ΚΥΡΙΑΚΟΣ VS Κυριάκος και στο βάθος… Σαμάρας

ΚΥΡΙΑΚΟΣ VS Κυριάκος και στο βάθος… Σαμάρας

Εκνευρισμό και έντονο προβληματισμό προκαλούν στην ηγετική ομάδα της ΝΔ οι τελευταίες (κρυφές) δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της. 

Συγκεκριμένα, στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασαν δύο κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Τα στοιχεία τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά προοιωνίζονται, εφόσον όλα αυτά επιβεβαιωθούν και στις κάλπες που έρχονται, ραγδαίες εξελίξεις για τη ΝΔ και για τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Κι αυτό για τους εξής πέντε λόγους:

Πρώτον, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Δεύτερον, η ΝΔ στις ευρωεκλογές υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί πολύ κάτω από το 28% που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2015 και με Σαμαρά και με Μεϊμαράκη αρχηγό.

Τρίτον, το μακεδονικό στο οποίο, ως γνωστόν, η ΝΔ είχε ποντάρει όλα τα λεφτά της δεν αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής κόμματος για τους ψηφοφόρους. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς.

Τέταρτον, τα θέματα που απασχολούν και θα είναι αυτά που τελικά θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τα οικονομικά και τα κοινωνικά. Και στους τομείς αυτούς, αφενός ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί, ειδικά μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τη μείωση της ανεργίας, τη διάσωση των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και οσονούπω και για την εφορία, αφετέρου οι πολίτες και νου έχουν και γνώση. Εξάλλου οι απόψεις του Κυρ. Μητσοτάκη για συρρίκνωση του δημοσίου (βλ. απολύσεις), ιδιωτικοποιήσεις με νεοφιλελεύθερο πρόσημο, ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας, καθώς και η στήριξή του στις επιχειρηματικές ελίτ που διαφέντευαν μέχρι το 2015 τις τύχες της χώρας είναι γνωστές σε όλους.

Δεν έφερε οφέλη

Και πέμπτον, η ακροδεξιά πολιτική που εδώ και πολλούς μήνες ακολουθεί η σημερινή ηγεσία δεν έχει αποφέρει τα οφέλη που ανέμεναν οι «γαλάζιοι μουστερήδες». Τουναντίον. Και όσοι μέσα στη ΝΔ έχουν αμφιβολίες δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τα ποσοστά που εισπράττουν τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα που επί ημερών Μητσοτάκη ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ακροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Σύμφωνα με όλα τα γκάλοπ, κρυφά και φανερά, ο εθνικιστής και πολιτικά γραφικός Βελόπουλος έχει πολλές πιθανότητες στις επόμενες εκλογές να βρίσκεται στη Βουλή.

Η μεγάλη του δύναμη φαίνεται ότι προέρχεται από τη βόρεια Ελλάδα, την περιοχή από την οποία ο Μητσοτάκης και η ομάδα του περίμεναν ότι θα αποκομίσουν κέρδη λόγω μακεδονικού. Μέχρι στιγμής πάντως αυτός που κερδίζει είναι ο Βελόπουλος, ο οποίος στα μάτια δεξιών και ακροδεξιών ψηφοφόρων εμφανίζεται ως «γνήσιος μακεδονομάχος». «Ο Βελόπουλος μπορεί να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων στη ΝΔ» μας εξηγεί πρώην «γαλάζιος» υπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτό το 3% δεν θα λείψει από την Αριστερά και την κεντροαριστερά, αλλά από τη δική μας παράταξη, την οποία λεηλατεί ο Βελόπουλος με το κόμμα του». Πολιτικός αναλυτής που διακρίνεται για τη μετριοπάθειά του έλεγε τις προάλλες ότι «όλα αυτά τα δεξιά και ακροδεξιά μορφώματα μπορεί να στοιχίσουν δύο πράγματα στη ΝΔ: το πρώτο οι ευρωεκλογές να είναι ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Και το δεύτερο να υπάρξει κύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης για τον πρόεδρο της ΝΔ και τις επιλογές του».

Να σημειωθεί τέλος ότι την ίδια άποψη έχουν κι άλλοι μέσα στη ΝΔ. Στέλεχος που βρίσκεται κοντά στην ηγετική ομάδα της μας έλεγε ότι «τα ποσοστά των γκάλοπ που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι αυτά που κάποιοι αφήνουν να διαρρεύσουν στα μέσα ενημέρωσης ούτε αυτά που κάποιοι φαντάζονται».

Καραδοκεί ο τέως

Η επιλογή (αναγκαστική ή ηθελημένη μικρή σημασία έχει) του Κυρ. Μητσοτάκη να απομονώσει τις κεντροδεξιές φωνές και την ίδια ώρα να ενισχύσει τις ακροδεξιές τσιρίδες είχε αποτέλεσμα πολλές φορές να εμφανίζεται μέσα στο ίδιο του το κόμμα ως «νοικάρης» του Αντώνη Σαμαρά.

Η αρχή έγινε με το μακεδονικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη σύνθετη ονομασία και τη διαχρονική εθνική γραμμή υιοθέτησε πλήρως και χωρίς αστερίσκους την ανιστόρητη θεωρία Σαμαρά ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Τα ίδια δηλαδή που λένε ο Βελόπουλος και άλλοι ακροδεξιοί. Στη συνέχεια Σαμαράς και Αδωνης τον ανάγκασαν να τους υποστηρίξει εν λευκώ στην υπόθεση Novartis.

Με λίγα λόγια η σημερινή ηγεσία χορεύει στους ρυθμούς Σαμαρά. Τώρα τι σημαίνει αυτό θα το δούμε σύντομα… ξεκινώντας από το βράδυ των ευρωεκλογών. Τότε, όπως λένε αρκετοί μέσα στη ΝΔ, όχι απαραίτητα της σαμαρικής φράξιας, ο πρώτος που αναμένεται να αμφισβητήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το κόμμα τους, θα είναι ο τέως πρωθυπουργός μαζί με τα «σαμαρόπουλα», τα οποία παρεμπιπτόντως ποτέ τους δεν χώνεψαν ούτε την ταπεινωτική ήττα που υπέστησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015 ούτε το ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο αρχηγός τους μετά το δημοψήφισμα τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Κοντολογίς, σαν έτοιμοι από καιρό θα επιχειρήσουν να πάρουν τη ρεβάνς από τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους αλλά και τα ηνία της ΝΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter