Κύριε Τασούλα δεν έχουμε Βασιλιά εδώ και 46 χρόνια!

Ανώτερη υπουργού και... βασιλέως είναι πλέον η Κ. Σακελλαροπούλου σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τασούλα. 

Ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου την ώρα που εκείνη βρισκόταν στο γραφείο της, ως πρόεδρος του ΣτΕ, είπε πως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πια, είναι ανώτερη από όλους, και από τους υπουργούς και από τον... Βασιλιά. 

Μόνο που στην χώρα μας, το 1974 μετά από δημοψήφισμα το οποίο πραγματοποιήθηκε, ο ελληνικός λαός αποφάσισε να απαλλαγεί από τη βασιλεία με ποσοστό 69,2%. 

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το παράδειγμα του κ. Τασούλα ήταν κάπως... άτοπο, αν και η φράση φυσικά δεν ανήκε στον ίδιο αλλά στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος την είπε τον Μάιο του 1929 στην έναρξη των εργασιών του νεοϊδρυθέντος, τότε, Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής είπε:

«Σας ανακοινώνω την πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή σας στο γραφείο σας, το γραφείο της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενός Δικαστηρίου για το οποίο ο αείμνηστος Μιχαήλ Στασινόπουλος, πρώτος Πρόεδρος της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας και διατελέσας επίσης Πρόεδρος του αυτού Δικαστηρίου, έγραψε πως «εδημιούργησε μία νέαν εποχήν εις τον δημόσιον βίον της χώρας». Αυτή τη νέα εποχή απηχεί πλήρως η κατεύθυνση που έδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ομιλών τον Μάιο του 1929 επ’ ευκαιρία της ενάρξεως των εργασιών του Συμβουλίου της Επικρατείας. ‘Θέσατε υπέρ τον Υπουργόν… τον νόμον, διότι ο νόμος πρέπει να είναι ανώτερος και του μικρού υπαλλήλου και του ανωτέρου, ανώτερος πασών των αρχών, ανώτερος και του Υπουργού και του Βασιλέως ακόμη, αν πρόκειται το έργον της ανορθώσεως να διεξαχθεί μέχρι τέλους επιτυχώς’».

Άμεση ήταν η αντίδραση από την μεριά του ΚΙΝΑΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Παναγιώτη Βλάχο να σχολιάζει: 

«Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στη νέα ΠτΔ - εκτος των αλλων- να είναι ανώτερη «υπουργού και βασιλέως». Κάποιος να θυμίσει στον αξιότιμο Πρόεδρο ότι το πολίτευμα άλλαξε το 1974».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.