Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Νωρίτερα η επιστροφή Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες με το βλέμμα στις εκλογές

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Νωρίτερα η επιστροφή Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες με το βλέμμα στις εκλογές

Όσο και να θέλει να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να πείσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, οι… προεκλογικές ανακοινώσεις και επισπεύσεις επιστροφών, τον προδίδουν.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοίνωσε την επίσπευση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και όπως είπε η καταβολή των ποσών θα γίνει τον Αύγουστο αντί τον Νοέμβριο, φουντώνοντας έτσι τις φήμες για πρόωρες εκλογές.

Ειδικότερα, για τις αρχές Αυγούστου, φαίνεται να έχει προγραμματιστεί η επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο κατανάλωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τις καλλιέργειές τους.

Το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο του κόστους για την αγορά πετρελαίου από την αρχή του έτους έως 30/6/22 και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022 από τους δικαιούχους, ώστε να διασφαλισθεί ότι υπάρχει καλλιέργεια και κατά την τρέχουσα περίοδο. Το κόστος του μέτρου στήριξης, εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Νοεμβρίου θα ακολουθήσει νέος υπολογισμός για την επιστροφή του ΕΦΚ, που θα αφορά την αγορά αγροτικού πετρελαίου από τον Ιούνιο και μετά.

Λεπτομέρειες της διαδικασίας για την υποβολή των δηλώσεων θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου, οπότε και οι δικαιούχοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε ειδική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες ισχύουν ακόμη τα εξής:

– Η συνέχιση εφαρμογής του μέτρου επιδότησης 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία για πετρέλαιο κίνησης στα αγροτικά μηχανήματα, έως και τον Σεπτέμβριο.
– Η μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα,
– Όλα τα μέτρα που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό.

Επί πλέον, εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης με την καταβολή των 100 εκατ. από ενωσιακούς πόρους (Αποθεματικό Κρίσεων και μεταφορά από Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ ). Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν όπως προβλέπεται, έως 30 Οκτωβρίου 2022.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter