Κύρτσος στο Documento: «Ο Μητσοτάκης καλύπτει τη Novartis – Είναι αλαζόνας, ξεπέρασε τον Όρμπαν»

Κύρτσος στο Documento: «Ο Μητσοτάκης καλύπτει τη Novartis – Είναι αλαζόνας, ξεπέρασε τον Όρμπαν»

Το documentonews.gr δημοσιεύει αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πλέον ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας. Χωρίς περιστροφές καταφέρεται κατά του πρωθυπουργού, αποκαλώντας τον «αλαζόνα» που «ξεπέρασε τον Όρμπαν». «Όταν με παρακαλούσε για την υπογραφή μου ήμουν σημαντικός και τώρα είμαι ανύπαρκτος;» αναρωτιέται σχετικά με τη συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη και υπογραμμίζει πως «θάψανε το σκάνδαλο της Novartis, δεν διεκδικούν καμία αποζημίωση παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει δημόσια και στρέφονται κατά δημοσιογράφων και Τουλουπάκη».

Ακολουθούν τα αποσπάσματα της συνέντευξης:

Θεωρείτε πως το σκεπτικό που καταγράφεται στην απόφαση αποτελεί την πραγματική αιτία ή πρόφαση;

Και τα δύο. Οι σχέσεις μας δεν ήταν καλές εδώ και καιρό. Τον Σεπτέμβριο του 2020, μου τηλεφώνησε ο Γρηγόρης Δημητριάδης με κακή πολιτική διάθεση επειδή έκανα -είπε- κριτική στις αστικές συγκοινωνίες γιατί ζητούσα να βελτιωθούν διότι διαφορετικά θα είχαμε διάδοση του κορονοϊού μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς. Τον Απρίλιο του 2021, με πήρε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μου πει ότι αν συνεχίσω να κάνω κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, μπορεί να με διαγράψει. Του είπα, βέβαια, ότι αυτός αναλαμβάνει την ευθύνη και εγώ θα συνεχίσω να κάνω κριτική. Μεθοδεύτηκαν διάφορα δημοσιεύματα σε βάρος μου στο μεσοδιάστημα, με κόψανε από τη Δημόσια Τηλεόραση και από τα περισσότερα -αν όχι όλα- κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Και τελικά, φτάσαμε στη διαγραφή μου.

Η κριτική μου στην κυβέρνηση είχε τρεις άξονες. Ο πρώτος ήταν η πανδημία, καθώς θρηνούμε θανάτους που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει. Ο δεύτερος αφορά την οικονομία. Δεν έγινε καμία σωστή πρόγνωση για ενεργειακό και ακρίβεια, με τον κόσμο να υποφέρει και οδεύουμε προς μια περιπέτεια. Και ο τρίτος σχετίζεται με την υπόθεση της Novartis. Εγώ στήριξα την κυβέρνηση στη μάχη για τη Novartis όταν ήμασταν αντιπολίτευση, αλλά θεωρούσα ότι η κυβέρνηση θα στρεφόταν δικαστικά κατά της Novartis για να διεκδικήσει αποζημιώσεις. Τελικά, θάψανε το σκάνδαλο της Novartis, δεν διεκδικούν καμία αποζημίωση παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει δημόσια και στρέφονται κατά δημοσιογράφων και Τουλουπάκη. Προφανώς δεν μπορώ να ακολουθήσω σε αυτόν τον κατήφορο, ο οποίος μας εκθέτει διεθνώς. Θα το διαπιστώσει ο κ. Μητσοτάκης πολύ σύντομα…

Αυτοί ήταν οι τρεις άξονες. Περίμενα μία πολιτική αντίδραση. Είχα καταλάβει ότι δεν είχαν καμία διάθεση για πολιτικό διάλογο και φτάσαμε στη διαγραφή. Μου κάνει, πάντως, εντύπωση ότι επέλεξε σαν σκεπτικό της διαγραφής μου τη διαφωνία μου στο θέμα της Novartis και δίωξης δημοσιογράφων – Τουλουπάκη, το οποίο ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο δικαιώνει την κριτική που δέχεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξασθενίζει τη θέση του διεθνώς γιατί αναρωτιέμαι πώς θα δικαιολογήσει τη διαγραφή ενός ευρωβουλευτή του κόμματός του επειδή έχει διαφωνίες για το σκάνδαλο της Novartis.

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα το διαπιστώσει πολύ σύντομα»;

Νομίζω ότι η «ευρωκριτική» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη τώρα θα κορυφωθεί. Έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα, όπως για παράδειγμα το ρεπορτάζ του Arte ή της Le Monde. Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα διεκδικήσω τα δικαιώματά μου ως ευρωβουλευτής, καταγγέλλοντας τόσο τη Δημόσια Τηλεόραση που με έχει «εξαφανίσει» όσο και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη για την πρακτική του, η οποία ξεπερνάει νομίζω τον Όρμπαν γιατί ο Ούγγρος πρωθυπουργός ποτέ δεν διανοήθηκε να στραφεί κατά μελών του κόμματός του. Αντίθετα, καλύπτει τους πάντες. Συγκεκριμένα, έφτασε να καλύψει ακόμα και τον επικεφαλής της ευρωομάδας του FIDESZ, ο οποίος βρέθηκε γυμνός σε gay party στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, είναι πρωτοφανής η συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη απέναντι σε στέλεχος της παράταξής του.

{…}

Όπως είπατε, ήταν εκπεφρασμένη πρόθεση της ΝΔ η διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Novartis. Γιατί, λοιπόν, δεν το κάνει; Δεν είναι ύποπτο;

Δεν ξέρω αν είναι ύποπτο, σίγουρα είναι απαράδεκτο. Η Novartis πλήρωσε πρόστιμα στις ΗΠΑ για τις πρακτικές που ακολούθησε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και δεν έχει πληρώσει τίποτα στην χώρα μας, όπου ζημίωσε τους ασφαλισμένους και το δημόσιο ταμείο. Επομένως, είναι μια βασική παράλειψη της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη και ο καθένας μπορεί να την ερμηνεύσει με διαφορετικό τρόπο. Και αυτό το γεγονός εξασθενίζει τη θέση του έναντι του Κώστα Βαξεβάνη, της Γιάννας Παπαδάκου και της Ελένης Τουλουπάκη, με το σκεπτικό ότι αν είχε στραφεί κατά της Novartis, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι αδικήθηκε από την τακτική του κ. Βαξεβάνη ή της κ. Τουλουπάκη. Αλλά ταυτόχρονα να καλύπτει τη Novartis και να στρέφεται κατά των δύο δημοσιογράφων και της κ. Τουλουπάκη, αυτό δεν το δέχεται κανείς.

{…}

Γιατί η απόφαση της διαγραφής κοινοποιήθηκε από τον γραμματέα της ΝΔ; Ο επικεφαλής της ευρωομάδας δεν θα έπρεπε να έχει λόγο επ΄ αυτού;

Θεωρώ άνανδρο εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη να με διαγράψει και να κρύβεται πίσω από τον Μαρινάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ωφεληθεί από εμένα. Καταρχάς, ήμουν σύμβουλος του πατέρα του και μετά ήμουν ανάμεσα στους 52 που υπογράψαμε την υποψηφιότητά του. Τον στήριξα στον πρώτο γύρο για την προεδρία ενώ δεν ήταν το φαβορί. Επομένως, περίμενα τουλάχιστον να έχει μια αξιοπρέπεια απέναντι σε έναν άνθρωπο που τον ξέρει και στον οποίο χρωστάει πολλά, καλώντας τον στο τηλέφωνο για να του πει τι συμβαίνει. Αλλά αυτός είναι ο Μητσοτάκης… Ένας αλαζόνας, ο οποίος κρύβεται από την πραγματικότητα και γι΄ αυτό αποτυγχάνει στις βασικές επιλογές του. Εν πάση περιπτώσει, έβαλε τον κ. Μαρινάκη -τον οποίο συμπαθώ- να με πάρει τηλέφωνο και μου είπε με αμηχανία: «Πρέπει να σας ανακοινώσω τη διαγραφή σας». Του απάντησα: «Καλά, έβαλαν εσένα που σε συμπαθώ κιόλας;». «Ε, τι να κάνουμε, συμβαίνουν αυτά στην πολιτική!» μου αντέτεινε. Τον κ. Μαρινάκη εγώ δεν τον ξέρω, τον κ. Μητσοτάκη γνωρίζω και έχω στηρίξει. Και τον πατέρα και τον γιο. Δυστυχώς, αυτή είναι η μέθοδος Μητσοτάκη. Λυπάμαι αλλά τι να κάνουμε… Έτσι είναι η πολιτική.

Θεωρείτε ότι ο κ. Μητσοτάκης -κατά το κοινώς λεγόμενο- σας πούλησε;

Κατά πρώτον, δεν αισθάνομαι πικρίες γιατί είμαι περίπου 50 χρόνια στον δημόσιο βίο. Αν πικραινόμουν εύκολα, θα πήγαινα σπίτι μου. Το θέμα είναι ότι με άδειασε επιδεικτικά ενώ τον υποστήριξα. Όσον αφορά το γεγονός ότι παριστάνει πως δεν ασχολείται με το θέμα ή ότι δεν παίρνει τηλέφωνο, όταν παρακαλούσε για την υπογραφή μου ήμουν σημαντικός και τώρα είμαι ανύπαρκτος;

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Κύρτσου στο κυριακάτικο Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter