Κυβέρνηση Μητσοτάκη στο έλεος του Φουρθιώτη

Κυβέρνηση Μητσοτάκη στο έλεος του Φουρθιώτη
φωτό αρχείου

Πρωτοφανές, υπουργοί να συνομιλούν με τον υπόδικο παρουσιαστή, να του κάνουν εξυπηρετήσεις, να του υπόσχονται ρουσφέτια και τώρα να εκβιάζονται δημοσίως από αυτόν

Υπό εκβιασμό και στο έλεος του υπόδικου και με σωρεία δικογραφιών σε βάρος του πρώην παρουσιαστή και προνομιακού συνομιλητή της Μένιου Φουρθιώτη βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά τις αποκαλύψεις του Documento πριν από περίπου ένα χρόνο, οι οποίες αφύπνισαν τις αρχές και προκάλεσαν εξελίξεις στο νομικό πεδίο, αποκαλύπτεται σήμερα ότι το εκβιαζόμενο από τον πρώην παρουσιαστή σύστημα Μαξίμου επιχειρούσε διαρκώς να τον εξυπηρετεί. Ο Φουρθιώτης μάλιστα απειλεί τώρα ευθέως με νέες αποκαλύψεις ακόμη και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, οι συνομιλίες με τον κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα και υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τις οποίες φέρνει στο φως ο πρώην παρουσιαστής, καταδεικνύουν ότι το στενό περιβάλλον του Κυρ. Μητσοτάκη συνομιλούσε μαζί του συστηματικά. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για κάποιο στιγμιαίο ατόπημα του Γ. Γεραπετρίτη, αλλά για μια συμπεριφορά που δηλώνει ότι ο ίδιος και ο υπόδικος παρουσιαστής είχαν σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις εξάλλου γίνονται εμφανείς και από τη συνολική στάση του κράτους απέναντί του. Οπως μάλιστα αποκαλύπτει σήμερα το Documento, ο Φουρθιώτης απολαύει ακόμη και σήμερα –την ώρα που κατηγορείται για βαρύτατα κακουργήματα– ευνοϊκής μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, αν και κατηγορούμενος για δεκάδες ποινικές υποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες λιμνάζουν εδώ και χρόνια στη Δικαιοσύνη, αλλά και ελεγχόμενος ακόμη και για οικονομικά εγκλήματα, κατάφερνε μετά την αποφυλάκισή του με όρους να μπαινοβγαίνει ως επισκέπτης στις φυλακές Κορυδαλλού, παρότι κάτι τέτοιο απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ενδεικτικά της εύνοιας που απολάμβανε διαχρονικά ο πρώην παρουσιαστής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ολιγωρία των αρχών μετά τις αποκαλύψεις των σχεδιασμών για τη δολοφονία του Κώστα Βαξεβάνη, ο εκβιασμός σε βάρος του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τελικά αντικαταστάθηκε, οι –με πρόσχημα τον κορονοϊό– καθυστερημένοι έλεγχοι για την απάτη που έστησε ο Φουρθιώτης προκειμένου να εισπράξει χρήματα μέσα από το πρόγραμμα «Συνεργασία», το οποίο σήμερα διερευνάται από την Οικονομική Εισαγγελία, αλλά βέβαια και το γεγονός ότι διέθετε αστυνομική φρουρά 14 ατόμων.

Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι οι συνομιλίες του Γ. Γεραπετρίτη αλλά και του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού με τον Φουρθιώτη γίνονταν σε μια περίοδο κατά την οποία ο παρουσιαστής της trash tv είχε περισσότερες από 30 υποθέσεις που εκκρεμούσαν στη Δικαιοσύνη. Είναι γεγονός ότι σε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου οι αποδεδειγμένες πια επαφές του Μεγάρου Μαξίμου με τον παρουσιαστή το λιγότερο που θα είχαν προκαλέσει θα ήταν οι παραιτήσεις των κυβερνητικών στελεχών ή η αποπομπή αυτών από τον πρωθυπουργό. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα συνεχίζουν να τηρούν σιγή ιχθύος, λέγοντας εμμέσως ότι δεν συνδιαλέγονται με τον Φουρθιώτη, παρότι είναι εκείνοι που, όπως αποδεικνύεται, διατηρούσαν μαζί του επαφές, του υπόσχονταν εξυπηρετήσεις, του έδιναν γραμμή και απολάμβαναν τις αγιογραφίες που τους έστηνε από την εκπομπή του στο κανάλι Epsilon.

Ενοχη σιωπή της κυβέρνησης

Μέχρι στιγμής εκείνο που μετά βεβαιότητας έχει διαφανεί είναι ότι ο Φουρθιώτης συνομιλούσε με τον στενότερο συνεργάτη του πρωθυπουργού Γ. Γεραπετρίτη, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ Ν. Ρωμανό και ακόμη ένα πρόσωπο: τον υπεύθυνο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και δεξί χέρι του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Σιγάλα. Από τις συνομιλίες που ο ίδιος ο Φουρθιώτης έχει δημοσιοποιήσει προκύπτουν πέραν πάσης αμφιβολίας δύο πράγματα: πρώτον, ότι η κυβέρνηση, για λόγους που η ίδια γνωρίζει, φρόντιζε να ευνοεί τον παρουσιαστή ακόμη και νομοθετώντας για λογαριασμό του και δεύτερον, ότι έδινε γραμμή ώστε στην εκπομπή του να παρουσιάζονται εν είδει ρεπορτάζ τα πορτρέτα διάφορων υπουργών και βέβαια του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, ότι η κυβέρνηση βρισκόταν τουλάχιστον μέχρι κάποια εποχή σε πλήρη ευθυγράμμιση μαζί του.

Οι αποκαλύψεις που μέχρι σήμερα έχουν γίνει, αλλά και αυτές τις οποίες έχει αναγγείλει ο Φουρθιώτης, καθιστούν την κυβέρνηση υπόλογη. Παρά ταύτα, ουδείς μέχρι στιγμής έχει απαντήσει σε όσα προκύπτουν από το υλικό που δημοσιοποιεί ο παρουσιαστής, πράγμα βέβαια που δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Αλλωστε, το ίδιο είχε πράξει και προ περίπου ενός έτους όταν ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είχε αποκαλύψει στο Documento πως ο Μ. Φουρθιώτης είχε εισβάλει στο υπουργείο συνοδεία μπράβων και απειλούσε προκειμένου να του καταβληθούν οι πληρωμές που –παρανόμως– λάμβανε από το πρόγραμμα «Συνεργασία».

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να παρουσιάσει τον Φουρθιώτη ως κάποιον περιθωριακό, με τον οποίο πάντως είναι η ίδια που συναγελάζεται. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε απαντώντας σε ερώτηση του Documento στο μπρίφινγκ της περασμένης Πέμπτης ότι οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί είναι απολύτως… σαφείς και τα ζητήματα πολύ σοβαρά για να ασχολούμαστε με τον κ. Φουρθιώτη! Σε ποιες εξηγήσεις αναφέρεται; Προφανώς του Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε εξ όψεως τον Φουρθιώτη και ότι απάντησε απλώς σε οχλήσεις του όταν ο ίδιος επικαλείτο απειλές κατά της ζωής του, αλλά και του Ν. Ρωμανού, ο οποίος δήλωσε στο Documento ότι «δεν είναι σοβαρό να ασχολούμαστε με το τι κάνει ο κ. Φουρθιώτης».

 

Εξυπηρετήσεις από την κυβέρνηση

Αναμφίβολα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα ο Φουρθιώτης είναι ένα μήνυμα που φέρεται να του έχει στείλει ο Γ. Γεραπετρίτης. Σε αυτό ο υπουργός απολογείται για τη δυσκολία επικοινωνίας και υπόσχεται στον Φουρθιώτη ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά περιφερειακούς σταθμούς και ότι σε νομοσχέδιο το οποίο προφανώς συζητούνταν εκείνη την περίοδο –πιθανότατα το νομοσχέδιο Πέτσα για τα ΜΜΕ– υπήρχε κάποια ρύθμιση για τα «τηλεπαράθυρα» και για την παραγραφή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η οποία θα βελτιωνόταν. Ο Γεραπετρίτης μάλιστα εξηγεί στο εν λόγω SMS ότι επικοινώνησε με τρεις υπουργούς για το θέμα, το οποίο προφανώς του είχε θέσει ο παρουσιαστής. Οι τρεις τους οποίους εμπλέκει στη συζήτηση ο υπουργός Επικρατείας είναι ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Θοδωρής Λιβάνιος. Προκύπτει εν ολίγοις ότι τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία και εμβληματικά στελέχη του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκονταν με έναν τρόπο στις υπηρεσίες του Φουρθιώτη.

Ο Γ. Γεραπετρίτης εξάλλου εμφανίζεται να είχε στείλει και άλλο μήνυμα στον Μ. Φουρθιώτη στις 28 Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτό ο υπουργός Επικρατείας ευχαριστεί τον παρουσιαστή για την προβολή και την εκτίμηση. Ενδιαφέρον έχουν ασφαλώς και μηνύματα που ο Φουρθιώτης φέρεται να έχει ανταλλάξει με τον Ν. Ρωμανό, ο οποίος εμφανίζεται να του δίνει και γραμμή για το τι πρέπει να κάνει στην εκπομπή του, την ώρα μάλιστα που, όπως ο ίδιος γράφει, κοίμιζε τα παιδιά του. Στη συνομιλία που έχει εμφανίσει ο Φουρθιώτης ο Ρωμανός φαίνεται να έχει στείλει μήνυμα ζητώντας από τον παρουσιαστή «να κλείσει το σούργελο». Κατά τον Φουρθιώτη, ο Ρωμανός αναφέρεται σε βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο παρουσιαστής τον ευχαριστεί για το μήνυμα και τον ρωτάει αν βλέπει τα αφιερώματα που έχει κάνει σε άλλους υπουργούς, δηλαδή στον Ακη Σκέρτσο, τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Μάλιστα ο Ρωμανός εμφανίζεται να κάνει και υποδείξεις καθώς πιθανότατα στο «ρεπορτάζ» υπήρχε λάθος στις φωτογραφίες του Γρ. Δημητριάδη.

Το δεξί χέρι του Χατζηδάκη

Οπως φαίνεται από το ιστορικό κλήσεων που δημοσιοποίησε, ο Μ. Φουρθιώτης μιλούσε και με τον Ν. Σιγάλα, συνεργάτη του Κ. Χατζηδάκη, στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2021. Εκείνες ακριβώς τις ημέρες όμως είχε εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις καταβολές που αφορούσαν το πρόγραμμα «Συνεργασία». Μέσω του προγράμματος ο Φουρθιώτης, όπως αποκάλυψε το Documento, κατόρθωσε να εισπράξει από το δημόσιο δεκάδες χιλιάδες ευρώ, εμφανίζοντας μεικτές μηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στις 27 του περασμένου Ιανουαρίου θα καταβάλλονταν, με απόφαση της γενικής γραμματέα Εργασίας Αννας Στρατινάκη και έπειτα από διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων, τα ποσά που αναλογούσαν στους δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020. Επομένως ο Μ. Φουρθιώτης την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με το δεξί χέρι του Χατζηδάκη είναι πιθανό να έλαβε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος μέσω της κομπίνας που είχε στήσει. Το αν αυτή η επικοινωνία είχε σχέση με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ από το κράτος στον Φουρθιώτη πρέπει βεβαίως να απαντηθεί από την κυβέρνηση.

Ο εκβιασμός στον Βρούτση

Το σίγουρο είναι ότι, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο Φουρθιώτης έχει εκβιάσει την κυβέρνηση ακριβώς για την παραπάνω υπόθεση. Το γεγονός είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εργασίας στο Documento: «Ηρθε σε μένα με μπράβους. Φώναζε. Απειλούσε. Κλοτσούσε πόρτες. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε» είχε αναφέρει ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Ο Γ. Βρούτσης είχε επιβεβαιώσει τότε στο Documento την ύπαρξη της κομπίνας από τον Μ. Φουρθιώτη, ο οποίος εμφανίζεται να έχει εισπράξει παρανόμως τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Ο πρώην υπουργός είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο του 2020 –λίγο προτού αντικατασταθεί από τον Κ. Χατζηδάκη– τροπολογία προκειμένου να κλείσει το «παράθυρο» που υπήρχε στο πρόγραμμα «Συνεργασία», το οποίο φέρεται να εκμεταλλεύτηκε ο Φουρθιώτης. Ο Γ. Βρούτσης, που σχολίασε στο Documento ότι η όλη υπόθεση του απέφερε «τεράστιο κόστος», λίγες ημέρες μετά αποπέμφθηκε από το κυβερνητικό σχήμα.

Αναφορικά με το αν αυτή η υπόθεση ενδέχεται να οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τον υπουργικό θώκο ο Γ. Βρούτσης είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Οχι, ούτε καν μπορώ να το σκεφτώ. Αυτό το θέμα πάντως με εξόργισε και μου προκάλεσε προσωπικό πολιτικό κόστος. Με διέσυραν στα κανάλια κάθε ημέρα. Καλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να με βρίζουν. Τους έλεγαν να πουν για τον Βρούτση τον ανίκανο, τον αναποτελεσματικό. Μοιραία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική εν αγνοία τους. Παρά τις εκκλήσεις εγώ δεν πήγα ποτέ σε τέτοιο κανάλι. Πάντως το πρόσωπο που του μπλόκαρα τα λεφτά με είχε κρεμάσει στα μανταλάκια. Ελεγε δημόσια ότι θα φύγω από υπουργός». Οταν του επισημάναμε ότι άλλοι υπουργοί πήγαν σε «τέτοια κανάλια», μας απάντησε ότι «ο καθένας επιλέγει τον δρόμο του».

 

Διαφημιστής της κυβέρνησης

Μπορεί ο Γ. Γεραπετρίτης να βρίσκεται αυτή την εποχή στο επίκεντρο των εξελίξεων, φαίνεται όμως ότι δεν είναι το μοναδικό πρόσωπο που είχε διαφημιστεί από την εκπομπή του υπόδικου παρουσιαστή. Ο Φουρθιώτης έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με τουλάχιστον δέκα προβεβλημένους υπουργούς του Κυρ. Μητσοτάκη, τους οποίους παρουσίαζε στην εκπομπή του περίπου ως… Μεσσίες. Αν γι’ αυτήν τη δουλειά λάμβανε ανταλλάγματα, παραμένει άγνωστο. Οσο όμως το Μέγαρο Μαξίμου σωπαίνει, τόσο τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Λίγο προτού συλληφθεί ο Μ. Φουρθιώτης μετά την έρευνα και τις αποκαλύψεις του Documento είχε παρουσιάσει στην εκπομπή του βίντεο-αφιέρωμα στην κυβέρνηση. Ενώ βρισκόμασταν εν μέσω της δίνης του κορονοϊού η εκπομπή «Αποδείξεις» του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon αναφερόταν στους «18 μήνες επιτυχίας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως ήταν η άποψη του παρουσιαστή και της εκπομπής του για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «γεννημένος ηγέτης». Εκτός από τον Γ. Γεραπετρίτη, ιδιαίτερα αγαπητός στον Μ. Φουρθιώτη ήταν, όπως μαρτυρά άλλο «ρεπορτάζ» της εκπομπής του, και ο έτερος υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος. Σύμφωνα με βίντεο-αφιέρωμα στον στενό συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Α. Σκέρτσος είναι «αποτελεσματικός, συνεπής και ηθικός». Κατά τον Μ. Φουρθιώτη αυτά τα τρία χαρακτηριστικά του υπουργού Επικρατείας αποτελούν και το τρίπτυχο της επιτυχίας του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του υπουργού Εργασίας. Ο υπουργός, κατά την εκπομπή «Αποδείξεις», είναι «υπέρμαχος της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας». Εκ των σημαντικότερων υπουργών της κυβέρνησης, ο Χρ. Σταϊκούρας είδε επίσης το όνομά του να «λιβανίζεται» από τον παρουσιαστή. Σύμφωνα με τον Φουρθιώτη, ο υπουργός Οικονομικών είναι «ο άνθρωπος πίσω από κάθε επιτυχία της χώρας για οικονομική ανάκαμψη». «Επιτυχημένος και αποτελεσματικός» είναι σύμφωνα με τον παρουσιαστή και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Κατά τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή, η κυβέρνηση εκτός από τον πρωθυπουργό, ο οποίος «γεννήθηκε ηγέτης», διαθέτει ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο γεννήθηκε υπουργός. Πρόκειται για τον υπουργό Εσωτερικών ή αλλιώς τον κατά Φουρθιώτη «γεννημένο υπουργό» Μάκη Βορίδη, ο οποίος «κατάφερε να φτάσει από τις αίθουσες των δικαστηρίων στην κορυφή της πολιτικής επιτυχίας».

Αν υπήρξε κάποιος υπουργός του Κυρ. Μητσοτάκη πλήρως αποτυχημένος, αυτός ήταν μετά βεβαιότητας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Την εποχή ωστόσο που οι αστυνομικοί του Χρυσοχοΐδη καταγγέλλονταν για υπέρμετρη χρήση βίας σε βάρος πολιτών και ο πρωθυπουργός ακόμη ζητούσε συγγνώμη γι’ αυτό, ο Μ. Φουρθιώτης είχε διαφορετική άποψη για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Κατά την εκπομπή του ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης εκτός από σημαντικό έργο, αποτελούσε μαζί με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου το δίδυμο της ασφάλειας. Απολύτως επιτυχημένος κατά τον Μ. Φουρθιώτη υπήρξε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας και ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, όπως μαρτυρά το απόσπασμα από την εκπομπή του, βρέθηκε από τα μπασκετικά τερέν στο υπουργείο Υγείας με τεράστια επιτυχία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter