Κυβερνητική σιωπή για το σικέ παιχνίδι με τη Novartis

Κυβερνητική σιωπή για το σικέ παιχνίδι με τη Novartis

Καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση για την αγωγή που προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης κατά της φαρμακοβιομηχανίας Novartis για το ομώνυμο  σκάνδαλο, παρότι από τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας έχει περάσει μία και πλέον εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την επικοινωνία και το δημοσίευμα του Documento με τον υπουργό Υγείας για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να βάλει ταφόπλακα στο σκάνδαλο Novartis, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πως το δημόσιο καταθέτει αγωγή κατά της φαρμακευτικής. Είχε προηγηθεί η εν κρυπτώ συγκρότηση επιτροπής για να διεξάγει διαπραγματεύσεις με σκοπό τον εξωδικαστικό συμβιβασμός, σε μία επανάληψη του αντίστοιχου συμβιβασμού με τη Siemens.

Μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, με τα αντίστοιχα «πανηγυρικά» φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα, υπουργείο και Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν παράσχει καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση, ούτε και για τις απαιτήσεις του δημοσίου από την αγωγή στην εταιρεία. Μάλιστα, υπάρχει πλήθος ερωτηματικών, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη φροντίσει με τις μεθοδεύσεις και τις καθυστερήσεις της να φαντάζει ανούσια κάθε διαδικασία διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Το documentonews.gr έθεσε σχετικό ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον Γιάννη Οικονόμου να επιλέγει να δώσει μία λακωνικότατη απάντηση, η οποία ωστόσο πάσχει κάθε ουσίας, θυμίζοντας μάλιστα τον τραμπικό λόγο του «θα κάνουμε το καλύτερο».

«Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε Επιτροπή εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Novartis, ενώ ακολούθως ο Υπουργός κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αγωγή κατά της φαρμακευτικής. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχει κατατεθεί αγωγή ή όχι, πότε θα κατατεθεί, τι θα διεκδικήσει η Πολιτεία από τη Novartis και πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα έχει ο συμβιβασμός την τύχη του συμβιβασμού με τη Siemens» ήταν το σχετικό ερώτημα που τέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης

Ο Γ. Οικονόμου απάντησε πως το δημόσιο «θα διεκδικήσει αποζημιώσεις», συμπληρώνοντας αρκούντως γενικόλογα πως «θα διεκδικήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό και με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο, νομικά όπως αυτά πρέπει να γίνονται σωστά, αυτά που η χώρα μας δικαιούται».

Μάλιστα, αμέσως μετά την σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε και για την ευρωπαϊκή οδηγία για την ενίσχυση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, την οποία η κυβέρνηση υποχρεούται να θεσπίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, και που προ διμήνου «πάγωσε» υπό τις διαμαρτυρίες του Άδωνη Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη, του Βασίλη Κικίλια και του Παναγιώτη Πικραμμένου, στη σκιά του Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Θα γίνει κανονικά αυτό που πρέπει να γίνει» απάντησε εξίσου λακωνικά και δίχως ουσιαστικό χρονοδιάγραμμα ο Γ. Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται πως ήταν στις αρχές Μαρτίου όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο που ήταν έτοιμο να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση, προκαλώντας τις αντιδράσεις των παραπάνω. Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, «δεν υπήρξε ένταση», αλλά «στα υπουργικά συμβούλια υπάρχει εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση με όλους να καταθέτουν τις απόψεις τους», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αντιπαράθεση.

«Πρόκειται για την υποχρέωση ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία εγκρίθηκε και θα κατατεθεί σύμφωνα με τον κυβερνητικό στη Βουλή στην ώρα της» συμπλήρωσε, προκαλώντας ωστόσο στη συνέχεια έκπληξη με τον συλλογισμό της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή οδηγία στην οποία είναι υπόχρεη η χώρα μας, αφού υπογράμμισε πως παράλληλα με την ψήφισή της, η κυβέρνηση θα πάρει «όλα τα αναγκαία θεσμικά μέτρα προκειμένου να μην ξαναζήσουμε στη χώρα μας προσπάθειες εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, και των θεσμικών δυνατοτήτων που υπάρχουν προκειμένου να εξοντωθούν πολιτικοί αντίπαλοι».

Έναν μήνα μετά, στις αρχές Απριλίου, το documentonews.gr έθεσε εκ νέου το ζήτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επικαλούμενο την αυστηρή προειδοποίηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, για άμεση ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων στο εθνικό δίκαιο.

«Πάντοτε παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις συστάσεις που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ως ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, πάντοτε προσαρμόζεται στις συστάσεις αυτές, έτσι ώστε το νομικό μας σύστημα να είναι σε πλήρη συντονισμό με τις ευρωπαϊκές οδηγίες» ήταν και τότε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Με βάση τη σημερινή του απάντηση, φαίνεται πως ούτε τον Μάιο σκοπεύει η κυβέρνηση να φέρει τη ρύθμιση, αποκαλύπτοντας τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τα ενδιαφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, αφού και στην πολύκροτη παρέμβασή του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά, όταν κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη «να αποκαταστήσουμε πλήρως το Κράτος Δικαίου», διερωτώμενος «γιατί εάν ακόμα και σήμερα, δύο κουκουλοφόροι, αποδεδειγμένα ψευδομάρτυρες, παραμένουν ατιμώρητοι, και επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, τι να περιμένει ο απλός πολίτης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter