Κυβερνητικά παιχνίδια με την ψήφο των αποδήμων και προσπάθεια αλλοίωσης της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνητικά παιχνίδια με την ψήφο των αποδήμων και προσπάθεια αλλοίωσης της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη

Ένα νέο «πραξικόπημα» επιχείρησε σήμερα η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο οποίος μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega προανήγγειλε νομοσχέδιο με το οποίο θα αίρονται οι περιορισμοί άσκησης εκλογικού δικαιώματος από κατοίκους του εξωτερικού, επικαλούμενος μάλιστα δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη(ΣΥΡΙΖΑ) στο «Εθνικό Κήρυκα».

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Όπως ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι «αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος».

Τι εννοεί ο Μάκης Βορίδης 

Ο νόμος που θα φέρει ο Μάκης Βορίδης ουσιαστικά ανοίγει τους εκλογικούς καταλόγους σε εκατομμύρια ανθρώπους που πιθανότατα η μοναδική τους επαφή με την Ελλάδα θα είναι η εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε άλλωστε πως η θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ «ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό».

Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο με την μέθοδο της προσμέτρησης των ψήφων των αποδήμων στο γενικό αποτέλεσμα, τότε αναμφίβολα θα αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και η βούληση των πολιτών που ζουν ή έχουν πραγματική σχέση με την Ελλάδα.

Γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξήγησε η Θεοδώρα Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» είχε συντάξει νόμο «ο οποίος προέβλεπε την καθολική συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού και, μάλιστα, την εκλογή 15 βουλευτών Επικρατείας από τους Έλληνες της Διασποράς, αντί 3 βουλευτών Επικρατείας που θα εκλεγούν με τον ισχύοντα νόμο». Επτρόκειτο για εφαρμογή του λεγόμενου «ιταλικού μοντέλου» που προβλέπει ξεχωριστό αριθμό βουλευτών για τους αποδήμους, ενώ τα αποτελέσματα της ψήφους των αποδήμων δεν προσμετρώνται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Προσπάθεια να παγιδευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και η Αριστοτελία Πελώνη επιχείρησαν με κοπτοραπτική να αλλοιώσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Απομόνωσαν ένα τμήμα από τα λεγόμενα της Θεοδώρας Τζάκρη και ανέδειξαν την αποστροφή της πως «εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες της Διασποράς. Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί».

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε μάλιστα πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για κατάργηση των περιορισμών ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε, δε, ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νόμο, καθώς «με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα».

Υπενθυμίζεται πως αθροιστικά ΝΔ, Κιν.Αλλ. και Ελληνική Λύση διαθέτουν 158+22+10=190 βουλευτές. Με διαφαινόμενη την άρνηση του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 να υπερψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο η κυβερνητική πίεση στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Σύνταγμα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.

Ζαχαριάδης: Μικροκομματικό παιχνίδι της κυβέρνησης

Στην πρωινή εκπομπή του Mega, συμμετείχε και ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για άθλιο μικροκομματικό παιχνίδι με την ψήφο των αποδήμων και υποστήριξε ότι εργαλειοποιείται η διαδικασία.

«Όπου χρειάζονται βελτιώσεις, βεβαίως και θα γίνουν» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί μπήκαν για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.

ΚΚΕ: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους

«Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.

Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη… », επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την ψήφο των αποδήμων.

«Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter