυριάκος είχε ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση ξεπούλησε το μακεδονικό με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων. Θα περίμενε κάποιος ότι ο άνθρωπος που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, στη συνάντηση με τη Μέρκελ, να όρθωνε το ανάστημά του και να ζητούσε εξηγήσεις για το ξεπούλημα που κατήγγειλε. Αντ’ αυτού κατάπιε τη γλώσσα του και περιορίστηκε στη χαρά του για τις κοινές φωτογραφίσεις.

Η διγλωσσία του Μητσοτάκη δεν είναι ένας συνήθης πολιτικός καιροσκοπισμός που εμφανίζεται ως πολιτική σχιζοφρένεια, αλλά προσβλέπει σε οφέλη. Είναι η ομηρία του από τα πιο σκοτεινά, συντηρητικά και αντιδραστικά κέντρα στο κόμμα του. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καταντήσει ο αυτοφωράκιας του Σαμαρά, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην ακροδεξιά και τη μαύρη συντήρηση προκειμένου να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Εξανεμίστηκαν τα πτυχία, εξαερώθηκαν οι φιλελεύθερες αντιλήψεις για να γίνει ο Κυριάκος το παιδί για τα θελήματα και τις φιλοδοξίες του Σαμαρά. Εντολοδόχος διά του αντιπροσώπου Αδωνη Γεωργιάδη, ο Μητσοτάκης εκτελεί τις εντολές που θεωρεί ότι θα πραγματώσουν στο τέλος τις φιλοδοξίες του και ταυτόχρονα προσπαθεί να αντισταθμίσει την κατάντια του με το προφίλ του καλού παιδιού στο εξωτερικό. Ισως καλύτερα και πιο κυνικά να το έχει διατυπώσει ο άλλοτε εξ απορρήτων του Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος σε συνέντευξή του περιέγραψε ως ευλογία την αδιαμφισβήτητη επικράτηση του Σαμαρά και του Αδωνη στη ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ποιος είναι ο αφελής παραγιός. Είπε ο Τάκης Μπαλτάκος ο οποίος βλέπει, όπως είναι φυσικό, ως ανταγωνιστή της ΝΔ τη Χρυσή Αυγή:

«Φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν είχε επικρατήσει η άποψη Γεωργιάδη και Σαμαρά στη ΝΔ, φανταστείτε τι θα γινόταν αυτήν τη στιγμή στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έκαναν καλό μόνο στο κόμμα της ΝΔ αλλά έκαναν καλό γενικότερα».

Η ΝΔ είναι αυτό που ονειρεύεται ο Μπαλτάκος, ο Αδωνης, ο Σαμαράς και η «αντρική σχολή» στο κόμμα. Ο Κυριάκος στερημένος από θάρρος, από όραμα ή και από τα δύο, στοχοπροσηλωμένος στην ανάγκη της εξουσίας, στο καρότο δηλαδή, δεν αντιλαμβάνεται ότι απλώς εκτελεί χρέη αυτοφωράκια, εκείνου που θα πληρώσει το κόστος ως «νόμιμος εκπρόσωπος». Γιατί ο πραγματικός ιδιοκτήτης είναι άλλος. Και αυτό ισχύει είτε κερδίσει είτε χάσει τις προσεχείς εθνικές εκλογές. Αλλά καλά θα κάνει να σκέφτεται κυρίως αυτό το «αν χάσει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter