Κυβέρνηση – ΕΛΑΣ σφυρίζουν και η μαφία εκτελεί

Κυβέρνηση – ΕΛΑΣ σφυρίζουν και η μαφία εκτελεί

Στο ίδιο της το αφήγημα περί πάταξης της εγκληματικότητας είναι εγκλωβισμένη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το δόγμα «νόμος και τάξη» που η ΝΔ προεκλογικά είχε προαναγγείλει ότι θα εφαρμόσει προκειμένου κατά τη ρητορική της να περιορίσει την εγκληματικότητα πηγαίνει περίπατο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα. Απόδειξη αυτού αποτελεί αφενός το γεγονός ότι τα ξεκαθαρίσματα στον χώρο της νύχτας συνεχίζονται αμείωτα (τελευταίο θύμα ήταν ο διαβόητος κακοποιός Γιάννης Σκαφτούρος), αφετέρου ότι μέχρι σήμερα, παρότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν προσληφθεί πάνω από 5.000 αστυνομικοί, δεν υπάρχουν συλλήψεις ούτε εξιχνιάσεις αυτών των πολύ σκληρών εκτελέσεων – ακόμη κι αν γίνονται πια μέρα μεσημέρι.

Η έρευνα που δεν ξεκίνησε ποτέ

Χαρακτηριστικότερο όλων είναι βέβαια το παράδειγμα του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η στυγερή δολοφονία του οποίου παραμένει ανεξιχνίαστη έναν ολόκληρο χρόνο μετά, αφού η αστυνομία δεν μπόρεσε ποτέ να εντοπίσει τους αναβάτες της μηχανής που το απόγευμα της 9ης Απριλίου 2021 τον προσέγγισαν και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ με δέκα σφαίρες, πόσο μάλλον αυτούς που κρύβονταν πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς του στυγερού εγκλήματος.

Εξάλλου ακόμη και μια μεγάλη έρευνα την οποία για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους είχε προαναγγείλει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον Μάιο του 2021, που δήθεν θα περιλάμβανε ενδελεχείς ελέγχους των «νονών» ακόμη και για οικονομικά ζητήματα, δεν απέφερε κανέναν καρπό. Οι προφανώς παράνομες οικονομικές δραστηριότητες των προσώπων που λυμαίνονται τη νύχτα δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ.

Η πομπώδης παρέμβαση του τότε υπουργού ΠΡΟΠΟ αφορούσε στην πραγματικότητα ένα άθροισμα παλιών δικαστικών φακέλων οι οποίοι είχαν κριθεί από διάφορα δικαστήρια της χώρας. Αυτό βεβαίως ήταν γνωστό στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη και ασφαλώς σε ολόκληρη την κυβέρνηση, η οποία επέλεξε για πολλοστή φορά να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση.

Μαφία μέσα στην αστυνομία

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το οργανωμένο έγκλημα καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι της νύχτας έχουν ισχυρές διασυνδέσεις στην αστυνομία και πιθανώς σχέσεις και με την εξουσία.

Οι διασυνδέσεις άλλωστε της μαφίας με ανώτατα στελέχη της αστυνομίας έχουν ήδη αποδειχτεί. Το Documento έχει αποκαλύψει μεγάλο μέρος της δικογραφίας –περιέχει και καταγραμμένες συνομιλίες– βάσει της οποίας προέκυπτε κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν αρκετοί επίορκοι αστυνομικοί, κάποιοι εκ των οποίων αποτελούσαν ακόμη και κομμάτι της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, οι οποίοι λειτουργούσαν με το αζημίωτο ακόμη και σαν «νονοί» των μεγάλων κεφαλών της νύχτας. Αυτοί οι επίορκοι αστυνομικοί δρούσαν, βάσει της δικογραφίας, μαζί με τους… συνεταίρους τους σαν μεγάλη τρομοκρατική ομάδα, η οποία έχει διαβαθμίσεις αλλά και μεγάλη αντιπαλότητα.

Είκοσι πέντε συμβόλαια τα τελευταία χρόνια

Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί συνολικά 25 συμβόλαια θανάτου. Ο κύκλος του αίματος φαίνεται ότι άνοιξε με τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου τον Ιανουάριο του 2018. Ο Β. Στεφανάκος εμφανίζεται να σχετιζόταν με τον Σπύρο Παπαχρήστο, ενώ φήμες ήθελαν ως εκτελεστή τον Γιώργο Λίτσα. Ο Λίτσας ή «Μπούμπης» δολοφονήθηκε στις 19 Απριλίου 2018. Μόλις έντεκα ημέρες μετά νεκρός από πυρά εκτελεστών έπεσε και ο Σπ. Παπαχρήστος.

Στις 27 Ιουνίου 2018 ο 45άχρονος Μανώλης Καραγιάννης, που φερόταν ως το «αντίπαλον δέος» του Β. Στεφανάκου, δολοφονήθηκε με καλάσνικοφ στο Παλαιό Φάληρο. Στις 9 Δεκεμβρίου 2020 δολοφονήθηκε με 28 σφαίρες από καλάσνικοφ και με χαριστική βολή στο κεφάλι ο 56άχρονος Δημήτρης «Καπές» Καπετανάκης. Οι αστυνομικοί βρήκαν 28 κάλυκες, ενώ φεύγοντας ο εκτελεστής τού έριξε τη χαριστική βολή. Το όνομα του Καπέ είχε εμπλακεί σε έρευνα της ΕΥΠ το 2016 στην οποία αναμειγνύονταν και οι Παπαχρήστος και Δημήτρης Μάλαμας. Τελικά στις 9 Απριλίου 2021 δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter