Κυβερνοπόλεμος-κυβερνοέγκλημα στο Hot.Doc History – Την Κυριακή 11 Ιουνίου μαζί με το Documento

Κυβερνοπόλεμος-κυβερνοέγκλημα στο Hot.Doc History – Την Κυριακή 11 Ιουνίου μαζί με το Documento

Πριν λίγα χρόνια ένας «ενδιαφερόμενος» μπορούσε να ανοίξει την επιστολή σας ή ένας «κοριός» καλωδίωνε το ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ και άκουγε τα τηλεφωνήματα σας. Σήμερα αρκεί ένα κλικ σε κάποιο «αθώο» application κινητού για να το καταστήσει κέντρο κατασκόπευσης όλων των εκφάνσεων της ζωής σας και να βάλει στο χέρι Mail, Viber, Facebook, Instagram. Και στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Στο Hot.Doc History της Κυριακής 11 Ιουνίου, μαζί με το Documento, θα βρείτε τον «Γεναίο Νέο Κόσμο» κυβερνοεγκλήματος και κυβερνοπολέμου. Στον παραδοσιακό πόλεμο των τεσσάρων πεδίων (ξηρά, θάλασσα, αέρας, διάστημα) προστέθηκε μια 5η διάσταση: Ο κυβερνοχώρος, που δεν υπόκειται σε περιορισμούς γεωγραφικών αποστάσεων.

Η κυβερνοεπίθεση αποδεικνύεται φτηνή, αποτελεσματική, με πολλαπλασιαστή ισχύος, ενώ η κυβερνοάμυνα είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Ρωσία και Ουκρανία, εκτός από βομβαρδισμούς και πυραύλους, ανταλλάσσουν και ψηφιακές επιθέσεις. Χακάρουν και οδηγούν σε κατάρρευση συστήματα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού, αερίου, τραπεζών, νοσοκομείων, κυκλοφορίας, εφοδιασμού. Εκατοντάδες εθελοντικές και, κυρίως, επαγγελματικές ομάδες “κυβερνοπολεμιστών” πυροβολούν εκατέρωθεν με κακόβουλα πυρομαχικά: Ιούς, Worms, Trojan Horses, Logical Bombs, SpyWare.

Με τεχνικές κατανεμημένης άρνησης εξυπηρέτησης (Distribution denial of service) ο συντονιστής εξαπολύει ομαδική αποστολή αιτημάτων και προκαλεί κατάρρευση του «στόχου». Στα απροστάτευτα συστήματα η δουλειά του χάκερ είναι ευκολότερη, όπως το βίωσαν με δραματικό τρόπο και οι Ελληνες υποψήφιοι των απολυτηρίων εξετάσεων του Λυκείου.

Στο βιβλίο καταγράφονται επίσης οι κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας σε Εσθονία και Γεωργία, του Ισραήλ στους φυγοκεντρητές εμπλουτισμού ουρανίου στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι αψιμαχίες Ελλάδας-Τουρκίας. Ιδιαίτερο κεφάλαιο οι ιδεολόγοι Χακτιβιστές που βγάζουν στα φόρα τα άπλυτα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Anonymous, Wikileaks, LulzSec κ.α. επηρέασαν την παγκόσμια Ιστορία αλλά οι Ασσάνζ και Σνόουντεν πλήρωσαν με την ελευθερία τους.

Κλείνουμε με την εφιαλτική προοπτική εκμετάλλευσης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κυβερνοεγκληματίες αρχισαν να χρησιμοποιούν το ChatGPT για να δημιουργούν πολυμορφικό κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπορεί να αλλάζει “πρωτοβουλιακά” τις δικές του γραμμές κώδικα για να αποφεύγει τον εντοπισμό. Πρόκειται για αλγόριθμο που μπορεί να «επεξεργαστεί» τον εαυτό του»! Κάτι σαν την «επανάσταση των ρομπότ»;

Την Κυριακή 11 Ιουνίου μαζί με το Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter