Κυρώσεις στο Ιράν διάρκειας 50 ετών ζητά ο Ζελένσκι

Κυρώσεις στο Ιράν διάρκειας 50 ετών ζητά ο Ζελένσκι
Zelensky

Νομοσχέδιο με στόχο την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για μισό αιώνα σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση του oυκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ που επικαλείται σήμερα o ειδησεογραφικός ιστότοπος The Cradle.

«Το έγγραφο έχει ήδη υποβληθεί στο κοινοβούλιο και στην επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών» αναφέρει το ουκρανικό Ukrinform σε σχετικό σημερινό ρεπορτάζ  επισημαίνοντας πως η ημερομηνία του νομοσχεδίου είναι η 27η Μαΐου.

Η αίτηση περιοριστικών μέτρων ειδικού οικονομικού χαρακτήρα έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έχει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος με αριθμό 308/2023 και με διάρκεια ισχύος τα 50 χρόνια θα λάβει χώρα επειδή, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, η ρωσική επίθεση εναντίον της συμπεριελάμβανε τη χρήση τουλάχιστον 50 ιρανικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed.

«Αυτή ήταν η πιο μεγάλη επίθεση στο Κίεβο από την αρχή της εισβολής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρήση πυρομαχικών με Shahed» ανέφεραν ουκρανικά ΜΜΕ επικαλούμενα ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο.

Το Ιράν πάντως έχει διαψεύσει πως έχει παράσχει στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαιώνοντας προπολεμικές αποστολές αυτών των ειδών.

Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν αποκάλυψε πως Κίεβο και Τεχεράνη συμφώνησαν να συναντηθούν αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Το Ιράν επέμενε ιδιαίτερα πως διατηρεί ουδέτερη στάση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία προσφερόμενο να μεσολαβήσει ώστε να επιτευχθεί μεταξύ τους ειρηνευτική συμφωνία.

Πηγή: Reuters, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter