Κυβερνητική κοροϊδία: Στον εκκαθαριστικό η επιδότηση, ανοιχτή η πιθανότητα για διακοπές ρεύματος

Κυβερνητική κοροϊδία: Στον εκκαθαριστικό η επιδότηση, ανοιχτή η πιθανότητα για διακοπές ρεύματος

Μία μικρή… παρουσίαση για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους λογαριασμούς ενέργειας κατά την φθινοπωρινή περίοδο, έγινε μέσω του πρωθυπουργού, αλλά του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα την Τρίτη.

Ουσιαστικά, Μητσοτάκης και Σκρέκας επιβεβαίωσαν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποφυγή της άμεσης ενίσχυσης των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που προσπαθούν να «αποκρούσουν» τις ιλιγγιώδεις μηνιαίες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας. Παράλληλα, η κυβέρνηση έδειξε για ακόμη μια φορά ότι χάραξε πολιτική η οποία υπόσχεται «μπόνους» στους εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, με την πραγματική βοήθεια, ωστόσο, να πηγαίνει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρχικά, γνωστοποιήθηκε μέσω του Κώστα Σκρέκα ότι η επιδότηση για όσους πετύχουν μείωση κατανάλωσης 15% θα έρθει στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Εν ολίγοις η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλεί τους πολίτες να… σφίξουν το ζωνάρι και εφόσον συμβεί αυτό, θα τους επιδοτήσει σε δεύτερο χρόνο, με ποσά που -κρίνοντας από την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος- θα φαίνονται… ψίχουλα μπροστά στο τελικό πληρωτέο ποσό.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος, επικαλούμενος «τον ενεργειακό πόλεμο που μαίνεται», σημειώνοντας τις εν λόγω πιθανότητες ως «σχεδόν μηδενικές».

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει κάποιο «μπόνους» εξοικονόμησης, διότι είναι δύσκολο το να γίνει ο επιμερισμός σε πολυκατοικίας που έχουν κεντρική θέρμανση, τονίζοντας ότι η στήριξη του κράτους θα κάνει την τιμή πιο προσιτή μεν, αλλά μακριά από τα επίπεδα που κυμαινόταν πριν την ενεργειακή κρίση.

Τα «κίνητρα» και η «κλιμακωτή επιδότηση»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα ότι θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίον θα καταβάλλονται οι επιδοτήσεις στους πολίτες, με τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sfera 102,2» ότι η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή.

Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να μιλήσει για «κίνητρα», αναφερόμενος στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης η οποία… στοχεύει στους πολίτες καλώντας τους σε λιγότερη κατανάλωση, την ώρα που πριμοδοτεί, μέσω των πολιτικών που ακολουθεί, τις κερδοσκοπικές πολιτικές των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία κλιμακωτή επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να δώσουμε κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και σε μία οριζόντια σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Όσο μειώνεις την κατανάλωση σε σχέση με τον περσινό λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας επίσης ότι:

«Όποιος σας λέει ότι μπορεί να πληρώνουμε τις ίδιες τιμές σε σχέση με την προ κρίση περίοδο, σας λέει ψέματα».

Αναμονή και αγωνία για τα τιμολόγια Οκτωβρίου

Στο μεταξύ, αναμένονται οι ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με τα τιμολόγια που θα ισχύσουν για τον μήνα Οκτώβριο.

Παρά το γεγονός πως έχουν διαρρεύσει αισιόδοξες προβλέψεις περί «φρένου» στην ιλιγγιώδη αύξηση, λόγω παγίωσης στην τιμή της μεγαβατώρας, το «πόρισμα» θα φανεί μέσω των λογαριασμών που θα φτάσουν στα χέρια εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες προσπαθούν επί ματαίω να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε αναμονή για νέο «ηλεκτροσόκ» – Ανακοινώνονται τα τιμολόγια Οκτωβρίου από τους παρόχους

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter