Κυβέρνηση Μητσοτάκη – Σκάνδαλα επί παντός επιστητού

Κυβέρνηση Μητσοτάκη – Σκάνδαλα επί παντός επιστητού

Ζητείται ψεύτης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος πιάστηκε ψευδόμενος να περιφέρει ένα χαρτί δήθεν «κοστολόγησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». Τον ξεσκέπασε το documentonews.gr, που αποκάλυψε ότι ουδέποτε υπήρξε η περίφημη κοστολόγηση από το ΓΛΚ. Δεν επρόκειτο βέβαια για ατυχές γεγονός. Ποιος ξεχνάει τον Γιάννη Οικονόμου που αναπαρήγαγε fake news για την παραπομπή Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλου –δήθεν– για τη «σκευωρία Novartis»;

Ασυλία στους τραπεζίτες με κατάπτυστο νομοθέτημα

Ασυλία στους τραπεζίτες πρόσφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το κατάπτυστο νομοθετικό εφεύρημα του ν. 4637/2019. Σύμφωνα με αυτό, για να διωχτούν τραπεζικά στελέχη για απιστία πρέπει πρώτα να κατατεθεί έγκληση από τις διοικήσεις των τραπεζών και όχι αυτεπάγγελτα από τη Δικαιοσύνη όπως ίσχυε μέχρι τότε. Τον Φεβρουάριο του 2021 το Στ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρειου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματική τη διάταξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκαλώντας σάλο. Αντίθετα, γενναίοι πρωτοδίκες αρνούνταν να απαλλάξουν τους ήδη ποινικά διωκόμενους τραπεζίτες ζητώντας συνέχιση της ποινικής διαδικασίας.

Ακαταδίωκτο για φίλους

Προκλητική υπήρξε και η κατά σύστημα νομοθέτηση του ακαταδίωκτου για μια σειρά κυβερνητικών φίλων. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τους τραπεζίτες. Αργότερα θεσπίστηκε το ακαταδίωκτο για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τα μέλη του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, αρμοδιότητα του οποίου είναι να διαχειρίζεται και να επενδύει χρήματα που καταβάλλουν οι νέοι εργαζόμενοι, για τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων και για τα μέλη της επιτροπής Γεραπετρίτη για το δυστύχημα των Τεμπών.

Το παράνομο πρωθυπουργικό πόθεν έσχες και η οffshore της Μαρέβας

Το πρωθυπουργικό ζεύγος υπέβαλλε επί τέσσερα χρόνια ψευδείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, αφού δήλωνε ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μεταβίβασε το 2016 δωρεάν το 95% των μετοχών που κατείχε στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures, μέσω της οποίας αγοράστηκε το σπίτι του Βολταίρου. Οπως αποκάλυψε όμως το Documento, αυτή η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2020, σε ελληνική εταιρεία συμφερόντων της συζύγου του πρωθυπουργού, γεγονός παράνομο, αφού από το 2016 απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτικών και των συζύγων τους σε εταιρείες του εξωτερικού.

Τον Φεβρουάριο του 2017 το Documento είχε αποκαλύψει τη σχέση της Μαρ. Γκραμπόφσκι με την offshore εταιρεία Eternia Capital Management με έδρα στα Νησιά Κέιμαν. Η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε διαψεύσει τότε –μέσω του δικηγόρου της– τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, κάνοντας λόγο για «συκοφαντία». Παρ’ όλα αυτά, η δημοσιοποίηση των Paradise Papers αποκάλυψε ότι όντως κατείχε το 50% των μετοχών της συγκεκριμένης offshore.

Επιτροπή «ξεπλύματος» πόθεν έσχες

Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο, το οποίο διογκώθηκε επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη. Ο πρόεδρός της Αθανάσιος Μπούρας παρίστανε τον… τροχονόμο ψευδών και ελλειμματικών δηλώσεων, χωρίς αυτό να αφαιρεί τις ευθύνες από τα λοιπά μέλη της επιτροπής. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τις ανακριβείς δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν υπάρχει, αλλά θα ήταν… άδικο να παραγνωρίσουμε τις περιπτώσεις Πάτση και Χειμάρα. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κ. Μπούρας είχε τον νου του στις fake γουρουνοπούλες!

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών για τα όπλα στην Ουκρανία

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής διπλωματίας. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί τη μείωση των εντάσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα και προτείνεται η «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» στα νησιά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία «ξεγύμνωσε» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από οχήματα τύπου BMP. Ετσι, υποστηρίχτηκε στρατιωτικά η Ουκρανία όπως ζητούσε η Ουάσινγκτον, ενώ ικανοποιήθηκε και η Αγκυρα αφού μειώθηκε το στρατιωτικό αποτύπωμα.

Πτωχευτικός: Τα όρνεα των funds

Κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και θέσπισε τον «Ηρακλή». Ετσι μεταβίβασε 90 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια (και 700.000 ακίνητα) σε 50 με 60 ιρλανδικά funds (άγνωστου ιδιοκτήτη) που έχουν κεφάλαιο 100 ευρώ. Η μεγάλη υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων βρίσκεται στην αρχή της. Η αλήθεια είναι ότι τον καθυστέρησε η πανδημία. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη για την ελληνική κοινωνία.

Στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών με τη βούλα του Αρειου Πάγου

Το πράσινο φως άναψε με απόφασή του ο Αρειος Πάγος στα τέλη Ιανουαρίου του 2023 ώστε οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων – servicers να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds. Μια απόφαση που αφορά 700.000 δανειολήπτες, των οποίων «κόκκινα» ενυπόθηκα δάνεια πουλήθηκαν από τις τράπεζες σε ξένα funds στο 6-8% της αξίας τους.

Ο Πάτσης, τα «κόκκινα δάνεια» και οι διώξεις για τα πόθεν έσχες

Ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης πιάστηκε με τη «γίδα» στην πλάτη σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με την εξαγορά 62 εκατ. ευρώ «κόκκινων» δανείων πολιτών έναντι πινακίου φακής. Η αποκάλυψη του σκανδάλου οδήγησε στην αποπομπή του από τη ΝΔ. Επίσης τον Μάρτιο του 2023, μετά τις αποκαλύψεις του Documento, ασκήθηκε στον Πάτση ποινική δίωξη για τα αδικήματα της ανακριβούς και ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κατ’ εξακολούθηση, καθώς και της συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως και διά παρένθετου προσώπου κατ’ εξακολούθηση.

Δικηγόρος εισπρακτικής ο βουλευτής Π. Καππάτος

Ο βουλευτής Κεφαλονιάς της ΝΔ Παναγής Καππάτος είναι ακόμη μια «γαλάζια ακρίδα» που ξεμπρόστιασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Ο Καππάτος είναι ο δεύτερος βουλευτής της ΝΔ μετά τον Ανδρ. Πάτση ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά με τις εταιρείες που μεσολαβούν για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με την καταγγελία Πολάκη, ο Καππάτος εκπροσωπεί ως δικηγόρος εισπρακτική εταιρεία η οποία έβγαλε στο σφυρί κύρια κατοικία πολίτη για λογαριασμό συγκεκριμένου fund.

Το 68% της ακρίβειας οφείλεται στις επιλογές Μητσοτάκη

Το θέμα της ακρίβειας είναι το κυρίαρχο που ταλανίζει τα νοικοκυριά. Το τελευταίο χαστούκι στον Κυρ. Μητσοτάκη ήρθε από τον ΟΟΣΑ: ανακοίνωσε ότι το 2022 ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%. Ολα αυτά έχουν αποτυπωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ και η ευθύνη βαραίνει σε ποσοστό 68% τις τιμές του ρεύματος (που έστησε ο Κυρ. Μητσοτάκης) και των υγρών καυσίμων (60% φόρος). Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

«Γονάτισε» την κοινωνία το ηλεκτρικό ρεύμα

Ξεκίνησε με την απολιγνιτοποίηση το 2019. Θεσμοθέτησε το target model τον Νοέμβριο του 2020 (η τιμή διαμορφωνόταν από το φυσικό αέριο). Η αισχροκέρδεια των 4+1 του καρτέλ του φυσικού αερίου έχει αγγίξει από το καλοκαίρι 2021 τα 10 δισ. ευρώ. Δεν λύγισε μπροστά στο γονάτισμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Απλώς εφηύρε τις επιδοτήσεις, με τις οποίες παίρνει τα χρήματα από το καρτέλ για να του τα επιστρέφει.

Φόρος στον φόρο στα καύσιμα

Υιοθέτησε τη δικαιολογία «για όλα φταίει ο Πούτιν». Ηρθαν όμως τα κέρδη των δύο διυλιστηρίων της χώρας, που αυξήθηκαν το 2022 κατά περίπου 400% σε σχέση με το 2021, να καταρρίψουν το σχετικό επιχείρημα της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Αρνείται πεισματικά να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, που κυμαίνονται στο 60% επί της τιμής τους. Ετσι, όμως, σε συνθήκες πληθωρισμού πνίγει την οικονομία (ό,τι παράγεται μεταφέρεται).

Εγκλημα σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ

Ενα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν αδιαμφισβήτητα το ξεπούλημα της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Υστερα από 71 χρόνια το δημόσιο έχασε την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, περιοριζόμενο από το 51% των μετοχών στο 24%. Το επιπλέον 17% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ πουλήθηκε σε ιδιωτικά funds-επενδυτές. Το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ εξαγοράστηκε από την αυστραλιανή πολυεθνική Macquarie Group, η οποία έχει εμπλακεί σε σωρεία γιγαντιαίων οικονομικών και περιβαλλοντικών σκανδάλων.

Καλάθι νοικοκυριού: Η μεγάλη αλητεία

Αν υπάρχει μια επικοινωνιακή τσιχλόφουσκα, αυτή είναι το «καλάθι του νοικοκυριού». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Μάρτιος 2023) της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης των τροφίμων, εκεί όπου… επενδύουν οι επικοινωνιακές τσιχλόφουσκες του Αδ. Γεωργιάδη με τα παντός είδους «καλάθια», αυξήθηκε σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο κατά 14,3%. Το παραμύθι του «καλαθιού» όμως συνιστά και μεγάλη κυβερνητική αλητεία. Είναι ο τρόπος μέσω του οποίου τα τέσσερα πέντε μεγάλα σουπερμάρκετ καταφέρνουν να σκοτώσουν τον ανταγωνισμό των μικρών επιχειρήσεων.

Η καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια με… μηδενικό άνεμο

Πάνω από 520.000 στρέμματα κατέκαψε η φωτιά που ξέσπασε στη βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021. Κάτοικοι αφέθηκαν στη μοίρα τους προσπαθώντας μόνοι τους να σώσουν το βιος τους από μια φωτιά που θα μπορούσε να περιοριστεί εάν είχε υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, αφού ο άνεμος ήταν μηδαμινός και δόθηκαν εντολές «μη διακινδύνευσης», δηλαδή «μη παρέμβασης». Παρ’ όλα αυτά επικράτησε η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού –που υποτίθεται ότι ήταν προετοιμασμένος–, που συντέλεσε στο κρατικό έγκλημα. Τους άφησαν να καίγονται. Το 2021 καταγράφηκαν καμένες εκτάσεις που συνολικά ξεπερνούσαν το 1.300.000 στρέμματα, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2008. Εργο «επιτελικού κράτους».

Ζημία €2 εκατ. από σωρεία απευθείας αναθέσεων της Σοφίας Νικολάου

Ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ εντόπισε η πορισματική αναφορά του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σε ό,τι αφορά το… πάρτι των απευθείας αναθέσεων που είχε αποκαλύψει το Documento επί των ημερών της Σοφίας Νικολάου στη θέση της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με πρόσχημα την καταπολέμηση του κορονοϊού. Οι σκανδαλώδεις αναθέσεις έγιναν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 σε μίνι μάρκετ, υπαλλήλους γυμναστηρίων και ανύπαρκτες εταιρείες σε τιμές εξωφρενικές.

Πάρτι απευθείας αναθέσεων παντού

Αν κάτι έκανε καλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό ήταν η αδιαφανής διανομή δισεκατομμυρίων μέσω απευθείας αναθέσεων. Η περίπτωση της Σ. Νικολάου την οποία ανέδειξε το Documento αποτελεί απλώς μικρό μέρος του σκανδάλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2022 είχαν δαπανηθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, περίπου 7,5 δισ. ευρώ μέσω απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών, ποσό το οποίο σήμερα πια ανέρχεται, σύμφωνα με υπολογισμούς της αντιπολίτευσης, σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Οι συμβάσεις που έκαψαν τον Χειμάρα

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Θέμης Χειμάρας ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο εξαιτίας των αποκαλύψεων του Documento ότι η εταιρεία εκτυπώσεων NeXtshop, στην οποία ο ίδιος είναι διαχειριστής και ομόρρυθμο μέλος από το 2005, συνέχισε να συνάπτει εκατοντάδες συμβάσεις –συνολικού κόστους τουλάχιστον 400.000 ευρώ– με πλήθος φορέων του δημοσίου, όσο ο ίδιος ήταν αντιπεριφερειάρχης αλλά και βουλευτής. Ο Θ. Χειμάρας παραιτήθηκε, ενώ δόθηκε εντολή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης από την Οικονομική Εισαγγελία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Κούρεψ’ το όπως ο Παπαθανάσης

Μέχρι το 2016 Eurobank και Πειραιώς τον κυνηγούσαν ανελέητα, όπως και τους περισσότερους «κόκκινους» δανειολήπτες. Τότε ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της ΝΔ ως επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη. Εκτοτε άρχισαν τα «δώρα». Μετά το 2019 που υπουργοποιήθηκε, το ζήτημα ξέφυγε. Από τη μία η Eurobank τού έκανε «κούρεμα» κατά περίπου 90% σε δάνειο που ήταν εγγυητής. Από την άλλη, χρέη ύψους 321.000 ευρώ προς την Πειραιώς που πέρασαν σε fund ακόμη αναζητούνται και μάλλον έχουν γραφτεί στο χιόνι…

Η ένταξη του Κ. Μαραβέγια στον αναπτυξιακό

Ολα είναι ψέματα, όλα είναι συκοφαντίες. Αυτή ήταν η υπερασπιστική γραμμή του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαραβέγια μετά την αποκάλυψη ότι η υπό σύσταση –τότε– εταιρεία συμφερόντων της συζύγου του είχε εγκριθεί να λάβει μέσω του αναπτυξιακού νόμου κρατική επιχορήγηση τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για δύο επενδύσεις συνολικού κόστους πάνω από έντεκα εκατ. ευρώ. Παραμένει άγνωστο πώς εγκρίθηκαν τα επενδυτικά σχέδια –δεν υπήρξε εκταμίευση– χωρίς να δοθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά της χρηματοδότησης του υπολοίπου της επένδυσης.

Το «Oruç Reis» το πήρε ο αέρας

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν σαν ιδιαίτερα πατριώτης την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Είχε κατηγορήσει άλλωστε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις. Οταν ωστόσο η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruç Reis» αλώνιζε στο Αιγαίο, τα πράγματα άλλαξαν. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών.

Μακροβούτια στο Αιγαίο για το TurkAegean

Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιούνιο του 2022 σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος TurkAegean από την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά δεν πήρε καν είδηση τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς τον Ιούλιο του 2021 στην ΕΕ ώστε να καταθέσει αίτηση ανακοπής εντός τριμήνου. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το Documento, από τον Ιούνιο του 2022 κατοχυρώθηκε σε ακόμη οκτώ χώρες από την Τουρκία ο όρος TurkAegean, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθυστέρησε οκτώ μήνες να καταθέσει προσφυγή στην ΕΕ κατά της κατοχύρωσης του TurkAegean.

Πάγωσαν ακόμη και οι νεοφιλελεύθεροι των Βρυξελλών με το Ταμείο Ανάκαμψης

Ονομάζεται «Ελλάδα 2.0». Αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να πνίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δηλαδή το 95% της πραγματικής οικονομίας, μέσα από την αποκλειστική ενίσχυση των μεγάλων. Είναι οι ενισχύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα 30,5 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα, τα 17,8 δισ. είναι υπό μορφή επιχορηγήσεων και τα 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων. Ωστόσο 11 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ συνεισφορά και περίπου 1 δισ. ασφάλιστρα) εισφέρουμε στο ταμείο. Χαρακτηριστικά, μοίρασαν 622 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις 13 μεγιστάνων και σε μία συμβουλευτική εταιρεία, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το Documento.

Λαιμητόμος της οικονομίας το δημόσιο χρέος

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέλαβε δημόσιο χρέος 356 δισ. ευρώ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια άνοιξε την ψαλίδα κατά περίπου 50 δισ. ευρώ. Ηδη το χρέος έχει ξεπεράσει τα 405 δισ. ευρώ. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Πλέον μετά τα όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος για κρυφό δανεισμό 44 δισ. ευρώ από κρατικούς φορείς (ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), το χρέος έχει φτάσει στα 450 δισ. ευρώ. Η λαιμητόμος έχει τροχιστεί.

Συνταξιούχοι: Η μεγάλη ληστεία

Το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης από το 2019 λήστεψε τους συνταξιούχους είναι γεγονός:

  • Κατήργησε τη 13η σύνταξη της κυβέρνησης Τσίπρα με ετήσιο κόστος 1,1 δισ. ευρώ ετησίως. Αρα για τα έτη 2020-23 τους έκλεψε 4,4 δισ.
  • Η απόφαση του ΣτΕ το 2019 για τις περικοπές των ΒρούτσηΚουτρουμάνη το 2012 επέστρεφε 2,5 δισ. ευρώ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υφάρπαξε το 1,1 δισ. (από δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και επικούρηση). Επιπρόσθετα πήρε πίσω μέσω λογιστικών αλχημειών το 33% (επιστροφή 431 εκατ. ευρώ από το 1,3 δισ. ευρώ).

 

Ο θάνατος της επικούρησης

Μητσοτάκης, Χατζηδάκης και Τσακλόγλου έζωσαν τα θεμέλια της επικουρικής ασφάλισης με ναπάλμ. Ανατινάζουν την επικούρηση στέλνοντας 2,5 δισ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές κατ’ έτος στον χρηματιστηριακό τζόγο μέσα από το ΤΕΚΑ. Οι μελλοντικές γενιές όταν λάβουν την επικουρική ασφάλιση θα εισπράξουν ως επικουρική σύνταξη ένα ποσό πετσοκομμένο κατά 35% σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν οι συνταξιούχοι με το διανεμητικό σύστημα. Τέλος, υφίσταται ένα κόστος μετάβασης 78 δισ. ευρώ που θα κληθούν να το πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ασέλγησαν σε βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Οπου κι αν πιάσεις την Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως διοικείται από την Αθηνά Χατζηπέτρου, «ζέχνει». Από τις παράνομες τοποθετήσεις στελεχών από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ και το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ που έστησε ο Αδ. Γεωργιάδης μέχρι τις περίεργες απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες με μηδενικό τζίρο και τα παράνομα μισθώματα. Ομως το μεγάλο ζήτημα είναι το παράνομο δωράκι του 1 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες. Ενα δωράκι το οποίο μέχρι τώρα έχουν αποτρέψει οι αποκαλύψεις του Documento.

Θαλασσοδάνεια σε μπαταχτσήδες εφοπλιστές

Τη σκανδαλώδη αγοραπωλησία ενός πανίσχυρου χαρτοφυλακίου με «κόκκινα» ναυτιλιακά –και όχι μόνο– δάνεια από την εταιρεία Baywest Business Ltd του ομίλου Λογοθέτη είχε αποκαλύψει το Documento τον Οκτώβριο του 2022. Πρόκειται για δάνεια Ελλήνων κροίσων οφειλετών τα οποία η εν λόγω εταιρεία αγόρασε από την Πειραιώς δίχως να καταβάλει το ανάλογο τίμημα και στη συνέχεια τα επαναπούλησε «κουρεμένα» στους οφειλέτες. Με τον τρόπο αυτό οι εφοπλιστές… καθάρισαν από το σύνολο των οφειλών τους προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαγραφή του δανείου Πηλαδάκη

Την ώρα που οι τράπεζες αναζητούν τρόπους να καλύψουν τα προερχόμενα από «κόκκινα» δάνεια ελλείμματά τους και εκπλειστηριάζουν κατοικίες ακόμη και για ελάχιστα χρέη, ο επιχειρηματίας του τζόγου Κώστας Πηλαδάκης εξασφάλισε συμφωνία «κουρέματος» των δανείων του κατά 146 εκατ. ευρώ με το αφήγημα της εξυγίανσης των καζίνων Πάτρας και Αλεξανδρούπολης και με στόχο να «κουρέψει» και το περίπου 70% των οφειλών του σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο Φουρθιώτης, η εγκληματική δράση του και η ΝΔ

Απευθείας επαφές με το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε ο παρουσιαστής της trash TV Μένιος Φουρθιώτης, ο οποίος έχει δεκάδες εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη, ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, ενώ είχε πάρει χρήματα και από τη λίστα Πέτσα. Ο υπόδικος παρουσιαστής έφτασε στο σημείο μάλιστα να εισβάλει στο υπουργείο Εργασίας και να απειλήσει τον τότε υπουργό Γιάννη Βρούτση, ενώ παράλληλα έστησε κομπίνα για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Ο Φουρθιώτης είναι επίσης υπόδικος για το συμβόλαιο θανάτου κατά του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 με δικαστική απόφαση-πρόκληση κρίθηκε ένοχος μόνο για δύο πλημμελήματα για τις στημένες επιθέσεις εναντίον του σπιτιού του.

Ο τηλεαστέρας Κοκλώνης και το πόρισμα Βουρλιώτη

Πόρισμα-φωτιά για τις δραστηριότητες του τηλεαστέρα Νίκου Κοκλώνη εξέδωσε στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη η αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, το οποίο διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία. Στο πόρισμα γινόταν λόγος για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης υπό τη διεύθυνση του Κοκλώνη, ενώ έχουν ερευνηθεί συνολικά επτά πρόσωπα και 13 εταιρείες. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να ίδρυαν επιχειρήσεις με σκοπό αφενός να καταχραστούν χρήματα του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ, αφετέρου να προσδώσουν νομιμοφανή προέλευση σε χρήματα από παράνομες δραστηριότητες του Κοκλώνη και άλλων προσώπων στο εξωτερικό. Η έρευνα φαίνεται παγωμένη, όπως και πολλές άλλες υποθέσεις διαφθοράς που ερευνά είτε το ΣΔΟΕ είτε η Οικονομική Εισαγγελία. Πληροφορίες λένε ότι η γραμμή για το πάγωμα έρχεται από πολύ ψηλά.

Φάμπρικα διαγραφής προστίμων

Η κυβέρνηση φρόντισε και για τη διαγραφή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ που είχαν επιβληθεί σε επιχειρήσεις οι οποίες έκοβαν ακόμη και πλαστά τιμολόγια.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση το 2020 αποφάσισε να συσταθεί μια επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, δουλειά της οποίας είναι να «κουρεύει» πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί για διάφορες φορολογικές παραβάσεις. Ετσι, όπως αποκάλυψε το Documento, «κούρεψε» και πρόστιμο 5,1 εκατ. ευρώ πάνω από 99%, επιτρέποντας σε συγκεκριμένη εταιρεία να πληρώσει αντ’ αυτού μόλις 7.500 ευρώ.

Δημήτρης Λιγνάδης, ο εκλεκτός τους

Η καθυστερημένη και ελλιπής αστυνομική έρευνα, η εξίσου καθυστερημένη αποπομπή από τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου και στη συνέχεια η αναστολή στην πρωτόδικη καταδίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για δύο βιασμούς έφηβων αγοριών ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, της οποίας ο εκλεκτός της ΝΔ ηθοποιός-σκηνοθέτης ήταν προσωπική επιλογή για τη διοίκηση στο Εθνικό Θέατρο, από την πρώτη στιγμή είχε διαλέξει πλευρά και μόνο όταν πλέον δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς δήλωσε ότι την εξαπάτησε με την… υποκριτική του ικανότητα. Και πώς όχι άλλωστε; Ολόκληρο στρατιωτικό ελικόπτερο είχε σηκώσει ο πρωθυπουργός για να τον απολαύσει μαζί με τη συμβία του στην Επίδαυρο.

Το «κούρεμα» των υπερωριών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε εξαρχής τα δόντια της όταν ο Προκρούστης των εργασιακών δικαιωμάτων Γ. Βρούτσης κατήργησε την αιτιολογημένη απόλυση, την ευθύνη του αναθέτοντος την εργασία και ξεδόντιασε το ΣΕΠΕ. Η λαίλαπα ήρθε όμως από τον Σούπερμαν της καταστροφής Κ. Χατζηδάκη που θεσμοθέτησε το ελαστικό οκτάωρο και έτσι πετσόκοψε το 20% των ετήσιων αποδοχών 1,2 εκατ. μισθωτών (υπερωριακή απασχόληση που αντικαταστάθηκε με ρεπό). Κερασάκι στην τούρτα η κατάργηση της υπερημερίας εργοδότη σε άκυρες απολύσεις.

Ιδιωτικοποίηση του νερού

Το πρωί της επομένης από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχασε χρόνο και κατέθεσε στη Βουλή το πολυνομοσχέ-
διο-σκούπα που θέτει τις βάσεις της ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω του μετασχηματισμού της ΡΑΕ. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε (μόνο από τη ΝΔ) στις 21 Μαρτίου εν μέσω οξύτατων αντιδράσεων, οι οποίες αποτυπώθηκαν πλήρως στην πολυπληθή συναυλία-συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στις αρχές Απριλίου.

Τηλεκατάρτιση «σκόιλ ελικίκου»

Το περίφημο «σκόιλ ελικίκου» ήταν ίσως το πλέον τραγελαφικό σκάνδαλο της κυβέρνησης. Επρόκειτο για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ σε δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες που δεν εργάζονταν εξαιτίας της πανδημίας. Τα προγράμματα εκπονήθηκαν από ΚΕΚ –πολλά εκ των οποίων συνδέονταν με τη ΝΔ– και είχαν κραυγαλέα λάθη, αφού η μετάφραση έγινε μέσω… google translate. Χαρακτηριστικότερο ίσως λάθος το «σκόιλ ελικίκου». Μετά την κατακραυγή η τηλεκατάρτιση καταργήθηκε.

Η απατηλή λάμψη της αριστείας

Η κυβέρνηση που μελετά την αριστεία από το πρωί ως το βράδυ έκανε εξαρχής εκπτώσεις αφαιρώντας την προϋπόθεση να έχουν πτυχίο ΑΕΙ οι μετακλητοί (νόμος επιτελικού κράτους 4622/2019). Προ ημερών ο Κυρ. Μητσοτάκης τοποθέτησε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Προσόν της η βιτριολική αντιΣΥΡΙΖΑ αντιπαράθεση και ένα διδακτορικό από την Ιατρική Σχολή. Στο «άριστο» βιογραφικό της ιδιαίτερη θέση έχει η συμμετοχή της σε πολλές μελέτες, με πολλές υπογραφές, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχοντας χρηματοδότηση από την αμαρτωλή Novartis σε τρεις εξ αυτών. Σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι και ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος, η αδερφή του οποίου απέκτησε διδακτορικό έχοντας αντιγράψει το 63% του δικού του διδακτορικού, ενώ υπάρχει και καταγγελία λογοκλοπής για πρώτο εξάδερφό του. Επιπλέον, ο ίδιος υπέγραψε έγγραφο απαλλάσσοντας τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη από υπόθεση λογοκλοπής στο σκανδαλωδώς αποκτημένο διδακτορικό του. Μια καθαρή ανακύκλωση «αριστείας».

Το πτυχίο του Αντώνη Διαματάρη

Πανεπιστημιακό τίτλο από το Columbia δήλωνε ψευδώς –όπως αποδείχτηκε από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του 2019– ότι κατείχε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης. Οι αποκαλύψεις εξανάγκασαν τον Αντ. Διαματάρη να παραιτηθεί και να παραδεχτεί ότι οικονομικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει το προπτυχιακό πρόγραμμα του Columbia. Τρία χρόνια μετά ο Αντ. Διαματάρης φωτογραφήθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό να κρατάει το πτυχίο που έλαβε από το Columbia μετά τις αποκαλύψεις δηλώνοντας ότι «η δικαιοσύνη βασιλεύει».

Ο φιλοχουντικός Λούλης

Αίσθηση είχε προκαλέσει το καλοκαίρι του 2020 η είδηση ότι ο τότε γγ Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης δεν πληρούσε τα απαιτούμενα προσόντα, καθώς δεν κατέχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για την ακρίβεια είναι απόφοιτος Σχολής Κυλινδρόμυλων της Ελβετίας, γεγονός που παραβίαζε ακόμη και τις προβλέψεις του νόμου για το «επιτελικό κράτος». Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι είναι και υμνητής της χούντας και θαυμαστής του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Τελικά βολεύτηκε σε θέση εμπειρογνώμονα και συμβούλου του υπουργού Τουρισμού.

Αίτημα άρσης ασυλίας για τη Μαρία Σπυράκη

Η Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελία αιτήθηκε την άρση ασυλίας και της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε έπειτα από έκθεση της OLAF, καθώς υπήρχαν υποψίες για οικονομικές παρατυπίες αναφορικά με την αμοιβή διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού της. Επρόκειτο για ποσό 21.240 ευρώ που έλαβε συνεργάτης της ως «επίδομα αλλοδαπής». Η Μ. Σπυράκη επέστρεψε το ποσό, ζητώντας από τον συνεργάτη της να αναλάβει τις ευθύνες του. Η ίδια δεν θα είναι τελικά υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, ενώ η έρευνα παραμένει ανοιχτή.

Η επαναφορά των golden boys

Με την ανάληψη της εξουσίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη επανήλθαν και τα golden boys. Πρώτα στη ΔΕΗ, όπου από 288.000 ευρώ που ήταν οι αμοιβές του ΔΣ της, το 2019 αυξήθηκαν στις 971.000 ευρώ. Εκτόξευση όμως παρατηρήθηκε και στις αμοιβές των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών, οι οποίες το 2021 έφτασαν στα 3,2 εκατ. ευρώ. Τα golden boys επανήλθαν και στην
ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος μισθός του διευθύνοντος συμβούλου αυξήθηκε από τις 57.000 στις 128.000 ευρώ.

Η Greek mafia «διοικεί» την ΕΛΑΣ και στο βάθος το Μαξίμου

Πέρα από κάθε όριο έχει ξεφύγει η δράση του οργανωμένου εγκλήματος επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου. Μέλη της Greek mafia δολοφονούνται μέρα μεσημέρι. Μαφιόζοι ζητούν χάρες και κανονίζουν έως και τις μεταθέσεις αστυνομικών-μελών του κυκλώματος, όπως προέκυψε από τα αποκαλυπτικά SMS του δολοφονηθέντος επιχειρηματία στον τομέα καυσίμων Γ. Μήτσου που είχε αποκαλύψει το Documento. Ο Μήτσου αντάλλασσε πληροφορίες με αστυνομικούς και για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, από τον οποίο πρόσμενε αλλαγές σε τμήμα της ηγεσίας της αστυνομίας που δεν του ήταν αρεστό.

Δολοφονία Καραϊβάζ μέρα μεσημέρι

Ηταν Απρίλιος του 2021 όταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ έπεφτε νεκρός μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του στον Αλιμο. Οι εκτελεστές περίμεναν να γυρίσει από τη δουλειά του και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Ηταν ακόμη μία αιματηρή ενέργεια σε βάρος δημοσιογράφου μέσα σε λίγους μήνες, μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου το καλοκαίρι του 2020, και μια απόδειξη ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη το οργανωμένο έγκλημα έχει ξεφύγει. Πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν δύο πρόσωπα τα οποία φέρονται ως δράστες της δολοφονίας Καραϊβάζ. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το Documento, έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκφράζουν αμφιβολίες για τα στοιχεία της υπόθεσης.

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός για τις ταυτότητες

Ακόμη ένα σκάνδαλο που έφερε στην επιφάνεια το Documento αφορούσε τον διαγωνισμό για την προμήθεια των νέων ταυτοτήτων. Oπως αποκάλυψε το Documento ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνηση δέκα μόλις ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 αποφάσισε τη ματαίωση τού ήδη εν εξελίξει από την προηγούμενη κυβέρνηση διαγωνισμού για τις ταυτότητες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η ματαίωση οφειλόταν στο ότι οι νέες ταυτότητες έπρεπε να έχουν έγχρωμη φωτογραφία, γεγονός που όπως τεκμηρίωσε το Documento εκτός από περιττό αποτελούσε φωτογραφική διάταξη προκειμένου να ευνοηθεί συγκεκριμένη εταιρεία. Το δημοσίευμα ανάγκασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αλλάξει τον σχετικό όρο. Τελικά ο διαγωνισμός ματαιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς η κυβέρνηση επικαλέστηκε προσχηματικά την παράταση της ισχύος των διαβατηρίων.

Εξαρση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

Το δόγμα «νόμος και τάξη» ίσως είναι το αγαπημένο σλόγκαν της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Προς τέρψιν των συντηρητικών και ακροδεξιών ψηφοφόρων της ΝΔ, η αστυνομία καταστέλλει, παρενοχλεί, βασανίζει, ξυλοκοπεί και εντέλει σκοτώνει ανενόχλητη, νιώθοντας την ασφάλεια της κάλυψης που της παρέχει η επίσημη πολιτεία: από τον βασανισμό του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο μέχρι την εισβολή αστυνομικών στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ στο Κουκάκι χτυπώντας τον ίδιο και τα παιδιά του.

Ωμή βία με πρόσχημα την υγεία στη Νέα Σμύρνη

Εν μέσω πανδημίας και με πρόσχημα την υγειονομική προστασία των πολιτών άντρες της ΕΛΑΣ επιτέθηκαν βάναυσα σε πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης τον Μάρτιο του 2021 απλώς επειδή βρίσκονταν εκτός του σπιτιού τους. Η πράξη αυτή, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και παρά τα μέτρα της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητα μεγαλειώδεις πορείες κατά της αστυνομικής βίας. Λίγο καιρό πριν, εξάλλου, αστυνομικοί είχαν επιτεθεί σε πολίτες σε πλατείες στην Αγ. Παρασκευή και την Κυψέλη.

Ο «βολικός» ένοχος

Μετά τη μεγαλειώδη πορεία της Ν. Σμύρνης, στην οποία τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός, η κυβέρνηση ήθελε οπωσδήποτε έναν ένοχο. Και τον γέννησε. Το όνομα αυτού «Ινδιάνος». Ενοχοποιήθηκε εσκεμμένα παρά τα μηδαμινά στοιχεία προκειμένου να αποτελέσει μια γρήγορη «επιτυχία» του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και να πιστωθεί θετικά στον πρωθυπουργό, που είχε σπεύσει να κάνει διάγγελμα για τα επεισόδια. Ο «Ινδιάνος» δεν παραπέμφθηκε καν σε δίκη, αφού απαλλάχτηκε με βούλευμα, ωστόσο παρέμεινε εφτά μήνες προφυλακισμένος.

Βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ

Η καταγγελία του Αρη Παπαζαχαρουδάκη για βασανιστήρια τύπου Γκουαντάναμο που υπέστησαν ο ίδιος και ο φίλος του Ομηρος στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ τον Μάρτιο του 2021 σόκαρε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, προκαλώντας φόβο για το τι είναι η ικανή να κάνει η ΕΛΑΣ αλλά και εύλογη οργή για την κάλυψη που της παρείχε η κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή ώθησε πολλούς προσαχθέντες από τη μεγαλειώδη πορεία της Νέας Σμύρνης να καταγγείλουν όσα έζησαν.

Η δολοφονία του Ν. Σαμπάνη με 36 σφαίρες

Ο Νίκος Σαμπάνης που σκοτώθηκε στο Πέραμα τον Οκτώβριο του 2021 ύστερα από 36 πυροβολισμούς αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης θα ήταν ζωντανός αν δεν ήταν τσιγγάνος. Στην Ελλάδα της ΝΔ η ασυδοσία και η ατιμωρησία της αστυνομίας είναι κάτι παραπάνω από «κανονικότητα». Ο υπουργός ΠροΠο Τ. Θεοδωρικάκος συγκαλύπτει και νομιμοποιεί τέτοιου είδους πρακτικές αφού δεν ντράπηκε να ταχτεί με το μέρος των κατηγορουμένων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μη προφυλάκισή τους.

Ενας 16άχρονος νεκρός για €20 βενζίνη

O 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης τον Δεκέμβρη του 2022 δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι από άντρα της ομάδας ΔΙΑΣ. Το «έγκλημά» του; Ενα μπιτόνι με βενζίνη. Ο ανήλικος έφυγε από το βενζινάδικο, από όπου έβαλε 20 ευρώ καύσιμα, χωρίς να πληρώσει. Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε μόλις ένα χρόνο που άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ –την έχει ενισχύσει πολλάκις η κυβέρνηση Μητσοτάκη– καταδιώκουν αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν νεαροί Ρομά και ανοίγουν δολοφονικό πυρ.

Ακροδεξιά νομοθετήματα για το άσυλο

Πιστή στην ακροδεξιά της ρητορική, η κυβέρνηση ψήφισε στα τέλη του Οκτωβρίου 2019, ελάχιστους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, το νομοσχέδιο αναφορικά με τη διαδικασία απόδοσης ασύλου. Ενα νομοσχέδιο που έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη διαδικασία του ασύλου, αφού μεταξύ άλλων χιλιάδες πρόσφυγες τίθενται εκτός συστήματος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν είναι σοβαρά ασθενείς ή αν έχουν υπάρξει θύματα βασανιστηρίων. Η κυβέρνηση ύψωσε ένα νέο εμπόδιο για χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους.

Συγκάλυψη υπόθεσης ναρκωτικών συγγενή του Θεοδωρικάκου

Η συγκάλυψη της υπόθεσης ναρκωτικών του γιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου είναι ακόμη μία υπόθεση που συντάραξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ κατήγγειλε τον Ιανουάριο του 2023 στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ότι τον Νοέμβριο του 2021 ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ παρενέβη με απειλητικό και επιτακτικό ύφος και απαίτησε να μη σχηματιστεί δικογραφία και να αφεθούν ελεύθερα μέλος της οικογένειας Θεοδωρικάκου και ακόμη δύο πρόσωπα που είχαν εντοπιστεί με μικροποσότητες ναρκωτικών.

Επιασαν το τζόκερ της φαιδρότητας

Τον Οκτώβριο του 2019 η προβολή της ταινίας «Τζόκερ» είχε κριθεί –αυστηρότατα– ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών και δύο κυρίες της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισαν «με άνωθεν εντολή», όπως είπαν, να επιβάλουν τον νόμο στην… Γκόθαμ Σίτι. Η έφοδος πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων οδήγησε στη σύλληψη ανήλικων θεατών σε δύο κινηματογραφικές αίθουσες. Μολονότι η επιχείρηση τρομοκρατίας από μια κυβέρνηση-τσίρκο παραδόθηκε στη χλεύη, λίγες μέρες μετά πραγματοποιήθηκε αστυνομικό ντου σε κλαμπ στο Γκάζι, όπου βρέθηκαν 300 θαμώνες με τα χέρια πίσω από την πλάτη.

Οργή από τους ηθοποιούς «αποφοίτους λυκείου»

Το ΠΔ 85/2022 που υποβάθμιζε τα πτυχία των δραματικών σχολών σε απολυτήρια λυκείου δεν άλλαξε ποτέ, παρότι σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρούσε επί δύο μήνες με συναυλίες, κινητοποιήσεις, παραστάσεις και κείμενα διαμαρτυρίας, ηχηρές παραιτήσεις και καταλήψεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συναντήθηκε με εκπροσώπους καλλιτεχνών και έδειξε… έλεος, «παραχωρώντας» βράδυ Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου 2023 ύστερα από παλινωδίες μια ρύθμιση-μπάλωμα. Είχε μορφή κοινής υπουργικής απόφασης με πλήθος ασαφειών. Ακόμη περιμένουν οι καλλιτέχνες να εξασφαλιστεί η επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων τους από την κυβέρνηση, η οποία την εποχή της πανδημίας αντιμετώπισε τη δουλειά τους σαν χόμπι, αφού δεν είχε προνοήσει καν να τους χορηγήσει επίδομα ως πληττόμενους.

Διαχείριση προσωπικών δεδομένων από την Palantir

Η εταιρεία Palantir έχει χαρακτηριστεί από διεθνή ΜΜΕ «μια από τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες στον κόσμο», η οποία άλλωστε ξεπήδησε από τη μήτρα της CIA. Κι όμως, παρότι η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλεκόταν και στο σκάνδαλο Cambridge Analytica, η κυβέρνηση επέλεξε να συνάψει σύμβαση μαζί της προκειμένου η εταιρεία να αντλεί μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων για τον κορονοϊό και να ενημερώνει την κυβέρνηση. Μετά τις αντιδράσεις εξαιτίας της εξόρυξης προσωπικών δεδομένων η κυβέρνηση τερμάτισε τη συνεργασία.

Το δώρο της Κεραμέως στη Cisco

Τεράστιο ζήτημα αναφορικά με παραβίαση προσωπικών δεδομένων προέκυψε και από τις συμβάσεις που είχε υπογράψει το υπουργείο Παιδείας με τον αμερικανικό κολοσσό Cisco αναφορικά με την παροχή συστημάτων τηλεκπαίδευσης. Το κόστος των επίμαχων συμβάσεων ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ, εντούτοις δεν ήταν το σημαντικότερο δώρο που έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη Cisco. Κι αυτό γιατί δόθηκε το δικαίωμα στην εταιρεία να διαχειρίζεται τα δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ανήλικοι μαθητές.

Σε ιδιώτες το Ογκολογικό Παίδων

Παρά τις σφοδρές ενστάσεις γονιών, γιατρών και σύσσωμης της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση προχώρησε ακάθεκτη στη μετατροπή του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» σε ΝΠΙΔ, απορροφώντας παράλληλα μονάδες και τμήματα από τα παιδογκολογικά «Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά και της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. «Τι εξυπηρετεί η μετατροπή του Ογκολογικού σε ΝΠΙΔ; Μήπως εξυπηρετεί εντέλει την οικονομική αυτοτέλειά του, οπότε τα απευθείας κέρδη και τη διαχείριση τους από τους νέους ιδιοκτήτες και λοιπούς εμπλεκόμενους;» αναρωτιούνταν εύλογα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Το δήθεν επιτελικό κράτος

Το καλοκαίρι του 2019, έναν ακριβώς μήνα αφότου ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ψήφισε τον νόμο για το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος». Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριζε ότι οι διατάξεις αυτού του νόμου θα οδηγούσαν στην καλύτερη λειτουργία, οργάνωση και διαφάνεια της κυβέρνησης. Πλέον όμως έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι το «επιτελικό κράτος» αποτέλεσε απλώς μια ωμή προσπάθεια συγκεντρωτισμού και ελέγχου της εξουσίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη, που οδήγησε σε αξιομνημόνευτη αύξηση της κυβερνητικής διαφθοράς.

«Στρατός» μετακλητών

Ενα από τα αφηγήματα της ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης Τσίπρα πριν από τις εκλογές του 2019 ήταν ο αυξημένος αριθμός μετακλητών υπαλλήλων. Θα περίμενε κανείς ο Κυρ. Μητσοτάκης να μην κάνει όσα κατήγγελλε. Από την αρχή της διακυβέρνησής του ωστόσο οι μετακλητοί διπλασιάστηκαν. Για την ακρίβεια, από τους 1.710, στους οποίους ανέρχονταν τον Ιούλιο του 2019, έφτασαν τους 3.483 τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Η «Ελπίδα» εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό

Περί τους 4.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν για ατέλειωτες ώρες στην Αττική Οδό στις 24 Ιανουαρίου 2022 κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Η κυβέρνηση έριξε τις ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου και ανακοίνωσε μόνη της αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Η Αττική Οδός ζήτησε από όσους λάβουν το διχίλιαρο να αποποιηθούν ουσιαστικά οποιαδήποτε άλλη αξίωση απέναντί της. Ενα χρόνο μετά πολλοί δεν είχαν λάβει ακόμη ούτε ευρώ!

Με λίγο χιόνι ανοιγόκλειναν την εθνική οδό

Με το 112 ΠιερρακάκηΧαρδαλιά να αγνοείται και χωρίς καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στις 15 Φεβρουαρίου 2021 μπροστά στον φόβο ενός χιονιά για τον οποίο γνώριζαν τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν ότι θα χτυπούσε την Αττική. Κυβέρνηση, πολιτική προστασία και περιφέρεια δεν προσπάθησαν καν να κρατήσουν ανοιχτή τη χώρα, αλλά έκλεισαν την οδική αρτηρία προληπτικά, για να την ξανανοίξουν για λίγες ώρες και να την ξανακλείσουν αμέσως μετά.

Τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ

Η τραγική εικόνα του «επιτελικού κράτους» φάνηκε στις πλημμύρες στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2020, που στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ άτομα, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος οκτώ μηνών. Καταστραμμένα σπίτια, λάσπες, περιουσίες που χάθηκαν σε λίγα δευτερόλεπτα εξαιτίας της απουσίας του κρατικού μηχανισμού. Αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ και κυβερνητικές υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν στοίχισαν ζωές και περιουσίες. Μέχρι και πριν από λίγους μήνες πολλές από τις αποζημιώσεις εκκρεμούσαν ακόμη.

Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς βυθίστηκε στη λάσπη η Καρδίτσα και έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα. Το «επιτελικό κράτος» με το 112 ήταν χαμένο επί ώρες, ενώ ακόμη λιμνάζουν πορίσματα και δικαστικές αποφάσεις για την τραγωδία.

Το φιάσκο του Ελληνικού

Μπορεί ο Αδωνης Γεωργιάδης να υποσχόταν ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ θα έμπαιναν μπουλντόζες στο Ελληνικό, ωστόσο η επένδυση αυτή μπορεί με ασφάλεια πια να χαρακτηριστεί φιάσκο. Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου, τα εγκαίνια θα γίνονταν στα τέλη του 2023. Μέχρι τώρα πάντως όχι μόνο εγκαίνια δεν έχουν γίνει, αλλά και δύο τράπεζες (Πειραιώς και Eurobank) αποφάσισαν λόγω των καθυστερήσεων να μη μεταφέρουν εκεί τα κεντρικά γραφεία τους.

Κατάληψη του κράτους

Η ιδιοκτησιακή λογική της κυβέρνησης ξεχειλίζει ακόμη και στο «παρά ένα» των εκλογών. Ο Θάνος Πλεύρης στέλνει email στις διοικήσεις των αθηναϊκών νοσοκομείων για την προεκλογική του εκδήλωση. Ο Τ. Θεοδωρικάκος κάνει προεκλογικό αγώνα από τα κανάλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ν. Κεραμέως μέσω των διαύλων του υπουργείου Παιδείας. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ σπαταλά χρήματα ανέργων για διαφημιστική προβολή της κυβέρνησης, ο γγ Τουρισμού καλεί σε προεκλογική εκδήλωση του υπουργού Κικίλια. «Το κράτος είμαι εγώ» λέει ο ηγέτης, «και εμείς» ζητωκραυγάζουν οι λοχαγοί του.

Ελάχιστη βάση αποκλεισμού από τα ΑΕΙ

Με τον ν. 4777/2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε εν μέσω αλαλαγμών αριστείας έναν «κόφτη» για τους εισακτέους στα πανεπιστήμια. Ο «μπαμπούλας» της εισαγωγής με βαθμό 3 στο Μαθηματικό Σάμου ήταν το προκάλυμμα για τον ειδικό μηχανισμό που τοποθετεί κυνικά την κατώτατη βάση εισαγωγής σε ένα αυθαίρετο ποσοστό του μέσου όρου των συμμετεχόντων στις εξετάσεις (80-120%). Ετσι, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) κόπηκαν υποψήφιοι ενώ υπήρχαν κενές θέσεις στα ΑΕΙ που είχαν δηλώσει – παρότι μάλιστα ορισμένοι αρίστευσαν. Οι κομμένοι υποψήφιοι βέβαια συνωστίστηκαν στα ιδιωτικά κολέγια χωρίς άλλο προαπαιτούμενο ή κριτήριο. Τα όνειρα των εφήβων για μια καλύτερη θέση από εκείνη του ψυκτικού συνθλίφτηκαν στην «αριστεία» προτού καν μπουν στον στίβο της ζωής.

Τιμητική πολιτογράφηση για τον άνθρωπο των Πούτιν και Ερντογάν

Στις 22 Νοεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε η τιμητική πολιτογράφηση του Ουαλίντ Αμπού Σουντ με καταγωγή από το Κουβέιτ. Πρόκειται για τον πρόεδρο της εταιρείας AGC Equity Partners που αγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης, έχοντας ήδη αποσβέσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ από την επίμαχη αγορά. Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει μόνο όσους ξένους έχουν λεφτά, αλλά και ότι ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ συνδέεται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Εκαναν Ελληνα τον διεθνώς καταζητούμενο Αγιαβέφε

Τον Ιούνιο του 2022 πολιτογραφήθηκε τιμητικά και ο διεθνώς καταζητούμενος για εμπλοκή σε σκάνδαλο τζόγου Γιασάμ Αγιαβέφε, που έλαβε συστατική επιστολή από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη. Ο Αγιαβέφε είχε εμπλοκή μέσω της συζύγου του με την Greek mafia, δηλαδή με εγκληματική οργάνωση στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί που χορηγούσαν ταυτότητες με ψεύτικα στοιχεία. Το κύκλωμα έδωσε ταυτότητα και στη σύζυγο του Αγιαβέφε. Ο Αδ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Δεν με αφορά το ζήτημα».

Μύκονος των μπράβων και της ανομίας

Στις 7 Μαρτίου 2023 δέχτηκε μαφιόζικη επίθεση ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός που υπηρετεί στη Μύκονο. Χειριζόταν τρεις υποθέσεις τεκμηριωμένων αυθαιρεσιών σε ιστορικές τοποθεσίες. Η τουριστική ανάπτυξη-οδοστρωτήρας έδρασε ωμά και κυνικά απέναντι σε εκπροσώπους της ευνομούμενης πολιτείας που έχει εντοπίσει 13 υποθέσεις παραβίασης του νόμου τα τελευταία χρόνια, οι οποίες προστέθηκαν σε άλλες 37 που είχαν ήδη εντοπιστεί παλαιότερα. Η υπουργός Πολιτισμού Λ.Μενδώνη και ο Κυρ. Μητσοτάκης κράτησαν κάποια απόσταση, αλλά μπροστά στην κατακραυγή αποφάσισαν να διώξουν τους αρχαιολόγους του νησιού –για να τους προστατεύσουν!– και να στείλουν κλιμάκια ελέγχου καταγγελιών που είχαν ήδη διαπιστωθεί. Κατόπιν εορτής πάντα, επέβαλαν τον νόμο, ψηφίζοντας να ανασταλεί η οικοδόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές του νησιού.

Οι απέλπιδες του Αρκαλοχωρίου

27 Σεπτεμβρίου 2021: Σεισμός 5,8 ρίχτερ πλήττει το Αρκαλοχώρι Κρήτης. Σήμερα, είκοσι μήνες αργότερα, ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει στο Αρκαλοχώρι. Ομοίως οι αποζημιώσεις και οι ελπίδες των σεισμόπληκτων. Εικόνες που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, με κτίρια να χάσκουν μισογκρεμισμένα όπου κι αν πέσει το μάτι. Πολιτεία και τράπεζες, που τους αρνούνται τα άτοκα δάνεια για να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους, τους έχουν γυρίσει την πλάτη.

Στα ύψη τα χρέη της ΝΔ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως ακριβώς εκτόξευσε στα ύψη το δημόσιο χρέος, έσπευσε να σπάσει το κοντέρ και στο χρέος της ΝΔ, το οποίο έφτασε το 2022 τα 430 εκατ. ευρώ και αποτελεί ρεκόρ και εκτός συνόρων. Ο πρωθυπουργός που επέλεξε να πολιτευτεί με… δανεικά είχε μάλιστα εγγυηθεί ότι θα ρυθμίσει τα χρέη του κόμματος! Αυτά συμβαίνουν όμως όταν στο τιμόνι του κόμματος αλλά και της χώρας βρίσκεται κάποιος που έχει μάθει να χρωστάει ανενόχλητος στις τράπεζες.

Ο «Κήρυκας» των… δανείων

Εκτός των άλλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποδειχτεί και στρατηγικός κακοπληρωτής. Η εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων» της οικογένειας Μητσοτάκη είχε δανειοδοτηθεί με προβληματικές εγγυήσεις από την Παγκρήτια Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να καταβάλει 69.000 ευρώ έως το 2018 και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς να πληρώσει ακόμη 649.000 ευρώ. Πλήρωσε ωστόσο μόνο 150.000 ευρώ. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι με τα χρήματα των δανείων η οικογένεια κατασκεύασε εμπορικό κέντρο.

Πλημμυροπαθής και αγρότης με επιδοτήσεις ο Μητσοτάκης

Ελάχιστους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης αιτήθηκε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ επειδή η πλημμύρα στις 24 Φεβρουαρίου προκάλεσε ζημιά σε 50 ελιές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μέλος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες στην Ελλάδα κι ενώ διεκδικούσε την πρωθυπουργία, υποδύθηκε τον πλημμυροπαθή αγρότη προκειμένου να λάβει αυτή την πενιχρή –για τον ίδιο– αποζημίωση.

Δεν ήταν όμως μόνο πλημμυροπαθής. Οπως αποκάλυψε το Documento, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλαβε… αγροτική επιδότηση το 2020 και το 2021 σχεδόν 9.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από έντεκα δημοσιογραφικούς οργανισμούς, το ποσό ήταν τελικά μεγαλύτερο, αφού έλαβε συνολικά περίπου 30.000 ευρώ από το 2014 κι έπειτα, γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή ακόμη και από διεθνή ΜΜΕ για τον αγρότη πρωθυπουργό.

Η συλλογή των εκτεθειμένων αρχαιοτήτων

Το όνομα του Κυρ. Μητσοτάκη μαζί με αυτά των γονιών του δόθηκαν εξαρχής στη συλλογή αρχαιοτήτων της οικογένειας. Η αστεία δικαιολογία ότι τους τα έδιναν χωρικοί που έσκαβαν στα χωράφια κανέναν δεν έπεισε το 1992, όταν και αποδείχτηκε ότι η συλλογή περιλάμβανε αρχαιότητες από λαθρανασκαφή. Παράλληλα η αστυνομία ερευνούσε υπόθεση λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων από τον στρατηγό ε.α. Νηστικάκη, στενό φίλο της οικογένειας. Τελικά, θέλοντας και μη, τη «δώρισε» στο δημόσιο υπό τον όρο να προβάλλεται ως «συλλογή Μητσοτάκη». Τον Απρίλιο του 2022 εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό η έκθεση μέρους της συλλογής στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, ωστόσο εγκαίνια στο μουσείο δεν έχουν τελεστεί, αναιτιολόγητα, ακόμη και τώρα.

Στην Πάρνηθα για… μοτοκρός εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020: την ώρα που ο κορονοϊός θέριζε ζωές και όλοι οι κοινοί θνητοί κυκλοφορούσαν μόνο κατόπιν αποστολής μηνύματος και για μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην Πάρνηθα για να κάνει… ποδήλατο. Συναντιέται με μοτοσικλετιστές, φωτογραφίζεται μαζί τους χαμογελαστός και χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ η σύζυγός του Μαρέβα έκανε μοτοκρός.

Το μπαλκονάτο κορονοπάρτι στην Ικαρία

Τον Φλεβάρη του 2021 κι ενώ όλοι ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας ο πολυχρονεμένος πρωθυπουργός μάς χάρισε μια νέα προκλητική εμφάνιση. Γιατί μπορεί η εστίαση να ήταν καθηλωμένη και τα πρόστιμα να έπεφταν βροχή στους παραβάτες, ο ίδιος όμως δεν θα μπορούσε να στερείται τα δημόσια τραπεζώματα. Συμμετείχε λοιπόν σε μπαλκονάτο κορονοπάρτι στην Ικαρία με γερό τσιμπούσι και τσαμπούνες.

Η εγκατάλειψη βαφτίστηκε αξιολόγηση

Με τον ν. 4692/2020 νομοθετήθηκε από τη Ν. Κεραμέως η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και με τον ν. 4823/2021 των εκπαιδευτικών. Παρά τα ωραία λόγια, ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζεται απολύτως εχθρικά σχεδόν από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας αφού η επιμόρφωση των νεοδιόριστων καταλήγει σε αρπαχτή αλά «σκόιλ ελικίκου», όπως και η κακομεταφρασμένη, ακραία συντηρητική και αντιπαιδαγωγική επιμόρφωση του ΙΕΠ για τους «υστερούντες» εκπαιδευτικούς, ενώ χρησιμοποιούν ως αξιολογητές τους διευθυντές που έπιασαν 21 μόρια στα 20 που τους έδινε η προσωπική συνέντευξη. Διαμορφώνοντας συνθήκες απόλυτου ανταγωνισμού σε μαθητές, σχολεία και προσωπικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγκαλιάζει τα ελάχιστα «πρότυπα» σχολεία και εκπαιδευτικούς, αφήνοντας τους υπόλοιπους στη μοίρα της εξαθλίωσης. Μόνη παροχή του υπουργείου η προτροπή να εγκαταλείψουν το μάθημα και το σχολείο ως τόπο αγωγής και να αναζητήσουν πόρους στην αγορά.

Δώρισαν 161 κυκλαδικές αρχαιότητες

Νόμος του κράτους (4968/2022) κατέστη τον Σεπτέμβριο του 2022 η ιδιωτική συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, στο οποίο πέρασε τη συλλογή του με 161 κυκλαδικές αρχαιότητες ο Αμερικανός συλλέκτης Λέοναρντ Στερν, του ιδιωτικού Κυκλαδικού Μουσείου και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης Νέας Υόρκης. Στην απορία γιατί να εμπλακεί το κράτος σε μια ιδιωτική συμφωνία, η απάντηση έχει να κάνει με τον αρχαιολογικό νόμο για την άμεση και βάσιμη διεκδίκηση αρχαιοτήτων που προέρχονται από την Ελλάδα (κυκλαδικά) και την ιδιότητα της πρωθυπουργικής οικογένειας ως συλλέκτη. Στο μεταξύ καμία δημόσια υπηρεσία δεν πιστοποίησε την αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων και η «επιστροφή» τους θα επέλθει με ισόχρονο δανεισμό ανεκτίμητων αντικειμένων των δημόσιων μουσείων. Συμφωνία-εγγύηση συναλλαγής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter