Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα πήγαν καλά, φταίει η κλιματική αλλαγή και ο καύσωνας για τις πυρκαγιές

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα πήγαν καλά, φταίει η κλιματική αλλαγή και ο καύσωνας για τις πυρκαγιές

Όλα πήγαν καλά, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά κι ας κάηκαν εκατομμύριο στρέματα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ομιλία του στην Βουλή παρουσιάζοντας μία εξωραισμένη εικόνα της πραγματικότητα και φυσικά δεν αναγνώρισε πολιτικές ή υπηρεσιακές ευθύνες.

Για όλα φταίει η κλιματική κρίση και ο καύσωνας είπε ο κ. Μητσοτάκης που ακολούθως θέλησε να μεταθέσει την συζήτηση από το πεδίο των ευθυνών για την πρωτοφανή καταστροφή στην επόμενη ημέρα και στα θετικά μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων, αποκατάστασης των δασών και προετοιμασίας για το μέλλον. Και στο πεδίο αυτό έμεινε πιστός στην αρχική γραμμή: περαιτέρω συγκεντροποίηση των υπηρεσιών πρόληψης και πυρόσβεσης, αναδασώσεις με διαφορετικά ήδη δένδρων, είσοδος των ιδιωτών μέσω του θεσμού του αναδόχου στην αποκατάσταση των δασών και ιδιωτική ασφάλιση των περιουσιών για το μέλλον.

Ο πρωθυπουργός δόμησε την ομιλία του σε τέσσερα ερωτήματα: “Πόσο είχαμε προετοιμαστεί, τι πήγε λάθος, πώς θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που επλήγησαν και με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσο μακροπρόθεσμα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής”. Κάνοντας αντίστιξη με το Μάτι ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το σχέδιο για να αποφευχθούν οι νεκροί πέτυχε πλήρως, υπήρχε σχέδιο εκκενώσεων των κατοικημένων περιοχών που απέδωσε, οι καθαρισμοί δασών είχαν γίνει, η Πυροσβεστική λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, τα μέσα πυρόσβεσης ήταν περισσότερα από κάθε φορά. Γενικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι καταστράφηκαν περιουσίες και ένα εκατομμύριο στρέματα αλλά η καταστροφή ήταν μικρότερη από αυτή που θα υπήρχε αν δεν είχε ενεργήσει άψογα ο κρατικός μηχανισμός.

Εν κατακλείδι στο ερώτημα τι έφταιξε ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την απάντηση ότι ενώ όλα πήγαν καλά η κλιματική αλλαγή και η ένταση των φαινομένων δημιούργησαν καινούργια δεδομένα που δεν μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί. Ο κ. Μητοστάκης είπε ότι “η συγγνώμη που είπε είναι προσωπική ηθική στάση και παράλληλα ένα μήνυμα, είναι σύνθημα για δράση και ένα κάλεσμα να διδαχθούμε από μία αρνητική εμπειρία για να γίνουμε καλύτεροι”.

Αλλά και το πεδίο των αποζημιώσεων ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο μηχανισμός κινήθηκε πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά και ήδη οι πληγέντες ενισχόνται. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάθεση στον Σταύρο Μπένο του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και κάλεσε σε συναίνεση τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην εθνική όπως την χαρακτήρισε προσπάθεια.

Επέμεινε στο σχέδιο των εκκενώσεων κλέγοντας “ότι τα δένρα και τα σπίτια θα ξαναγίνουν αλλά οι άνθρωποι δεν ξαναγυρίζουν πίσω”. Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι υποτιμώντας το σχέδιο εκκενώσεων δείχνει μικροψυχία.

Υπεραμύνθηκε συνολικά του επιτελικού κράτους για να προλάβει όπως είπε την κριτική του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννήματα λέγοντας ότι το εκπροσωπεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο Άκης Σκέρτσος και ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ παλαιότερα το εκπροσωπούσαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Νίκος Παππάς.

Κάνοντας τέλος γενική αναφορά στην κλιματική κρίση είπε ότι έγκαιρα η κυβέρνηση εξασφάλισε 18,5 δις ευρώ μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης για την προσαρμογή της οικονομίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter