Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Παραχωρεί σε ιδιώτες την ανάθεση για την τήρηση των μέτρων στα ΑΕΙ

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Παραχωρεί σε ιδιώτες την ανάθεση για την τήρηση των μέτρων στα ΑΕΙ

Τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων κατά διασποράς του κορονοϊού στα ΑΕΙ δίνει  τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Νέο πλαίσιο για ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ” και λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr.

Πιο αναλυτικά, όσο ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και μέχρι το Μάρτιο του 2022, «τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) δύνανται να προβαίνουν διαδικασία απευθείας ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο έλεγχο τήρησης των έκτακτων μέτρων για συμμετοχή των φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. δια εκπαιδευτική διαδικασία, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων».

Η εν λόγω τροπολογία έρχεται την ώρα που πρυτάνεις διατυπώνουν την άποψη ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών για την είσοδο στα ΑΕΙ πρέπει να ρυθμιστεί από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το υπουργείο Παιδείας όμως φαίνεται να ανοίγει «παραθυράκι» για την περαιτέρω είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στα δημόσια πανεπιστήμια, πέραν των τομέων της φύλαξης, της σίτισης και της καθαριότητας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της τροπολογίας αναφέρει:

1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που μπορεί να υπερβαίνει 31.3.2022, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) δύνανται να προβαίνουν διαδικασία απευθείας ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο έλεγχο τήρησης των έκτακτων μέτρων για συμμετοχή των φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. δια εκπαιδευτική διαδικασία, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων. Η χρονική διάρκεια δημόσιας σύμβασης του πρώτου εδαφίου μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. αρμόδιο όργανο για έγκριση δαπάνης δημόσιας σύμβασης, καθώς και κάθε διαδικαστικής ενέργειας για έκδοση πρόσκλησης και σύναψη δημόσιας σύμβασης ορίζεται το Πρυτανικό Συμβούλιο του Α.Ε.Ι..

2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να παρέχεται έκτακτη επιχορήγηση από τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προς κάθε Α.Ε.Ι. για κάλυψη δαπάνης που προκαλείται από σύναψη δημοσίων συμβάσεων παρ. 1.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter