«Κύριε Ερντογάν, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους»

«Κύριε Ερντογάν, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους»

«Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου έχει καταργηθεί στην πράξη. Το καθεστώτος σας ελέγχει το 95% του συνόλου των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η κατάσταση των συναδέλφων μας απασχολεί» αναφέρεται σε επιστολή που έστειλαν σήμερα, στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, 33 Σουηδοί δημοσιογράφοι, διευθυντές και αρχισυντάκτες εφημερίδων όλων των πολιτικών απόψεων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το πραξικόπημα.

Η επιστολή:

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμαστε σε σας, γιατί είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ελευθερία της έκφρασης και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα σας, την Τουρκία.

Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία, χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι το πραξικόπημα ήταν στρατιωτικό άρχισε ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των αντιφρονούντων και εκείνων που δεν μοιράζονται την κοσμοθεωρία σας. Χιλιάδες διαφωνούντες στιγματίστηκαν ως προδότες, κατάσκοποι και πραξικοπηματίες.

Στο στόχαστρο μπήκαν κυρίως δημοσιογράφοι και συγγραφείς. Η Τουρκία πήρε ξανά το καθόλου κολακευτικό παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων. Σε δύο διατάγματα ανακοινώθηκε ότι 500 ιδρύματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης Τούρκων και Κούρδων έχουν κλείσει. Επιπλέον, το τουρκικό κράτος κατάσχεσε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τους.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τουλάχιστον 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν αυθαίρετα τη δουλειά τους, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «το τέλος δεν είναι ορατό. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα δεν έχουν μέλλον στην Τουρκία»

Φροντίσατε ώστε να κατηγορηθούν ότι είχαν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσυλβανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 47.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις έρευνες για το ζήτημα του Γκιουλέν. Εσείς ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι 177 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές σας. Ένας από αυτούς που δέχθηκαν το μένος σας είναι και ο 73χρονος, Τουρκοσουηδός δημοσιογράφος Σαχίν Αλπέι ο οποίος αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή κατά της συμμετοχής του τουρκικού στρατού στην πολιτική. Έχει καταδικαστεί σε τρεις φορές ισόβια για το γεγονός ότι «σχεδίασε και συμμετείχε στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.»

Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου στην πράξη έχουν καταργηθεί. Το καθεστώτος σας ελέγχει το 95% του συνόλου των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η κατάσταση των συναδέλφων μας, μας ανησυχεί πάρα πολύ.

Γι ‘αυτό, κύριε Πρόεδρε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σας παροτρύνουμε, να απελευθερώσετε αμέσως όλους τους κρατούμενους (που αγωνίζονται) για την ελευθερία της έκφρασης, αν μη τι άλλο τους δημοσιογράφους συναδέλφους μας.

Επιπλέον, σας καλούμε, εσάς και το καθεστώς να επιστρέψετε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των μέσων ενημέρωσης, που με εντολή σας έχουν κατασχεθεί προκειμένου να ξαναρχίσουν να επιστρέφει η ελευθερία του λόγου στην Τουρκία.

Είναι ο μόνος τρόπος για μια ανθρώπινη κοινωνία όπου ο καθένας έχει την ίδια αξία και ίσες ευκαιρίες.

(ακολουθούν 33 ονόματα)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter