Κυβερνητική αμηχανία, αλλά επιβεβαίωση για «εναγκαλισμό» Μητσοτάκη με Σαουδική Αραβία

Κυβερνητική αμηχανία, αλλά επιβεβαίωση για «εναγκαλισμό» Μητσοτάκη με Σαουδική Αραβία

Λίγα λόγια, αμήχανες αναφορές σε «ανακρίβειες» αλλά στην ουσία επιβεβαίωση επεφύλαξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το δημοσίευμα του Politico σχετικά με το «μυστικό σχέδιο για αγορά του Μουντιάλ του 2030 από τη Σαουδική Αραβία» με εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος που καταγράφει στενό εναγκαλισμό του Μεγάρου Μαξίμου με το καθεστώς του Ριάντ.

Διαβάστε επίσης: Politico: Μυστικό σχέδιο για το Μουντιάλ από Σαουδική Αραβία με εμπλοκή Μητσοτάκη

Διά της σιωπηλής και ένοχης μονολεκτικής αρνήσεως επιχείρησε να διαφύγει ο Γιάννης Οικονόμου στο ερώτημα του documentonews.gr για το πολύκροτο δημοσίευμα του Politico με τίτλο «Το μυστικό σχέδιο για αγορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου», που συνοδεύεται από τη φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν από την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2022.

«Το ρεπορτάζ του Politico περιγράφει την κυβέρνηση σας ως εντολοδόχο της Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Αυγενάκης δεν το διέψευσε. Είμαστε μπροστά σε ένα νέο Qatargate; Έχετε να δώσετε εξηγήσεις για τις σχέσεις σας με τη Σαουδική Αραβία;» ρωτήσαμε ξεκάθαρα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον ίδιο να σπεύδει μονολεκτικά να απαντήσει «όχι» προκαλώντας την επιμονή μας στα ερωτήματα.

Διαβάστε σχετικά: Διάψευση με… μισόλογα από Αυγενάκη για deal Μητσοτάκη – Σαουδικής Αραβίας

«Όχι δεν έχετε να δώσετε εξηγήσεις ή δεν είμαστε μπροστά σε ένα Qatargate;» ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης πιο ξεκάθαρη απάντηση.

«Όχι δεν είμαστε σε ένα Qatargate» αποκρίθηκε εξίσου αμήχανα, συμπληρώνοντας πως «το δημοσίευμα του Politico ήταν γεμάτο ανακρίβειες», χωρίς όμως να κατονομάσει ούτε μία από αυτές.

«Υπάρχει μία θεωρητική συζήτηση ανοιχτή αλλά τίποτα συγκεκριμένο, και εν πάσει περιπτώσει έτοιμο να ανακοινωθεί. Οτιδήποτε όμως και αν υπάρξει είναι πολύ μακριά από αυτά που έγραφε το Politico στο δημοσίευμά του» συνέχισε ο Γ. Οικονόμου, καταλήγοντας να δείχνει τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος την Τετάρτη δεν διέψευσε το δημοσίευμα, ούτε και έδωσε περισσότερες εξηγήσεις.

«Νομίζω ότι και ο κ. Αυγενάκης με ανάρτηση και με δήλωσή του αποκατέστησε την πραγματικότητα» κατέληξε στην απάντησή του ο Γ. Οικονόμου, παρότι η μόνη αντίδραση του υφυπουργού ήταν μία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα και δεν υπήρξε επιπλέον δήλωση.

«Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας» ανέφερε συγκεκριμένα ο Λ. Αυγενάκης, καθώς γίνεται προφανές πως ο Γ. Οικονόμου επιχείρησε μόνο να αναμασήσει τις αναφορές του υφυπουργού και να μην προσθέσει κάτι περαιτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Λ. Αυγενάκης όσο και ο Γ. Οικονόμου στις αναφορές τους κάθε άλλο παρά διαψεύδουν το δημοσίευμα, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επαφές είναι προχωρημένες και, εφόσον η συνυποψηφιότητα στεφθεί από επιτυχία, τότε η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το 50% των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στην Ελλάδα με την Αίγυπτο θα διεξαχθεί το 25% των αγώνων.

Σημειώνεται ακόμα πως η προσέγγιση και οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά φέρεται να έγιναν εν κρυπτώ, με το Politico να αναφέρει ότι οι Σαουδάραβες προσφέρθηκαν να πληρώσουν για όλες τις υποδομές που θα χρειαστεί να ανοικοδομηθούν στη χώρα για τη φιλοξενία της διοργάνωσης, με αντάλλαγμα τη συνεργασία με το Ριάντ ώστε να κατατεθεί φάκελος υποψηφιότητας για την ανάληψη του Μουντιάλ του 2030.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter