Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Διαγωνισμός υποτέλειας στους Αμερικανούς από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Διαγωνισμός υποτέλειας στους Αμερικανούς από τους υπουργούς  Άμυνας και Εξωτερικών

Σε πλειοδοσία υποτέλειας και εκχωρήσεων στο στρατηγείο της άλλης πλευράς του Ατλαντικού μετατράπηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών να διαμηνύει πως η κυβέρνηση ήθελε διάρκεια της παρούσας συμφωνίας πολύ μεγαλύτερη των πέντε ετών, και τον υπουργό Άμυνας να φτάνει να δηλώσει πως «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος», τη στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Με τις ευλογίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να λάβει το πράσινο φως η συμφωνία που δένει τη χώρα με τις ΗΠΑ για πέντε χρόνια με αυτόματη ανανέωση μετά την πάροδό τους, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αντιτίθενται στη συμφωνία, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, επικρίνει την κυβέρνηση κυρίως για την αυτόματη ανανέωση που προβλέπεται μετά την πρώτη πενταετία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κατηφόρα του “δώστα όλα”, της πλειοδοσίας πίστης», πως ως χώρα «είμαστε πιστοί και δεδομένοι» και πως «είμαστε πιστοί και δεδομένοι, αφού είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο». Όπως τόνισε, «εμείς θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία. Αξιοποιώντας τη νέα ρύθμιση του άρθρου 7 παρ. 1, θα φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών που πρέπει να έχουμε με κάθε χώρα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν επιστρέψουμε στην κυβερνητική εξουσία», ενώ και το ΚΚΕ αναφέρθηκε σε «κατάπτυστη και επιθετική» συμφωνία, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεση του κόμματος.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η υπεράσπιση της συμφωνίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπερνά τα όρια της απλής υποστήριξης των επιλογών της, φτάνοντας στο σημείο να κάνει το άσπρο-μαύρο και να υπερηφανεύεται για την εντυπωσιακή υποτέλεια που έχει επιδείξει.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη συμφωνία και την πολιτική του «δώστα όλα» στις ΗΠΑ, καθώς έχουν προηγηθεί η επέκταση της Σούδας, η εκχώρηση της Αλεξανδρούπολης και σειρά φιλοαμερικανικών αποφάσεων, έφτασε στο σημείο να υπερασπίζεται πως «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος και αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί και όχι μόνο οι Αμερικανοί, ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα, αυτή την εποχή και έναντι των πιο ασταθών λόγω των συγκεκριμένων συμπεριφορών Τούρκων, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος ,ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή»

Ακόμα, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε πως «ασφαλώς και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν της ευχέρειας του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για να προωθήσουν στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της ανάφλεξης και της γεωπολιτικής αστάθειας που έχει παρατηρηθεί. Η εκμετάλλευση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, γίνεται και στη βάση αυτού του σχεδίου». Μάλιστα, τόνισε σχετικά πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ανεπιφύλακτα τους Αμερικανούς, καθώς «το και μαζί και χώρια είχαμε την πολυτέλεια να επιχειρηματολογούν για πάρα πολλές δεκαετίες. Ο κόσμος, όμως, έχει αλλάξει πολύ δραματικά τώρα τελευταία. Θεωρώ ότι είναι η ώρα λίγο να μετριάσουμε αυτό “το μαζί και χώρια”, γιατί δεν θα μας οδηγήσει κάπου καλύτερα, ακόμα και αν αυτό φαίνεται προς τα έξω ως συμπεριφορά δεδομένων».

Παράλληλα, από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας για το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την κριτική για την πενταετή διάρκεια της συμφωνίας, παραδεχόμενος πως η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αποδεχτεί τη συμφωνία ακόμα και για μία δεκαετία.

«Να σας πω ότι υπήρχε σκέψη στην κυβέρνηση ακόμα και για δεκαετία, εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας ότι είμαστε αυτοί που διώχνουμε τις βάσεις» ομολόγησε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας μάλιστα πως «θέλουμε την αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και θέλουμε και την παρουσία στο στρατόπεδο Γιαννούλη. Ναι τη θέλουμε και να σας πω πόσο φαίνεται ότι είχαμε δίκιο, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα για το οποίο διαμαρτυρήθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν στον κύριο Μπάιντεν; Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που τον ενόχλησε και το έβαλε και στη δημοσιότητα; Είναι ακριβώς αυτό».

Εντύπωση με τις δηλώσεις του προκάλεσε και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, που αποκάλυψε πως «προβλέπεται η δυνατότητα μελλοντικής αμερικανικής παρουσίας, όχι μόνο στην ηπειρωτική, αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα, το υπογραμμίζω αυτό», κάνοντας αναφορά στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter