Κύριε Στουρνάρα, το έργο το έχουμε ξαναδεί

Δεν είναι ότι δεν το περίμενε κανείς, αλλά το να το συστήνει στην κυβέρνηση ο κεντρικός τραπεζίτης και φίλα προσκείμενος σε αυτήν, Γιάννης Στουρνάρας δεν το ξεπερνάς εύκολα.

Πιστός στις αρχές του πρότεινε ανεπιφύλακτα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, υποστηρίζοντας ότι δεν σημαίνει και νέο μνημόνιο.

Άλλο που δεν ήθελε βέβαια ο Μητσοτάκης, ο Σταϊκούρας και η παρέα τους εκεί στην πλατεία Συντάγματος, για να ξεφύγουν από την πίεση που τους ασκούν ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες για τη δημιουργία ευρωομολόγων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης βρήκε επίσης την ευκαιρία και βέβαια το ακροατήριο να υποστηρίξει φανατικά τη θέση του για αναγκαιότητα να λάβει η Ελλάδα πιστοληπτική γραμμή, κάτι που προσπαθούσε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει αλλά δεν έπεισε.

Επίσης διαβεβαίωσε τους πρόθυμους να πειστούν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ότι για τον δανεισμό από τον ESM δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, χωρίς να εξηγήσει βέβαια πως η κυβέρνηση θα παρακάμψει τα περίφημα προαπαιτούμενα, που στοίχισαν πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό τα τελευταία δέκα χρόνια, τα οποία απαιτούνται από οποιαδήποτε προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ουσιαστικά ο Γιάννης Στουρνάρας έστρωσε το έδαφος στον Μητσοτάκη να προσφύγει σε δανεισμό αλλά να υποστηρίζει ότι δεν πάει σε νέο μνημόνιο, άσχετα αν τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα συνιστούν, υποτίθεται για τη στήριξη της οικονομίας, συνιστούν τα κάποια από τα προαπαιτούμενα, που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα τολμούσαν να βάλουν στο τραπέζι ακόμη και οι πιο σκληροί εκπρόσωποι των θεσμών όπως ο Τόμσεν και η Βελκουλέσκου.

Το μέλλον της Ελλάδας με την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και διοικητή της ΤτΕ τον Γιάννη Στουρνάρα είναι ένα ξαναπαιγμένο έργο με τους ίδιους ακριβώς πρωταγωνιστές που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες στη φτώχεια και την ανεργία τη δεκαετία του 2010.

Λύσεις υπάρχουν πολλές, μόνο που αυτή η κυβέρνηση πιστή στις νεοφιλελεύθερες και γερμανικής κοπής απόψεις της θα παραμείνει συγκεντρωμένη στην εξυπηρέτηση μιας ελάχιστης ελίτ, αδιαφορώντας για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Η ενεργοποίηση ενός γενναίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στην κατεύθυνση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της οικονομίας με στόχο τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τη χωροταξική οργάνωση και προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υποδομές θα δώσουν μια ουσιαστική ώθηση στην ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ορθοποδήσει απέναντι στη νέα κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

documentonews.gr