Με αφορμή το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ, τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν κυριολεκτικά να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο. Από τα πολλά που ακούσαμε είναι ότι οι εργαζόμενοι θέλουμε να δουλεύουμε 13 ώρες και ότι υπάρχει… «ελευθερία επιλογής».
Μια σύντομη περιγραφή του κλάδου μπορεί να απαντήσει. Το καλοκαίρι για τους λογιστές παραδοσιακά είναι μια δύσκολη περίοδος αφού είναι περίοδος φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή εργαζόμαστε πολύ περισσότερο από το ωράριο μας, Σαββατοκύριακα, αργίες και στην πλειοψηφία οι υπερωρίες είναι απλήρωτες. Δυστυχώς αυτό δεν είναι μόνο «καλοκαιρινό φαινόμενο», αφού όλη τη χρονιά οι επιπτώσεις της «ψηφιοποίησης» περνάνε από τις πλάτες μας όπως με τα MYDATA (ειδικά φέτος με τις επιπλέον δυσκολίες για το Ε3), δήλωση αδειών στο ΕΡΓΑΝΗ, ψηφιακή κάρτα και ο κατάλογος δεν τελειώνει.
Αντίστοιχα για τους εργαζόμενους σε ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρίες, σε όλα τα τμήματα (λογιστικό, φορολογικό, ελεγκτικό, συμβουλευτικό, πληροφορική κλπ.), το 8ωρο θεωρείται ανέκδοτο. Άλλωστε, η PwC ήταν η πρώτη εταιρία του κλάδου που προσπάθησε να εισάγει όρους στις συμβάσεις που έθετε το διάλειμμα εκτός εργάσιμης ημέρας και την απλήρωτη υπερεργασία, και αυτό πολύ πριν από τον εκτρωματικό νόμο “Χατζηδάκη”. Δηλαδή στην πράξη η 10ωρη εργασία είναι καθημερινότητα χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή. Σε αυτά προστίθενται επιπλέον υπερωρίες λόγω των άπιαστων προθεσμιών στα project και του πολυ λιγότερου κόσμου από ότι απαιτείται, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να εργάζονται ακόμα και πάνω από 13 ώρες την ημέρα.
Φυσικά, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους στον κλάδο, λόγω και της ανυπαρξίας ΣΣΕ με ευθύνη κυβερνήσεων και εργοδοτών, και της ακρίβειας ο μισθός δεν φτάνει ούτε μέχρι τα μέσα του μήνα.
Άρα αυτά που λέει η Υπουργός εργασίας ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν 13 ώρες και ότι υπάρχει όριο στις 150 ώρες τον χρόνο (!) ας έρθει να τα πει στους εργαζόμενους του κλάδου, που ήδη βιώνουν την εντατικοποίηση και τις ατελείωτες υπερωρίες. Κανείς εργαζόμενος δεν τρελάθηκε για να θέλει να εργαστεί 13 ώρες, χάνοντας έτσι ώρες από τον προσωπικό του χρόνο για ξεκούραση, για χρόνο με τα παιδιά του, τους φίλους τους, για την ψυχαγωγία του, ένα προσωπικό hobby κλπ.
Μάλιστα το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει δυνατότητα κατάτμηση της ετήσιας άδειας σε περισσότερες περιόδους έρχεται να νομιμοποιήσει ένα καθεστώς που ήδη συμβαίνει και στον δικό μας κλάδο. Δηλαδή μια προσπάθεια των εργοδοτών να δίνουν άδειες όποτε το θέλουν, να απαγορεύουν άδειες στην περίοδο δηλωτικών υποχρεώσεων, “busy season”, προθεσμίες μεγάλων project κ.α.
Πάει πολύ να μας μιλάνε για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους, αφού και στον δικό μας κλάδο εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων είναι καθημερινά τα μυοσκελετικά προβλήματα, οι κρίσης πανικού, τα burn out μέχρι και εμφράγματα λόγω της πίεσης!
Το αντεργατικό νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο όπου η ΕΕ προωθεί την «πολεμική οικονομία» και προβλέπει δαπάνες 800 δισ. για εξοπλισμούς. Μια “ευκαιρία” όπως λένε τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου μας, όπως η Deloitte με το σχετικό επί πληρωμή σεμινάριο αλλά και η ΕΥ που υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την DefencEduNet, ώστε όπως λέει “η αμυντική βιομηχανία να διαδραματίσει τον κρίσιμο ρόλο της ως πυλώνας ανάπτυξης και ασφάλειας”! Δηλαδή να θέσουμε τις γνώσεις και την επιστήμη μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον σφαγιασμό λαών για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών!
Δεν πείθουν κανέναν εργαζόμενο για τα “καλά” του νομοσχεδίου. Η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει! Η ίδια η πραγματικότητα είναι και η απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι έχουμε επιλογή, αυτή της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης που όποτε την έχουμε ακολουθήσει, έχουμε κατακτήσεις, καλυτερεύουμε τις συνθήκες ζωής και δουλειάς μας. Αυτή την πείρα την έχουμε και το τελευταίο διάστημα στον κλάδο που μετράμε μικρές και μεγάλες νίκες όπως πληρωμή υπερωριών, να μην δίνονται υποχρεωτικές άδειες όποτε θέλει εργοδοσία, να παρθούν πίσω απολύσεις, να παρθούν μέτρα στα ταμείο υγείας του ΣΟΕΛ κ.α.
Αυτόν τον δρόμο διαλέγουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και στον δικό μας κλάδο, με την δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων. Αυτόν τον δρόμο καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν για να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους, να μπουν μπροστά στην δημιουργία νέων σωματείων ειδικά στα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου. Μόνο αυτή την επιλογή έχουμε και μπροστά στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο καλούμε όλα τα σωματεία όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να είμαστε σε ετοιμότητα, να απαντήσουμε αγωνιστικά για να μην επιτρέψουμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο.
Η Αλεξάνδρα Καπαρού είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών
Διαβάστε επίσης:
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Παράταση έως 21 Ιουλίου για την υποβολή
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι δικαιούχοι θα πληρωθούν έως και 18 Ιουλίου