Κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Μισό» υπουργικό με κορώνες συναίνεσης και χαμήλωμα του πήχη για την οικονομία

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Μισό» υπουργικό με κορώνες συναίνεσης και χαμήλωμα του πήχη για την οικονομία

Προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τους χαμηλούς τόνους που επικράτησαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο «κατατμημένο» υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης, ομολογώντας παράλληλα τις περιορισμένες δυνατότητες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε».

Με καθυστέρηση ολίγων ημερών και με τα μισά θέματα στο τραπέζι πραγματοποιείται το μηνιαίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης το μεσημέρι, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει στην εισήγησή του να εκμεταλλευτεί τους χαμηλούς τόνους της αντιπολίτευσης στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, εμφανίζοντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του ως «δικαιωμένους» από τις εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως «οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Πολιτικές οι οποίες υπηρετούν το εθνικό συμφέρον», βάζοντας αυτή τη φορά στον λόγο του το ζήτημα της Κύπρου, έστω με τη σημείωση ότι «ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας».

«Και σε ό,τι αφορά αυτό το πεδίο η εθνική τοποθέτηση πιστεύω ότι έγινε παραπάνω από σαφής. Είμαστε στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Και ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι στην άκρη της ηπείρου μας είναι και στην καρδιά της. Ανατολικά της Ευρώπης αλλά στο κέντρο πάντα της Δύσης. Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία» επανέλαβε ουσιαστικά τις χθεσινές του αναφορές.

«Υπάρχει ωστόσο και το πεδίο της πολιτικής. Και εδώ είναι επίσης, νομίζω, καθαρό ότι στα σύνορα της Ουκρανίας δοκιμάζεται ασφαλώς η διεθνής σταθερότητα και νομιμότητα, όπως και οι αρχές της δημοκρατίας απέναντι σε αυτές του αυταρχισμού. Όμως ταυτόχρονα κρίνονται σε όλο τον κόσμο, και εδώ στην πατρίδα μας, ποιοι αληθινά σήμερα είναι οι εκφραστές της προόδου και ποιοι της οπισθοδρόμησης» πρόσθεσε, ρίχνοντας παράλληλα επιπλέον νερό στον μύλο της θεωρίας των δύο άκρων, την οποία επιμόνως επαναφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος επανέλαβε τις δικαιολογίες περί «βολικού μύθου του δήθεν φθηνού λιγνίτη» για να επιμένει στην πρόωρη απολιγνιτοποίηση, υποστηρίζοντας γενικόλογα πως «πέρα από τα 2 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί με έμφαση πάντα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας». Συμπληρωματικά, αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες «αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης», ανέφερε πως «δεν θα τις κρύψουμε», καθώς και πως «θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε», δίχως περισσότερες λεπτομέρειες για ένα συνεκτικό κυβερνητικό σχέδιο.

Ουσιαστικές αναφορές δεν έκανε ούτε στην περιβόητη «ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη» για την απορρόφηση των ανατιμήσεων, καθώς τα μόνα σημεία στην τοποθέτησή του που αναφέρονται σε ανακούφιση των πολιτών ήταν αυτή στην ήδη ανακοινωμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και το πάγωμα μόλις για τρεις μήνες για τους πλειστηριασμούς μόνο 3.000 ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στο τραπέζι του υπουργικού αναμένεται να βρεθεί ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης εκθείασε ως «μεγάλη τομή», καθώς και η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και η άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης και ρύθμιση του επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου.

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ΤΧΣ, σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, έχει προαναγγείλλει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αποεπένδυση του Ταμείου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, καθώς και πως «για την επίτευξη του στόχου, σε εύλογο χρονικό διάστημα, το ΤΧΣ θα προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο», ενώ αναμένεται τουλάχιστον η παράταση λειτουργίας του και για το τρέχον έτος.

Πάντως, ενδεικτικό του φόρτου και της πίεσης της κυβέρνησης είναι το γεγονός πως παρά τη δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για ένα υπουργικό συμβούλιο κάθε μήνα, σήμερα πραγματοποιείται το αντίστοιχο του Φεβρουαρίου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει εισαγωγικά πως «είχαμε μια εξαιρετικά πλούσια ατζέντα, επιλέξαμε να κατατμήσουμε τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου σε δύο συνεδριάσεις», προαναγγέλλοντας τα υπόλοιπα μισά ζητήματα σε μία έκτακτη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter