ΕΣΥ: «Golden boys» οι διοικητές νοσοκομείων, νυστέρι λιτότητας σε γιατρούς και νοσηλευτές

ΕΣΥ: «Golden boys» οι διοικητές νοσοκομείων, νυστέρι λιτότητας σε γιατρούς και νοσηλευτές
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Δεν μιλάμε για golden boys καταρχάς. Και δεν καταλαβαίνω γιατί το να ενισχυθούν οι μισθοί των διοικητών των νοσοκομείων απαγορεύει να ενισχύονται και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους μισθούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Εμείς θέλουμε λελογισμένα να κάνουμε και τα δύο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για να δικαιολογήσει την απόφαση για τεράστιες αυξήσεις στις αποδοχές των διοικητών νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι αυξήσεις θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για καλύτερη απόδοση και την ανεξαρτησία των νοσοκομείων, το οποίο συμπυκνώνεται στην δήλωση της Νίκης Κεραμέως, ότι «όσο καλύτερος είναι ένας manager τόσο καλύτερη η παρεχόμενη υπηρεσία και στο νοσοκομείο».

Μάλιστα, η υπουργός Εσωτερικών στο ερώτημα ότι αδικείται το γιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανέφερε ότι «όταν υπηρετεί κάποιος στο δημόσιο προφανώς πρέπει να ζει, πρέπει να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Εννοείται αυτό. Υπάρχει και ένα άλλο σημείο που δεν είναι αμελητέο βέβαια. Είναι η μοναδική εμπειρία που παίρνει κανείς από το δημόσιο».

Στα «κάγκελα» γιατροί και νοσηλευτές

Την στιγμή που η κ. Κεραμέως τονίζει την μοναδικότητα της… «εμπειρίας» στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που όμως δεν γεμίζει το οικογενειακό τραπέζι, οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων θα πάρουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 40% έως 60%.

Σε αυτή τη συνθήκη οι ιατρικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικοί φορείς στο πεδίο της υγείας είναι στα «κάγκελα». Η ΟΕΓΝΕ κάνει λόγο για «σκανδαλώδη αύξηση των μισθών των διοικητών των νοσοκομείων και των «golden boys» την ίδια ώρα που ένας διευθυντής ΕΣΥ λαμβάνει πλέον περίπου 40% του μισθού ενός διοικητή, καθώς δεν έχει γίνει καμία ρύθμιση για την αύξηση της αποζημίωσης της εφημερίας των γιατρών», παρά την δέσμευση της ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τελευταίας 48ωρης απεργίας των γιατρών ΕΣΥ, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξει  σημαντική αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών: «Όμως καμία σχετική εξαγγελία, ρύθμιση, ψήφιση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα», τονίζεται.

Τέλος η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας επισημαίνει ότι «γνωρίζουμε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης υπήρξε (κατά δήλωσή του) αμελής με την ανάγνωση των μνημονίων που ψήφισε. Αν έχει στοιχειώδη πολιτική ευθιξία, ας φροντίσει άμεσα να υπάρξει συνεπής έστω με αυτή την ελάχιστη υπόσχεσή του, σχετικά με την σημαντική αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών. Και ας νομοθετήσει συγχρόνως την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και το αφορολόγητο των υπερβαλλουσών εφημεριών (δηλαδή της υποχρεωτικής υπερεργασίας)».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter