Κυβερνητικοί υπαινιγμοί για «βέτο Μητσοτάκη» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να διασκεδάσει την αφωνία

Κυβερνητικοί υπαινιγμοί για «βέτο Μητσοτάκη» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να διασκεδάσει την αφωνία

Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός πως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι έφυγαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας με «ειδική εξαίρεση» για τον έλεγχο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος καταβάλλει η κυβέρνηση, με υπαινιγμούς πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απείλησε» να μπλοκάρει τα Συμπεράσματα της Συνόδου εάν δεν λαμβανόταν απόφαση για να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, επιβεβαιώνοντας στην ουσία πως «συνθηκολόγησε» στην απλή αναφορά της πρότασης μεταξύ άλλων προτάσεων που θα εξετάσει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε «ιδιαίτερες» πιέσεις που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας με στόχο τη λήψη απόφασης για να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός «προειδοποίησε μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους».

Η εικόνα του πρωθυπουργού να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μόνος του την περασμένη Παρασκευή μετά τη Σύνοδο Κορυφής, παρότι οι Ισπανία και η Πορτογαλία με τους ηγέτες των οποίων λίγες ημέρες νωρίτερα «είχε έρθει σε συντονισμό» κατάφεραν και πήραν ειδικό καθεστώς εξαίρεσης για να λάβουν έκτακτα και προσωρινά μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης ενέργειας, με μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, προκάλεσε έκπληξη και πλήθος ερωτημάτων για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τη Δευτέρα, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «επέμεινε στις προτάσεις που είχε αναπτύξει με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε συζητήσει στη συνέχεια με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές».

Μάλιστα, κατά τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός «προειδοποίησε μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους». Σημειώνεται ωστόσο πως από την περασμένη εβδομάδα και στη διάρκεια της Συνόδου, τέτοια πληροφορία δεν είδε το φως της δημοσιότητας, σε αντιδιαστολή με τις «απειλές» των Ισπανών, που τελικά ευοδώθηκαν με την «κατ’ εξαίρεση» απόφαση για τη χώρα τους και την Πορτογαλία.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις «απειλές» Μητσοτάκη στις οποίες αναφέρεται η κυβέρνηση, αυτό που κατάφερε ήταν να ενταχθεί στα Συμπεράσματα «ρητή αναφορά, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει -μαζί και με άλλες προτάσεις- την επιλογή για πλαφόν διεθνώς στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου», χωρίς συγκεκριμένη λήψη απόφασης. Με απλά λόγια, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός πράγματι απείλησε με μη υπογραφή των Συμπερασμάτων εάν δεν ληφθεί απόφαση για να τεθεί πλαφόν, φαίνεται πως υποχώρησε στην αναβολή της λήψης της για το εγγύς μέλλον.

«Ζητείται συγκεκριμένα από την Πρόεδρο της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους παράγοντες της αγοράς και να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, παρεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή  του φυσικού αερίου» ήταν ο τρόπος που το περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ προσθέτει πως τον Μάιο θα κατατεθούν και προτάσεις για την απεξάρτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. .

«Πρόκειται για στρέβλωση που ήδη προκαλεί σοβαρότατο πρόβλημα και η  στρέβλωση αυτή δεν είναι δυνατό να παρατείνεται σε μια περίοδο που οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. H πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ούτε σε εθνικό, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» επιμένοντας να δικαιολογεί τις αδύναμες εθνικές αποφάσεις, δείχνοντας το ευρωπαϊκό γήπεδο.

Επίσης, ο Γ. Οικονόμου έκανε ειδική αναφορά και στην συζήτηση για κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου, χαρακτηρίζοντας «σημαντική απόφαση» το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συζητήσει με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως ένα «πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή, επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας  αγοράς εμβολίων».

«Συμφωνήθηκε ήδη -στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-  η προμήθεια από την Ε.Ε. επιπλέον  15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου από τις Η.Π.Α. έως το τέλος του 2022» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Γενικολογίες για τις «προειδοποιήσεις» Μητσοτάκη

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερώτηση για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις «προειδοποιήσεις» του Κυρ. Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για την κριτική της στα πεπραγμένα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τον κόσμο. Επειδή όμως εμάς αντίπαλός μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ακρίβεια και τα προβλήματα που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία, και η αγανάκτηση που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία, μέριμνά μας είναι να απαντάμε με πράξεις, με πολιτική που παράγει αποτελέσματα για τους πολίτες. Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα πρωταγωνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υπάρξει μία πανευρωπαϊκή απάντηση απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο των ανατιμήσεων» υποστήριξε αρχικά ο εκπρόσωπος, συνεχίζοντας να μιλά για τις πρωτοβουλίες του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά να επικαλείται και τον συντονισμό του με τους ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το προηγούμενο διάστημα.

«Ο πρωθυπουργός εδώ και 20 μέρες με πρότασή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής έχει ζητήσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές διεθνώς, στις τιμές χονδρεμπορικής του φυσικού αερίου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συνομιλήσει και με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες του Νότου. Ήτανε έντονη η παρέμβασή του πρωθυπουργού και πολύ ξεκάθαρη θέση του ότι στο κείμενο των Συμπερασμάτων πρέπει να υπάρχει ρητή και καθαρή αναφορά από την πλευρά των ηγετών και να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε λακωνικά για τη στάση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο ο Γ. Οικονόμου.

«Και επίσης, η ελληνική κυβέρνηση, μήνες τώρα επιδοτεί μέρος των αυξήσεων προσπαθεί δηλαδή να μειώσει, να μετριάσει την επιβολή των αυξήσεων μέσα από χρήματα και της ΔΕΗ και του Ταμείου των Ρύπων, έτσι ώστε να έχουνε όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα αυτές στα ελληνικά νοικοκυριά. Όσα μέτρα περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση τα έχει θέσει σε εφαρμογή πολύ νωρίτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι η πραγματικότητα, πάντοτε σε μια διάσταση που να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών, να μετριάζουμε τις επιπτώσεις των αυξήσεων, όχι να τις μηδενίζουμε, καμιά κυβέρνηση σε καμιά χώρα της Ευρώπης από μόνη της δεν μπορεί να το κάνει αυτό, και ταυτόχρονα να μην τινάξουμε στον αέρα τα δημόσια οικονομικά με ότι εξαιρετικά δυσάρεστο θα σήμαινε αυτό για την ελληνική κοινωνία» κατέληξε ο εκπρόσωπος, χαμηλώνοντας για μία ακόμα φορά τον πήχη της απήχησης των μέτρων της κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter