Κυβερνητική «ομερτά» για Novartis παρά τις επιθέσεις Άδωνη σε προστατευόμενους μάρτυρες και δικαστές

Κυβερνητική «ομερτά» για Novartis παρά τις επιθέσεις Άδωνη σε προστατευόμενους μάρτυρες και δικαστές

Γενικό σιωπητήριο επιβάλει το Μέγαρο Μαξίμου στην υπόθεση Novartis, καθώς μετά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου για τη «σκευωρία» και με πρόφαση το επερχόμενο Ειδικό Δικαστήριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κλείσει κάθε συζήτηση επί του θέματος, όπως και ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος που αποφεύγει να απαντήσει ακόμα και κρίσιμα ερωτήματα για την κυβέρνηση, όπως τέθηκαν και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω καθόλου αυτήν την υπόθεση από εδώ και στο εξής, διότι τώρα οι υπόδικοι κύριοι Παπαγγελόπουλος και Παππάς θα αντιμετωπίσουν το Ειδικό Δικαστήριο» και «για εμένα η υπόθεση αυτή κλείνει» ήταν η γραμμή που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης κατά τη συνέντευξή του, πασχίζοντας να μαζέψει τους ενδιαφερόμενους στο κόμμα του, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το αυτό επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, αρνήθηκε να απαντήσει.

Η νέα αυτή γραμμή έρχεται τη στιγμή που ο υπουργός Ανάπτυξης τις δύο τελευταίες ημέρες έχει απασφαλίσει κατά προστατευόμενων μαρτύρων και δικαστών, παρά την αρχικά μετριοπαθή στάση που επιχείρησε να τηρήσει. Την Τρίτη, ο ίδιος προανήγγειλε πως σε περίπτωση απαλλαγής Λοβέρδου από τις κακουργηματικές κατηγορίες, «θα βγάλουμε τις κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες». Την δε Τετάρτη, προχώρησε σε προσβλητικές δηλώσεις κατά των ανωτάτων δικαστών του Δικαστικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς τους με εμφανή ειρωνεία «σοφούς», και κρίνοντας πως το βούλευμα είναι παράλογο και αξίζει μόνο ειρωνείας, γεγονός που κατήγγειλαν έξι μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που ζήτησαν την καταδίκη των δηλώσεών του.

Για τη στάση και τις απειλές του Άδωνη Γεωργιάδη έθεσε ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το documentonews.gr, τόσο για το σκέλος των προστατευόμενων μαρτύρων, όσο και για την επίθεση στα πρόσωπα των δικαστών.

«Ο Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε την Τρίτη πως εάν απαλλαγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος από τις κακουργηματικές κατηγορίες για παθητική δωροδοκία από τις οποίες σήμερα βαρύνεται, θα βγάλουμε την κουκούλα από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Είναι ενήμερες οι ευρωπαϊκές αρχές και για τις προθέσεις σας απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες που συνέβαλαν στην καταδίκη της Novartis στις ΗΠΑ; Πότε θα έρθει στη βουλή η ευρωπαϊκή οδηγία;» ερωτήθηκε από το documentonews.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ συμπληρωματικά του ζητήθηκε σχόλιο για τη διαμαρτυρία των μελών του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που «ζητούν να πάρετε θέση για τα υποτιμητικά σχόλια του κυρίου Γεωργιάδη στα πρόσωπα των ανώτατων δικαστών».

Ο Γιάννης Οικονόμου έδειξε παντελή άρνηση να απαντήσει σε οτιδήποτε αφορά την υπόθεση του σκανδάλου Novartis, αναφέροντας πως «σε ότι αφορά οτιδήποτε σχετίζεται με την υπόθεση Novartis νομίζω ότι έχει συζητηθεί εξαντλητικά, δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο. Έχουμε τοποθετηθεί δημόσια, με ανακοινώσεις. Αποτέλεσε κομμάτι της απάντησης του πρωθυπουργού στα όσα υποστήριξε ο κύριος Τσίπρας στη συζήτηση χθες στη Βουλή. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, και η κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλές φορές, έργω και λόγω πόσο σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Το μόνο στο οποίο έδωσε μια κάποια απάντηση ήταν το σκέλος για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αύξηση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων που από τον περασμένο Δεκέμβρη πιέζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την κύρωσή της, δίνοντας και πάλι μία γενικόλογη δικαιολογία για το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα.

«Από εκεί και πέρα, το νομοθετικό έργο έχει ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό. Στην πορεία του προγραμματισμού του νομοθετικού έργου, η ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών θα υλοποιηθεί όταν έρθει η ώρα της» είπε για μία ακόμα φορά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις «καθυστερήσεις» της κυβέρνησης στην ψήφισή του, προς τέρψιν των πρώην εμπλεκόμενων που επιθυμούν να τους κυνηγήσουν νομικά.

Η κυβερνητική «ομερτά» για τη Novartis επιβεβαιώθηκε και σε δεύτερο ερώτημα που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για το γεγονός πως και το πρωί της Πέμπτης ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε σε «πολιτική σκευωρία» και δήλωσε πως η υπόθεση έκλεισε, καλώντας τον Γ. Οικονόμου να επιβεβαιώσει εάν αυτή η στάση βρίσκει σύμφωνο και τον Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω σε αυτή την υπόθεση, όπως είπα και προηγουμένως. Έχουμε τοποθετηθεί διεξοδικά και αναλυτικά για όλες τις πτυχές, δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω που έχουμε να πούμε» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τα μηνύματα στις τάξεις Σαμαρά-Γεωργιάδη και υπολοίπων να είναι πλέον ξεκάθαρα στη γραμμή της σιωπής, με την αντίδρασή τους ωστόσο να αποτελεί ερωτηματικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter