Κύριε Αυγενάκη θυμάστε; Πέρασαν 6 χρόνια από τη δολοφονία του Κώστα Κατσούλη

Κύριε Αυγενάκη θυμάστε; Πέρασαν 6 χρόνια από τη δολοφονία του Κώστα Κατσούλη

Ηταν 29 Σεπτεμβρίου του 2014, όταν ο φίλαθλος του Εθνικού, Κώστας Κατσούλης, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, υπέκυψε στα δολοφονικά χτυπήματα που δέχθηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα, από οπαδούς του Ηροδότου.

Συγκεκριμένα, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Γ’ εθνικής (14 Σεπτεμβρίου 2014), ο Ηρόδοτος υποδεχόταν στο γήπεδο της Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο, τον Εθνικό. Ο άτυχος Κ. Κατσούλης, δέχθηκε σφοδρή επίθεση από οπαδούς των γηπεδούχων στην εξέδρα που βρίσκονταν οι λιγοστοί φίλοι της ομάδας του Πειραιά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον χτυπούσαν με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια, ακόμα και όταν εκείνος έπεσε στο τσιμέντο. Κι όλα αυτά γιατί προσπάθησε να προστατέψει γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στην κερκίδα.

Ο άτυχος φίλαθλος μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και από εκεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μέρες μετά. Ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός ανακοίνωσε την αναβολή όλων των εθνικών διοργανώσεων των ομαδικών αθλημάτων της προσεχούς αγωνιστικής, ως φόρο τιμής στη μνήμη του 46χρονου φιλάθλου.

Δικαστικό θρίλερ

Στο δικαστήριο που οδηγήθηκαν οι τρεις δράστες, παίχθηκε ένα ακόμη θρίλερ καθώς η υπεράσπιση των κατηγορούμενων (και όχι μόνο αυτή) «ξανασκότωσε» τον άτυχο Κατσούλη. Κι αυτό γιατί, παρά τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων και παρά τα σημάδια που έφερε στο πρόσωπο και στο σώμα, κατά την ακροαματική διαδικασία έγινε προσπάθεια ο θάνατός του να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε γνωμάτευση του καθηγητή Ιατροδικαστικής Μανώλη Αγαπητού, ο οποίος διέγνωσε «αμυλοειδική εγκεφαλοπάθεια», μια ασθένεια που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία εμφανίζεται σε υπέργηρα άτομα, αλλά που «έτυχε» να χτυπήσει τον Κώστα Κατσούλη στα 46 του, την ώρα που βρισκόταν στο γήπεδο της Αλικαρνασσού. Για λιντσάρισμα έκανε λόγο, καταθέτοντας στο Εφετείο, ο αδελφός του, Θύμιος Κατσούλης.

Tο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης μετά από πολλές δικαστικές περιπέτειες, καταδίκασε τους τρεις κατηγορούμενους. Σε 13 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν για «σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη» ένας 36χρονος (Μ.Λ.) και ένας 29χρονος (Ε.Μ.), ενώ σε 12 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 27χρονος (Κ.Α.) που στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Επίσης, ποινή τεσσάρων ετών επιβλήθηκε για «επικίνδυνη σωματική βλάβη και συμπλοκή» σε έναν τέταρτο κατηγορούμενο που είχε επιτεθεί σε άλλον οπαδό του Εθνικού κατά τη μέρα των επεισοδίων.

Ετρεξε για ψήφους ο Αυγενάκης

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ εκτυλίσσονταν όλα αυτά, ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έτρεχε να σώσει τον Ηρόδοτο από μια σκληρή τιμωρία! Πήγε μαζί με τους διοικούντες στην απολογία τους στην ΕΠΟ συμπαραστάθηκε με κάθε τρόπο κι έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να σωθεί η ομάδα της εκλογικής του περιφέρειας, αφού ήταν βουλευτής με τη ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο του 2019, μόλις ο Λ. Αυγενάκης ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Αθλητισμού κι έκανε τις… προγραμματικές του δηλώσεις περί πάταξης της βίας και της διαφθοράς, ο πατέρας του θύματος, Βασίλης Κατσούλης, του έστειλε ανοιχτή επιστολή με τέσσερα ερωτήματα, που φυσικά, ποτέ δεν απαντήθηκαν…

Εγραφε η επιστολή: «Κε Αυγενάκη, Με την ιδιότητα σας ως αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού δηλώσατε ότι είστε κατά της βίας, έτσι με προκαλείτε να σας ρωτήσω τα εξής:

1) Με ποια ιδιότητα συνοδεύσατε τον πρόεδρο και τον γενικό αρχηγό του Ηροδότου στα γραφεία της ΕΠΟ λίγες μέρες μετά τον θάνατο του παιδιού μας; Ήταν η παρέμβασή σας αυτή κατά της βίας;

2) Η επερώτηση σας προς τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με την ακύρωση της ποινής αφαίρεσης 15 βαθμών από τον Ηρόδοτο ήταν πράξη κατά της βίας;

3) Με τον συνυποψήφιο σας κο Τζώρτζογλου τον Νοέμβριο του 2015 οργανώσατε δήθεν συνέδριο κατά της βίας, το οποίο τελικά κατέληξε να είναι υπέρ της απαλλαγής του Hροδότου από κάθε τιμωρία. Είναι αυτό πράξη κατά της βίας;

4) Επειδή σαν παράταξη δηλώνετε ότι θα εμπεδώσετε την ασφάλεια και την τάξη, και όταν δολοφονήθηκε το παιδί μας ήσασταν πάλι κυβέρνηση, είστε τελικά ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έλαβε τότε η αστυνομία για να αποτρέψει τη δολοφονία αλλά και να διαλευκάνει την υπόθεση;

10/7/2019 Βασίλης Κατσούλης, Πατέρας του δολοφονηθέντος Κώστα Κατσούλη στο γήπεδο του Ηροδότου την 14/9/2014».

«Κάθαρση με τέτοια άτομα;»

Την στάση του υφυπουργού αθλητισμού στην τραγική αυτή ιστορία καταδίκασαν με ανακοίνωση τους και οι οργανωμένοι οπαδοί του Εθνικού, στην οποία ανέφεραν:

«Επειδή οι πολιτικές εξελίξεις των ημερών και ειδικότερα όσες αφορούν τον αθλητισμό είναι ζητήματα που αφορούν τον σύνδεσμο μας, δεν μπορούμε να μη πάρουμε θέση σε αυτή τη γελοιότητα που παρακολουθούμε.

Βλέπουμε λοιπόν την ανάθεση του υφυπουργείου Αθλητισμού σε κάποιον κύριο Αυγενάκη. Ο εν λόγω κύριος, είναι αυτός που 10 ημέρες μετά την δολοφονία του αδερφού μας ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ, πήρε την πρωτοβουλία να ανεβεί στην Αθήνα στην απολογία του Ηροδότου στην πειθαρχική επιτροπή. Και δεν έφτασε μόνο αυτό, ακόμη και μετά την τιμωρία του σωματείου της ντροπής, έκανε σχετική ερώτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για την μείωση της ποινής.

Συμπεραίνοντας, ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού είναι ένας άνθρωπος που για ψηφοθηρικούς λόγους υποστήριξε το σωματείο των δολοφόνων και ζήτησε την μείωση της ποινής για μια δολοφονία που διεπράχθη άνανδρα εντός γηπέδου.

Για ποια λοιπόν εξυγίανση μιλάτε;

Με άτομα τέτοιου παρελθόντος θα έρθει η κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Με τέτοιους ανθρώπους θα προστατευτούν τα δικαιώματα όλων των πραγματικών οπαδών;

Βέβαια η πολιτεία θα καταδικάζει τη βία, όμως η ίδια θα έχει την πραγματική ευθύνη για την συντήρηση των οπαδικών στρατών και την παρακμή του ελληνικού αθλητισμού, όταν άνθρωποι δικοί της έχουν αβαντάρει δολοφόνους».

Ερώτηση στη Βουλή!

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο Ηρόδοτος τιμωρήθηκε με αφαίρεση 15 βαθμών από το πρωτάθλημα, ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές για 10 αγωνιστικές, απαγόρευση μεταγραφών μέχρι τη λήξη της ποδοσφαιρικής σεζόν και πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ. Και ο υφυπουργός Λ. Αυγενάκης που κόπτεται ότι καταπολεμά την οπαδική βία, έφτασε σε σημείο να καταθέσει μέχρι κι ερώτηση στη Βουλή ζητώντας την μείωση της ποινής για την κρητική ομάδα…

Στην ερώτηση του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά ανέφερε:

«Η διοίκηση της ομάδας του Ηροδότου υπέβαλε αίτηση ανάκλησης τον Ιανουάριο 2015 προς την ΕΠΟ, προκειμένου να ανακληθεί η τιμωρία που έχει επιβληθεί στον Ηρόδοτο από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η αίτηση ανάκλησης αφορά την απόφαση που έχει ληφθεί από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και κυρίως η αφαίρεση των 15 βαθμών καθώς ο Ηρόδοτος έχει εκτίσει επιπλέον και 10 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών που του είχε επιβληθεί. Ωστόσο, η διοίκηση της ομάδας του Ηροδότου περιμένει την απόφαση της ΕΠΟ, εδώ και περίπου έξι μήνες, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει εάν θα αγωνιστεί στην Α1 ΕΠΣΗ.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ποια είναι η απόφαση της ΕΠΟ αναφορικά με το ζήτημα, εάν έχει εκδοθεί και εάν όχι πότε αναμένεται να εκδοθεί η εν λόγω απόφαση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter