Κυβερνητική υποκρισία στη Βουλή για μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Κυβερνητική υποκρισία στη Βουλή για μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Δόμνα Μιχαηλίδου (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Πιστεύουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θέλουμε να επεκταθούν, όμως αυξάνουμε τώρα τον κατώτατο μισθό ώστε να περιλαμβάνει τους εργαζόμενους της θερινής περιόδου οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είπε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ομως η αντιπολίτευση τη σφυροκόπησε, τόσο για το μικρό ποσοστό αύξησης όσο και για τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Τι εμποδίζει την κυβέρνηση να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εφόσον η χώρα επανήλθε στην κανονικότητα και οι αγορές μας υποδέχονται ως το εκλεκτό μέλος;» ρώτησε ειρωνικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Είπε επίσης, πως αν όντως η κυβέρνηση στοχεύει με την τροπολογία αυτή να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, θα πρέπει να την επαναφέρει ώστε να ανταποκρίνεται και ποσοτικά στον στόχο αυτό, καθώς με τον λεγόμενο «πληθωρισμό της απληστίας», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Έλληνας ψωνίζει πολύ λιγότερο και μάλιστα είδη ευρείας κατανάλωσης.

«Γι’ αυτά που βοά ο καθημερινός άνθρωπος σκοπεύετε να κάνετε κάτι; Σκοπεύετε να παρέμβετε στη μείωση του ΦΠΑ για να δουν οι άνθρωποι βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, ή θα το δούμε και αυτό στο απώτατο μέλλον;» ρώτησε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, παρατήρησε ότι οι αυξήσεις αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πληθωριστικές πιέσεις, τις μεγάλες αυξήσεις, την μείωση του επιπέδου ζωής και την αύξηση στο κόστος ζωής των πολιτών. Άλλο τόσο – παρατήρησε – συστηματικά η κυβέρνηση συνδέει την επιστροφή στην κανονικότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τον εκλογικό κύκλο. «Κρατάτε ομήρους τους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους των δικών σας πολιτικών προθέσεων» είπε.

Από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, αφού ανέφερε ότι οι αυξήσεις αρχίζουν να ισχύουν στην σημαδιακή ημερομηνία της Πρωταπριλιάς, διερωτήθηκε πως μια κυβέρνηση που λέει ότι είναι φιλελεύθερη, ταυτοχρόνως παρεμβαίνει καθορίζοντας τι θα πάρουν οι εργαζόμενοι. «Γιατί δεν καταργείτε το νόμο, αφού λέτε ότι κάνατε διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους; Με ποιούς κοινωνικούς εταίρους κάνετε διαπραγματεύσεις, με τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους; Παρόλα αυτά όμως, θεωρείτε αλήθεια ότι μοιράζετε λεφτά στους εργαζόμενους και αποφασίζετε πόσο θα πάρουν και πόσο δεν θα πάρουν; Είπατε ότι οι εργαζόμενοι θα καρπώνονται μερίδιο από την ανάπτυξη. Διαβάσατε τα στοιχεία; 300% αύξηση των κερδών, 5% αύξηση στους μισθούς όταν βρίσκονται κάτω εδώ και 15 χρόνια», είπε ο κ. Παφίλης και ζήτησε τουλάχιστον την διενέργεια ελεύθερων διαπραγματεύσεων.

«Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό διότι αναπτύσσεται η Οικονομία. Διότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να λάβει το μέρισμα της ανάπτυξης. Είναι η τέταρτη φορά που αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό και θα συνεχίσουμε. Το κάνουμε τώρα γιατί πρέπει να προλάβουμε το καλοκαίρι” απάντησε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τέλος, η αρμόδια υπουργός απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για να του καταλογίσει «υποκρισία» αφού – όπως είπε – το κόμμα του σήμερα καταγγέλλει τον νόμο που το ίδιο συνδιαμόρφωσε κατά την συγκυβέρνησή του με την ΝΔ και μάλιστα είχε υφυπουργό στο υπουργείο Εργασίας, όταν ψηφίστηκε ο νόμος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter