Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Της φταίει η μεθοδολογία των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για την 108η θέση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Της φταίει η μεθοδολογία των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για την 108η θέση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου

Με ένα σχόλιο-μνημείο αδιαφορίας και ανοιχτής πρόκλησης κατά της μεγαλύτερης διεθνούς οργάνωσης που προωθεί την ελευθερία της πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο, η κυβέρνηση απέρριψε το πρωί της Τρίτης την έκθεση κόλαφος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που επεφύλαξαν για την Ελλάδα την 108η θέση παγκοσμίως για το 2022, χαμηλότερα κατά 38 θέσεις σε σχέση με το περσινό έτος, και με μία σειρά σοβαρές παρατηρήσεις για την ποιότητα της δημοσιογραφίας και την προστασία των δημοσιογράφων στη χώρα μας.

Ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον αρμόδιο υπουργό για τα θέματα του Τύπου, υπέβαλλε το documentonews.gr το πρωί της Τρίτης, αναφορικά με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που καταγράφουν τον κατακρημνισμό της χώρας μας στη χαμηλότερη θέση σε επίπεδο Βαλκανίων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρώπης, ξεπερνώντας το ρεκόρ της 99ης θέσης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014.

Σημειώνεται πως κατά την ετήσια έκθεση της οργάνωσης για το 2022, η Ελλάδα έρχεται στην 108η θέση για την Ελευθερία του Τύπου, με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να είναι οι μόνες που σε Βαλκάνια και Ευρώπη βρίσκονται σε χειρότερη θέση, την ώρα που σε καλύτερη θέση βρίσκονται ακόμα και αφρικανικές χώρες όπως το Τόγκο, η Ανγκόλα, η Μποτσουάνα, η Γκαμπόν και μόλις μία θέση από τη Ζάμπια, σε σύνολο 180 χωρών.

Με τις διώξεις κατά των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου να παραμένουν ανοιχτές, στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στη δολοφονία Καραϊβάζ και τις βαλτωμένες έρευνες, στην αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων και στα εμπόδια για την έρευνα σε προσφυγικό και πανδημία με τη λίστα Πέτσα, ενώ η είδηση της καταβαράθρωσης της Ελλάδας κάνει τον γύρο του κόσμου, με το Politico και το Euractiv να στέκονται και στη νομοθεσία λογοκρισίας για τις «ψευδείς ειδήσεις» και στην επίθεση που δέχτηκε η Ολλανδή Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ.

«Σύμφωνα με τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2022 από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, η χώρα μας έχει βρεθεί κατά 38 θέσεις χαμηλότερα μόλις σε έναν χρόνο, από τη θέση 70 στην 108. Ποιο το σχόλιο της κυβέρνησης. Πως συμβαδίζει αυτή η θέση με την εικόνα μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης; Και ένα σχόλιο δικό σας, δεδομένου πως είστε ο αρμόδιος υπουργός για τον Τύπο εδώ και έναν και πλέον χρόνο» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε το documentonews.gr στον Γιάννη Οικονόμου, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να μην διστάζει να μεμφθεί ακόμα και την μεθοδολογία του διεθνούς οργανισμού για την Ελευθερία του Τύπου σε όλο τον πλανήτη.

«Κοιτάξτε, η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας κατοχυρώνεται πλήρως συνταγματικά, και προστατεύεται από τα εντεταλμένα όργανα της ελληνικής πολιτείας. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε ζήσει ελάχιστες μέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι προφανώς και δεν υπάρχει ζήτημα ελευθερίας ή ποιότητας του Τύπου. Ο πλουραλισμός και η πολυφωνία είναι πασιφανής και εύκολα να τα συνειδητοποιήσει και να τα δει κανείς» υποστήριξε σε γενικό πλαίσιο αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιδιδόμενος στη συνέχεια σε σχόλια κατά των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που αναμφίβολα περισσότερο επιβεβαιώνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, παρά απαντούν στις έντονες επικρίσεις για την Ελευθερία του Τύπου.

Δείτε το βίντεο της ερώτησης του documentonews.gr και της απάντησης του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη έκθεση έχει μία δική της μεθοδολογία. Διάβασα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, και που είναι ακόμα ανοιχτές. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της, και μάλιστα επιβαρυντικά θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης και θέματα συνεπειών της πανδημίας στη λειτουργία του Τύπου» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, προχωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ σε υποδείξεις προς τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το πως θα αξιολογήσουν την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας, πράγμα το οποίο κάνουν εδώ και δεκαετίες.

«Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολυφωνία, πλουραλισμός, ελευθερία. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, και όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συντείνουν στην υπεράσπιση αυτού του κράτους δικαίου. Οι ανεξάρτητες αρχές επίσης κάνουνε τη δουλειά τους» σημείωσε παρακάτω ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, καταφεύγοντας στη συνέχεια σε αυτό για το οποίο λίγο πριν κατηγόρησε τον διεθνή οργανισμό, επικαλούμενος την εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή του Νίκου Παππά.

«Σε αντίθεση με αυτά που είδαν και το φως της δημοσιότητας σήμερα, όπου ανήκουστα πράγματα, υπουργοί με εργολάβους, να βρίσκουν χρήματα μέσω τρίτων εταιρειών για να ιδρύουν εφημερίδες, για να έχουν κομματικά κανάλια, και ούτω καθεξής. Αυτές είναι εποχές που η ελληνική Δημοκρατία, τα θεσμικά αντίβαρα της πολιτείας, και βεβαίως η κοινωνική πλειοψηφία που διαμόρφωσε την επόμενη κατάσταση, έχουνε βοηθήσει ώστε να τα αφήσουμε πίσω μας, και θα μείνουνε οριστικά πίσω μας» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου, επιχειρώντας στο τέλος της ερώτησής του να κρύψει την κυβέρνηση πίσω από ένα ανοιχτό ζήτημα για την ελληνική δικαιοσύνη, χωρίς την παραμικρή αυτοκριτική για τα πεπραγμένα στον χώρο του Τύπου που πλέον εκθέτουν εκτεταμένα τη χώρα διεθνώς.

Επιβεβαιώνει… το ΑΠΕ την κατάσταση

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις του Γ. Οικονόμου, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ήρθε να επιβεβαιώσει τα σοβαρά προβλήματα για την Ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας. Στην ανάρτηση της είδησης της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, το κρατικό πρακτορείο του οποίου αρμόδιος είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το Μέγαρο Μαξίμου «έπαιξε» την είδηση χωρίς την παραμικρή αναφορά στην Ελλάδα.

Το παραπάνω προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τόνισε πως «Το ΑΠΕ επιβεβαιώνει ότι αξίζουμε την κατρακύλα στην τελευταία θέση της Ελευθερίας του Τύπου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην ελευθερία του Τύπου στη θέση 108, σύμφωνα με την έρευνα των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ολόκληρη την ΕΕ και πλέον κάτω από πολλές υποανάπτυκτες χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Το ΑΠΕ ωστόσο φρόντισε να λογοκρίνει την είδηση, απαλείφοντας κάθε αναφορά στην Ελλάδα στο σχετικό τηλεγράφημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει σε ντροπή της Ευρώπης τη χώρα μας με τη φίμωση κάθε δημοσιογραφικής φωνής».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter