Κυβερνητικό επικοινωνιακό «μασάζ» για τις νέες τιμές – ηλεκτροσόκ στην κιλοβατώρα

Κυβερνητικό επικοινωνιακό «μασάζ» για τις νέες τιμές – ηλεκτροσόκ στην κιλοβατώρα

Ανακοινώθηκαν πριν λίγο οι νέες αυξημένες τιμές του ρεύματος για το Αύγουστο που ξεφεύγουν οριστικά προς τη στρατόσφαιρα…  Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμή 0,486 ευρώ την κιλοβατώρα, ο Ήρων 0,495 ευρώ την κιλοβατώρα και η Protergia 0,549 ευρώ την κιλοβατώρα.  Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες, αλλά το στίγμα ήδη δόθηκε, προκαλώντας σοκ και δέος στους καταναλωτές και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Documento που εδώ και δυο εβδομάδες έγραφε ότι, με την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, έρχονται νέες τιμές για το ρεύμα τον Αύγουστο, τουλάχιστον 50% αυξημένες σε σχέση με τον Ιούνιο.

Αυτό όπως έχουμε ενημερώσει ήδη τους αναγνώστες μας, θα συμβαίνει επειδή η νέα ενιαία τιμή που ανακοινώνεται για τον Αύγουστο ενσωματώνει  τρεις επιμέρους τιμές: πρώτον, την ονομαστική τιμή που έδιναν και διαφήμιζαν έως τώρα ως τιμή τους οι εταιρείες  ,δεύτερον  το ποσό της δήθεν καταργημένης ρήτρας αναπροσαρμογής και τρίτον, ένα πρόσθετο ποσό ως «ασφάλιστρο κινδύνου». Το ασφάλιστρο αυτό εισάγεται για να  καλύψει τις εταιρείες οι οποίες στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού μοντέλου είναι υποχρεωμένες να δώσουν για πρώτη φορά τιμή προκαταβολικά για τον επόμενο μήνα, από πιθανές ζημιές που μπορεί να προκύψουν αν παραμείνουν οι τιμές χονδρικής όλο τον Αύγουστο τόσο ψηλά όσο είναι σήμερα.

Γιατί οι τιμές χονδρικής τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πάρα πολύ υψηλές, κινούνται κοντά στα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου φτάνουν έως και τα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 43% σε σχέση με χθες Κυριακή 24 Ιουλίου.

Οπότε για να απαλύνει το σοκ που αναμένεται να υποστούν οι καταναλωτές από τις τιμές που ακούνε σήμερα, η κυβέρνηση άρχισε  από το πρωί, πριν ακόμη γίνει η πρώτη ανακοίνωση από τη ΔΕΗ,  το επικοινωνιακό μασάζ, αποστέλλοντας δελτίο Τύπου  που αναρτήθηκε ψηλά στη κοινής λήψης ιστοσελίδα του ΑΠΕ, για να πάει σε όλα τα media της χώρας. Στο δελτίο αυτό:

  • Πρώτη φορά γνωστοποιήθηκε και επίσημα ότι τα τιμολόγια του Αυγούστου θα είναι πράγματι στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως γράφαμε κι εμείς τις δύο τελευταίες εβδομάδες,
  • Τονίζεται εμφατικά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει κρατικές επιδοτήσεις που θα μειώσουν τις τελικές τιμές κάτω των 20 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Στο πλαίσιο αυτό. λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις των νέων τιμών, σε μια δεύτερη κίνηση απορρόφησης των κραδασμών που όπως αναμενόταν αυτές άρχισαν να προκαλούν, ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε πράγματι την επέκταση των κρατικών επιδοτήσεων για το μήνα Αύγουστο, με το δυσθεώρητο ποσό των 1,136 δις ευρώ προκειμένου να απορροφηθεί αύξηση στα 33-37 λεπτά για όλους, και η τιμή να πέσει στη ζώνη των 15-17 λεπτών. Με δεδομένο ωστόσο, ότι το ποσό αυτό είναι τριπλάσιο των εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που έχει προϋπολογίσει το ΥΠΕΝ για το μήνα Ιούλιο, αναρωτιέται κανείς πού θα βρει η κυβέρνηση τα λεφτά για να δώσει τόσο υψηλές κρατικές επιδοτήσεις, κι αν τελικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα βγάλει από τον κρατικό Προϋπολογισμό, ενάντια στη βούληση των Ευρωπαίων, και δη σε μια επικίνδυνη περίοδο αύξησης επιτοκίων. 
  • Διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι δεν είναι πια πρόβλημα που οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας φτάνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα γιατί αυτές οι τιμές δεν μετακυλίονται πια στον καταναλωτή, με βάση τα πλαφόν ανά τεχνολογία που η κυβέρνηση έβαλε στις τιμές που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Πράγμα που όπως επίσης έχουμε εξηγήσει στα δύο τελευταία φύλλα μας δεν ισχύει καθώς ανεξαρτήτως πλαφόν, και στο νέο ενεργειακό μοντέλο η αγορά χονδρικής  συνεχίζει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε και οι εταιρείες παροχής συνεχίζουν να αγοράζουν ρεύμα από τη χονδρική σε όλο και ψηλότερες τιμές και να το πουλάνε στους καταναλωτές, επίσης σε όλο και υψηλότερες τιμές.

Αλλά δεν είναι τυχαίο ότι κάτι σημαντικό λείπει από το δελτίο τύπου της κυβέρνησης: η οποιαδήποτε εξήγηση του πώς αφού η ρήτρα αναπροσαρμογής,  υποτίθεται, καταργήθηκε και οι τιμές της χονδρεμπορικής, υποτίθεται, δεν μετακυλίονται πια στους καταναλωτές, η τιμή του ρεύματος αντί να μειωθεί αυξήθηκε για τον Αύγουστο. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη πως τον Ιούνιο πληρώσαμε το ρεύμα 0,31 – 0,35 ευρώ την κιλοβατώρα,  οι αυξήσεις που  προκύπτουν για τον Αύγουστο είναι τελικά ακόμη μεγαλύτερες από ότι ανέφεραν οι πληροφορίες μας και φτάνουν το 60%!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter