Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η ΕΥΠ αγόρασε το 2020 λογισμικό παρακολούθησης- Ήταν το Predator που παρακολουθούσαν τον Θ. Κουκάκη;

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η ΕΥΠ αγόρασε το 2020 λογισμικό παρακολούθησης- Ήταν το Predator που παρακολουθούσαν τον Θ. Κουκάκη;

Σοβαρά ερωτήματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη όσον φορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων μετά και τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, εγείρουν τα νέα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα σχετικά με την αγορά από την ΕΥΠ το 2020, λογισμικού παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το inside story, οι ελληνικές κυβερνήσεις επιχειρούν ήδη από το 2011 να αγοράσουν ένα σύστημα διείσδυσης στα λειτουργικά συστήματα αρχικά των υπολογιστών και στη συνέχεια των έξυπνων κινητών, όπως αποδεικνύουν πολλά από τα 1.300 emails της ιταλικής εταιρείας Hacking Team. Το 2020, η ηγεσία της ΕΥΠ που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκηρύσσει διαγωνισμό με αντικείμενο την απόκτηση λογισμικού νόμιμης συνακρόασης, στον οποίον αρχικά συμμετέχουν οκτώ εταιρείες. Στην τελική φάση όπου υπεβλήθησαν οι οικονομικές προσφορές απέμειναν δυο υποψήφιοι και συγκεκριμένα όπως αναφέρει το  Inside Story, «η ιταλική RCS Lab και η ισραηλινή Elbit (με τους εδώ εκπροσώπους τους). Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, η προσφορά της ισραηλινής εταιρείας ήταν κάτω από 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ τελικά το σύστημα κατακυρώνεται στην ιταλική εταιρεία για 6,2 εκατ. ευρώ, που πληρώνονται από διαφορετικούς κωδικούς».

Να σημειωθεί ότι αν και η ισραηλινή εταιρεία είχε χαμηλότερη οικονομική προσφορά, αποκλείστηκε για τυπικούς λόγους ενώ σχεδόν έναν χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2021 η ιταλική εταιρεία υπέστη κυβερνοεπίθεση, όπως παραδέχθηκε η ίδια με ανακοίνωσή της.

Παρά το γεγονός πως μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με λογισμικό κατασκοπίας Predator, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά» τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: αν η σύμβαση της ΕΥΠ υπογράφεται με την ιταλική εταιρεία ή με νομική οντότητα άλλης χώρας, όπως είχε γίνει με το προηγούμενο σύστημα νόμιμης συνακρόασης που ως γνωστόν είχε καταλήξει στον Εισαγγελέα.

Ένα επιπλέον ερώτημα που προκύπτει είναι κατά «πόσο πιθανό είναι η παγίδευση του κινητού του Κουκάκη από το Predator να είναι έργο ιδιώτη;». Ο Μπιλ Μάρκζακ, ανώτερος ερευνητής στο Citizen Lab, επιστήμονας με μεγάλη τεχνική επάρκεια στην ανίχνευση spyware, ο οποίος επιβεβαίωσε στον έλληνα δημοσιογράφο ότι έχει πέσει θύμα του συγκεκριμένου λογισμικού παρακολούθησης είχε ερωτηθεί από το inside story εάν πρόκειται για κρατική υπηρεσία ή για ιδιωτική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την παρακολούθηση του Κουκάκη.

Στην απάντησή του ανέφερε: «Από τεχνική άποψη δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς αν πρόκειται για την ελληνική κυβέρνηση ή για ιδιωτική εταιρεία. Δεν έχουμε ωστόσο δει περίπτωση στην οποία ένα ισχυρό λογισμικό υποκλοπής […] να έχει πουληθεί σε μία ιδιωτική εταιρεία για τη δική της χρήση. […] είναι δύσκολο να φανταστώ ένα σενάριο όπου μια ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε νόμιμα να χρησιμοποιεί το Predator. Ακόμα, αυτού του τύπου το λογισμικό κοστίζει συνήθως πολλά εκατομμύρια δολάρια, που πιθανόν δεν θα μπορούσε να πληρώσει μια ιδιωτική εταιρεία».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter