Κυβερνητική αναλγησία απέναντι στις νέες μητέρες

Κυβερνητική αναλγησία απέναντι στις νέες μητέρες

«Βιάζουν» συστηματικά την κοινωνία, αδιαφορώντας για ό,τι σχετίζεται με το κοινωνικό κράτος, ενώ το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα της κάθε δράσης. Για ποιον άλλο ο λόγος; Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τραγικό δείγμα της πολιτικής της οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των κοινωνικών επιδομάτων. Σε μια χώρα που έχει λυγίσει από την υπογεννητικότητα, οι υπηρεσίες εμφανίζουν τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων. Στην αναμονή για τρεις, τέσσερις, πέντε, ακόμη και έξι μήνες μετά τη γέννα, βρίσκονται χιλιάδες μητέρες για να λάβουν τα σχετικά επιδόματα από τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το επίδομα γέννησης από τον ΟΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τα εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμή αιτήματα, αν και θεωρητικά τα σχετικά επιδόματα πρέπει να αρχίσουν να δίδονται λίγο μετά τη γέννηση του τέκνου, στις δικαιούχες μητέρες φτάνουν πολύ αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν να γεννήσουν και στη συνέχεια να φροντίσουν το παιδί τους θα πρέπει να δανειστούν είτε από τράπεζες είτε από συγγενείς και φίλους.

Οσον αφορά τα επιδόματα μητρότητας, οι γυναίκες κατά το διάστημα της απουσίας τους από την εργασία λόγω κυοφορίας, τοκετού και λοχείας θεωρείται ότι βρίσκονται σε άδεια από νόμιμο κώλυμα, δηλαδή χωρίς δική τους υπαιτιότητα, και ως εκ τούτου δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές τους από τον εργοδότη. Συνεπώς όσες δεν έχουν συμπληρώσει ένα έτος εργασίας στον εργοδότη δικαιούνται τις αποδοχές τους για μισό μήνα, ενώ όσες έχουν συμπληρώσει ένα έτος εργασίας δικαιούνται τις αποδοχές τους για ένα μήνα. Ο εργοδότης μπορεί, όπως και στην ασθένεια, να εκπέσει από τις αποδοχές που οφείλει στην επίτοκο τις χρηματικές παροχές που της καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα λόγω του τοκετού.

Οι παροχές λόγω τοκετού

Οι παροχές που δικαιούνται οι εργαζόμενες λόγω τοκετού και λοχείας είναι:

• Από τον ΕΦΚΑ: Ασφαλισμένη στον ΕΦΚΑ δικαιούται επί 56 ημέρες πριν από τον τοκετό και επί 63 ημέρες μετά να λάβει επίδομα κυοφορίας και λοχείας, αντίστοιχα. Τα επιδόματα αυτά είναι ίσα με το βασικό επίδομα ασθενείας και τις προσαυξήσεις για τα οικογενειακά βάρη. Για τη χορήγησή τους απαιτείται η ασφαλισμένη να απέχει από την εργασία της κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα και να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 200 ημέρες εργασίας (ασφάλισης) κατά τα δύο τελευταία έτη πριν από τον τοκετό.

• Από τον ΟΑΕΔ: Η εργαζόμενη δικαιούται επίσης να λάβει συμπληρωματικές παροχές μητρότητας από τον ΟΑΕΔ. Οι παροχές αυτές είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του ημερήσιου επιδόματος κυοφορίας και λοχείας που καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ και των ημερήσιων αποδοχών που πραγματικά καταβάλλονται από τον εργοδότη. Χορηγούνται αφού ο εργοδότης καλύψει τις ανάλογες υποχρεώσεις του και μέχρι να συμπληρωθούν τα χρονικά όρια της υποχρεωτικής άδειας των 17 εβδομάδων των γυναικών λόγω τοκετού και λοχείας, δηλαδή συνολικά 119 ημέρες. Βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη των εν λόγω παροχών είναι η παροχή από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας και ενεργή εργασιακή σχέση κατά τον χρόνο έναρξης της αποχής λόγω κυοφορίας ή λοχείας.

• Τα επιδόματα της ειδικής εξάμηνης άδειας προστασίας μητρότητας: Οι εργαζόμενες μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση, δικαιούνται ειδική άδεια προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας έξι μηνών. Η άδεια αυτή χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού – λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση τις ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της. Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό. Οσον αφορά το επίδομα αδείας, ο εργοδότης καταβάλλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από τον ΟΑΕΔ αναλογία επιδόματος αδείας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών όσο και του επιδόματος αδείας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζομένης σε ετήσια κανονική άδεια. Η δε υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων περιορίζεται στο διάστημα προ και μετά του εξαμήνου της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας.

• Τέλος, υπάρχει και το επίδομα γέννας του ΟΠΕΚΑ (2.000 ευρώ) που καταβάλλεται σε δύο δόσεις.

Τα… ακούνε οι υπάλληλοι

Οπως έχουμε πληροφορηθεί, τα τηλεφωνικά κέντρα σε ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ κατακλύζονται καθημερινά από τις διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών που περιμένουν τα επιδόματα και ξεσπούν την οργή τους στους υπαλλήλους. Αντί των επιδομάτων, εισπράττουν μόνο την έκφραση κατανόησης των ανθρώπων που εργάζονται στα τηλεφωνικά κέντρα, αφού οι διοικητές ασχολούνται με περισσότερο «πιασάρικα» ζητήματα και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης φροντίζει να καταστρέψει όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει αλώβητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter